L'Entre-Pot: zero waste winkel in Luik en Namen (épicerie en vrac)

07:30De afgelopen week was ik (J) een weekje kamperen in België met mijn vriend. We besloten ook een spontaan bezoekje te brengen aan Luik. En terwijl we een plekje zochten om de allerbeste Luikse wafels op te smikkelen, zag ik uit mijn ooghoek een bordje met 'Epicerie en vrac'. Ik werd helemaal wild en zei tijdens het eten van de wafels wel tien keer tegen Joeri dat ik even naar de zero waste winkel aan de overkant wilde. Nu weet hij wat Rob mee moest maken toen Nicky Autrement Vrac in Salon de Provence ontdekte tijdens hun vakantie. Eenmaal binnen werd ik niet teleurgesteld: wát een mooie zero waste winkel! 

Bulk is beautiful... en deze shop ook!

L'Entre-Pot in Luik

De winkel, L'Entre-Pot, zit in een schattig straatje in het historisch centrum van Luik. Rue du Palais 6, om precies te zijn. Op de gevel staan de woorden 'Épicerie en vrac | Eco-friendly' en dat is precies wat je in de winkel kunt verwachten. Zet een paar bulk bins neer en ik ben een happy kid, maar de ondernemers van l'Entre-Pot gingen nog een stapje verder. De winkel is een walhalla voor zero wasters én het thuishonk voor DIY-beauty en schoonmaakworkshops. 
Ruim assortiment bulk

In de winkel vind je heel veel producten in bulk. Van linzen, rijst en ontbijtgranen tot Marseillezeep, baksoda en shampoo. Daarnaast kwam ik een paar producten tegen die ik niet vaker had gezien. Gecoate pinda's (à la katjang pedis nootjes), groenetheekoekjes en gedroogde mangoschrijfjes verdwenen meteen in onze zakjes en potjes (yay voor altijd voorbereid op stap gaan!). Ook kan je bij L'Entre-Pot terecht voor snoepjes (die oldschool colasnoepjes), zero waste essentials zoals rietjes en lunchboxes en veel kruiden en thee. 

Shampoo, marseillezeep, schoonmaakproducten... van alles plasticvrij. En let op de vette muur! 

GOALS!!!! Ik wil dit nu dus ook in mijn huis. 


Geen groente 

Wat ik wél een beetje miste was een afdeling voor groente, fruit, brood en andere 'dagelijkse boodschappen'. Naast de a-ma-zing moswand was er eigenlijk niet veel groens te bekennen. Door dit niet aan te bieden moeten klanten naar meerdere plekken om hun boodschappen te doen. En dat schrikt klanten af (het is zeer waarschijnlijk één van de redenen dat de zero waste winkel in Utrecht het niet gered heeft). Gelukkig zag ik wel een briefje hangen dat je een groenten- en fruittas kunt bestellen. Met een beetje planning kun je dus tóch voor het grootste deel van je boodschappen bij de winkel terecht. Yay! 

Whisky uit een weckpot

Wat ik echter wél vond (en waar ik helemaal wild van werd) was een kelder met drank. Nu is dat niet zo bijzonder, en aangezien ik nauwelijks alcohol drink niet per se een reden om enthousiast te worden, maar in deze kelder kon je je eigen whisky, rum en gin tappen. Hoe tof is dat? Ik vind het in ieder geval wel een extra dimensie geven. Alsof je écht in een speciaalzaak bent. Naast de drank in bulk kun je overigens ook terecht voor de wijn van Jean Bouteille. Een initiatief waar ik al een paar jaar enthousiast over ben. 


Schot in de roos 

Deze bulkwinkel is in mijn ogen echt een aanwinst voor Luik. Het ziet er goed uit, het assortiment is groot, het pand is sfeervol en... het was er tijdens ons bezoek (op een random vrijdagmiddag) nog druk ook! De initiatiefneemster Caro, en medewerkers Sarah en Jérôme, kregen op 21 juni een prijs voor talent uit Wallonië, in de categorie 'duurzaamheid/milieu'. Gelukkig voor Joeri wist ik tijdens ons bezoekje niet dat er ook een vestiging van L'Entre-Pot in Namen zit, anders waren we daar gegarandeerd voor omgereden. 


De winkel(s) staan inmiddels ook op onze Bulkwinkelkaart met adresjes in Nederland en België. Een overzicht met zero waste winkels met foto's en een beschrijving vind je in onze categorie 'bulkwinkels' bij Hotspots. Ik kan niet wachten tot ik weer per toeval een zero waste winkel ontdek tijdens een citytrip. Want naast dit pareltje en Autrement Vrac waren ook Ohne II in Gent, The New Leaf in Edinburg en deze hotspot in Lissabon toevalstreffers. Zou het een sign of the universe zijn? Of zijn wij gewoon zero waste magneten geworden? ;) 

Heb jij nog adresjes die we niet mogen missen? 

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz


You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook