BTOWU toont aan: ook Noord- en Oostzee ernstig vervuild

12:55

Kleine stukjes opgevist plastic | Foto: By the Ocean we Unite

De afgelopen weken ging By the Ocean we Unite op zeilexpeditie om onderzoek te doen naar plastic. De expeditie is inmiddels afgelopen en de resultaten werden in een persbericht bekend gemaakt. Super relevant natuurlijk, dus daarom delen we het graag met je. 

Alhoewel we vaak denken dat de plastic soep ver weg is, blijkt dat ook de Noord- en Oostzee ernstig vervuild zijn met plastic. Dat blijkt uit de resultaten van de op dit moment gaande plastic soep expeditie van stichting By the Ocean we Unite. Het onderzoeksteam komt woensdag 22 augustus aan in Rotterdam met zeezeilschip Fantastiko.

Tijdens de 22-daagse expeditie van Rotterdam naar Denemarken en terug zijn met een mantatrawl, een speciaal net, 18 metingen verricht. Omgerekend vond het onderzoeksteam gemiddeld 8.487 stukjes plastic groter dan een millimeter per vierkante kilometer oppervlaktewater. Daaronder was de uitschieter in de Nederlandse Noordzee, ten Noorden van de Waddeneilanden, van maar liefst 33.881 stukjes plastic groter dan een millimeter per vierkante kilometer oppervlaktewater. De onderzoeksresultaten worden gedeeld met verschillende internationale organisaties, waaronder het Nederlandse NIOZ.

Het team van By the Ocean we Unite | Foto: By the Ocean we Unite


“Er is nog weinig bekend over de plasticvervuiling in de Noord- en Oostzee. Dat maakt deze expeditie en onderzoeksresultaten zo belangrijk. Niet alleen leveren we een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek, we laten ook zien dat de plastic soep niet ver weg is. Plastic is overal, ook dichtbij huis”, aldus mariene bioloog Roos Swart, onderzoekscoördinator van By the Ocean we Unite.

Naast wetenschappelijk onderzoek is bewustwording een hoofddoel van de expeditie. Aan boord zijn impactmakers, waaronder de Engelse Kiko Matthews, wereldrecordhoudster solo oceaan-roeien. Ook sociaal ondernemer en filmmaker Hanna Verboom zeilde vijf dagen mee om beeldmateriaal te maken voor National Geographic.

Bizar hè? Wat denk jij dat de oplossing is voor dit probleem?

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz


You Might Also Like

1 reacties

  1. Wauw, dit is wel schokkend zeg! Ik hoop dat ze snel meer onderzoek gaan doen en het ook in Nederland makkelijker gaan maken om in eerste plaats plastic te recyclen (lees: niet eerst 5 min moeten lopen met je vuilniszak met plastic) en ten tweede het gebruik nog verder terug te dringen. Ik denk dat ook grote supermarkten hier een belangrijke rol in zouden kunnen spelen. Het is natuurlijk onzin dat paprika's en vele andere groentes in plastic zitten. Misschien moeten ze daar ook papieren zakjes gaan introduceren net zoals bij de groenteboer? Wij gaan in ieder geval binnenkort eens op zaterdag ons groente & fruit halen bij de groenteboer, dat scheelt toch weer een beetje.

    Wat ik me wel afvraag bij deze specifieke locaties: komt dit plastic voornamelijk vanuit Nederland of wordt dit door de zee meegevoerd hier naartoe? Heeft het ook een impact dat het nu bijvoorbeeld vakantietijd is en de stranden toch iets meer gebruikt worden met alle rotzooi die nadien helaas achterblijft? Ik ben benieuwd naar jullie mening!! :)

    BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest