DIY zero waste stickerverwijderaar

07:25


Nu ik (J) samen ben gaan wonen met Joeri, moest ik een nieuwe voorraad potten hebben om mijn zero waste items in te bewaren. Waar ik met Nicky begon aan een fijne Pinterestwaardige collectie van IKEA-weckpotten besloot ik het nu iets anders te doen. Grappig genoeg vond ik letterlijk op straat een aantal IKEA-weckpotten, dus die heb ik wel in huis, maar voor mijn kruiden en andere producten waar ik kleinere potjes voor nodig heb hergebruik ik potjes die ik overal vandaan haal. Omdat het afweken van de labels bij mij niet altijd werkte en ik een potje met een half etiket erop extreem lelijk vind (komt toch die Pinterest-me weer naar boven hè?) was ik superblij toen ik de methode van Tidy Guy uitprobeerde. 

Stickers en etiketten losweken zonder stickerverwijderaar

In tegenstelling tot stickerverwijderaar die je in de winkels koopt zit dit homemade goedje niet vol chemische ingrediënten. Het stinkt dus ook niet: yay! Het enige nadeel wat ik van deze methode vind is dat het iets meer tijd kost en wat onhandiger is dan gewoon spul uit een flesje gebruiken. Daarom spaarde ik eerst wat potjes op voordat ik hier mee aan de slag ging. Toen Joeri de potjes met mijn substantie op het aanrecht zag staan kreeg ik een vragende blik, maar toen ik zei "Oh, dat is stickerverwijderaar" was zijn interesse meteen weg. We wonen pas net samen, maar volgens mij is hij nu al gewend aan mijn experimenteeravondjes ;)

De 'before'-potten

De voorbereiding voor je label remover

Zorg dat je wat potjes opspaart en begin dan met je DIY stickermethode zoals hieronder beschreven. Wil je het visueel hebben? Ik heb het gefilmd voor een vlog maar heb waarschijnlijk pas in 2038 tijd om te edited, dus schek dan even de Insta stories van _tidyguy.  
 1. Breng wat water aan de kook - genoeg om de potjes mee te vullen
 2. Laat het water even afkoelen en vul de potjes dan tot boven het etiket
 3. Laat je potje dan even staan (ong 5 minuten) en haal het etiket van het potje af (door het hete water wordt de lijm van binnenuit een beetje losgeweekt). 
Soak soak soak 
Het wondergoedje van tidyguy

Hardnekkige etiketten verwijderen

Als je chille potjes hebt ben je nu klaar, maar helaas is dat meestal niet het geval. Ga dan door met deel twee
 1. Om het stickerresidu te verwijderen mix je olie (bijv. olijfolie of zonnebloemolie) met baksoda tot een dikke pasta. 
 2. Smeer de pasta op het potje (waar het residu zit) en laat het een paar uur - of gewoon een nachtje - staan. 
 3. 's Ochtends veeg je de pasta met een scrubdoekje van het potje en heb je een shiny potje! 
En voilà! That's it. Supersimpel dus weer :) Behalve een etiket van een pot koekjesmix dat ik van iemand heb gekregen zijn al mijn labels hiermee verwijderd. Before.... 

.... en after!Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

4 reacties

 1. Handig! Mijn moeder heeft hier ook een fijne methode voor, ik weet alleen even niet meer wat dat was. Meestal gebruik ik een combinatie van weken en mijn nagels! Ik heb nog een aanvullend vraagje waar ik mee zat: Heb jij misschien een manier om geurtjes uit de metalen deksels te krijgen? Ik gebruik potjes graag meerdere malen, maar het is soms een heel gepuzzel om een potje te vinden dat nog niet naar knoflook/alcohol/citroen ruikt als dat niet past bij wat ik er daarna in wil doen. Ik heb al met baking soda geprobeerd, maar dat werkt niet volledig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeh dat is een goede! Ik heb er nog niet echt last van gehad; ik doe de deksels altijd in de vaat. Misschien laten weken?

   Verwijderen
  2. Ha Hermien, ik las een tijdje geleden deze tip van Zero Waste Chef: "I have tried a few techniques to remove stubborn smells from jar lids. I have soaked them for several hours on low heat in my slow cooker filled with baking soda and water—with so-so results. Soaking them in a dish filled with vinegar and baking soda works better.But I have found that the best and easiest way to get the smell out of the lids is to put them underside up in the sun for several hours. I was amazed the first time I tried this. It works so well and uses no energy or resources." https://zerowastechef.com/2016/09/07/how-to-repurpose-jars/

   Verwijderen
 2. Je hebt twee soorten lijm (net als 2 soorten verf): eentje op waterbasis en eentje op oliebasis. De potjes waarvan het etiket zit vastgeplakt met oliebasis lijm gaan er uiteraard niet af met water, haha, maar wel met elke soort olie. Ik smeer er altijd wat olijfolie op, of wat pindakaas. Het maakt niet uit, je kan gebruiken wat je in huis hebt! De bakingsoda lijkt me niet nodig (maar ik heb het nooit op deze manier geprobeerd, dus ik kan niet vergelijken :) ).

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook