Fijne zero waste en duurzame hotspots in Amersfoort

06:25

Ons favoriete muurtje bij Blur 

We wonen inmiddels alweer een paar jaar in Amersfoort en ik kwam erachter dat ons laatste hotspotblog in Amersfoort uit 2015 (!) komt, toen we er nog niet eens woonden! Hoe crazy is dat? Nicky en ik zijn allebei helemaal verliefd geworden op deze stad en al onze vrienden die op bezoek komen snappen waarom: Amersfoort is historisch, gezellig, heeft elk weekend wel een toffe activiteit en zit vol fijne hotspots. En nee, we worden niet betaald door de VVV om dit te zeggen ;) 

De Nieuwe Stad

Sinds kort woon ik (J) op loopafstand van De Nieuwe stad. In de oude Prodentfabriek, net buiten het centrum, zitten allerlei creatieve ondernemers en gezellige hotspots. Onze favoriete plek is Het Lokaal. Hier kun je allerlei streekproducten halen, pizza eten of een kopje koffie drinken. Rob, Nicky's vriend, volgde bij de bakkers in het Lokaal een broodbakcursus en heeft er sinds dien een nieuwe hobby bij. Een hobby waar wij natuurlijk dankbaar gebruik van maken. 

Daarnaast gaan we in De Nieuwe Stad naar de kapper (soms), eten we een vegetarisch menu bij Hoog Vuur en vergapen we ons aan de gele fietsen bij Fixiebrothers. Jep, dat is ook de fiets die op de cover van ons boek staat! 


Keuzestress bij Fixie Brothers

De fijnste bakkers van Amersfoort

Een hele tijd ging ik naar Le Perron, maar toen die dicht ging hoefde ik gelukkig niet mijn verdriet te troosten met supermarktbrood. Er zijn namelijk nog twee fan-tas-ti-sche bakkers in Amersfoort centrum. Onze absolute favoriet is biologische bakkerij De Smaak van Brood, waar we ons salaris vaak helemaal opmaken aan pretzels. Worth it. Ook heb ik besloten om geen matige croissantjes meer te eten, want die zijn niet te vergelijken met de croissantjes van De Smaak van Brood. Toen we nog samenwoonden en soms met zijn vieren in Nicky's huis sliepen ging Rob of ik wel eens vroeg op om croissantjes te halen. Het is een kwartiertje fietsen, maar de terugweg lijkt veel langer, omdat je alles wilt eten.

A post shared by Rob (@microbaker) on

^ Het Lokaal-inspired brood door Microbaker Brob 

Een andere fijne biologische bakker is Corazon Bakery, midden in het centrum. Kies daar vooral voor het Frans Landbrood, yummm, en de shortcakes. Dingen meenemen in je eigen bakje is hier overigens nooit een probleem, net als bij De Smaak van Brood.

Tweedehands en vintagewinkels in Amersfoort

Een écht goede vintagewinkel ontbreekt in Amersfoort. Daarover klagen Allisson en ik steevast als we elkaar zien. Maar toch heb ik bij de tweedehands en vintagewinkels al wat items gescoord. Mijn favorieten zijn Kringloopwinkel Amersfoort en Emmaus Amersfoort, op het industrieterrein. Hier kun je ook hele fijne meubels en accessoires (een hele keukeninventaris bijvoorbeeld) scoren. Voor wat meer high end vintage is Vint een superleuke plek. Even rondstruinen en daarna een kopje koffie doen; heerlijk. In de stad kun je terecht bij Second Hand store, in de buurt van het Sint Jorisplein.


We bezochten Vint ook tijdens de fotoshoot van ons boek!

Koffie, kleren en cadeautjes

Helaas zitten er in Amersfoort geen duurzame concept stores zoals Studio Jux of Nukuhiva, maar voor verantwoorde kleren en cadeautjes hoeven we gelukkig niet meteen in de trein te springen. Onze favorieten zijn Koffieboetiek (duurzame kleding! lekkere koffie! fijne thee! cadeautjes!) en Blur (koffie, taart, cadeautjes en zelfs herbruikbare rietjes, bamboe tandenborstels en houten snijplanken). Het is moeilijk om deze winkels uit te lopen zonder iets te kopen, dus je bent gewaarschuwd. Voor verantwoorde kleren (maar niet helemaal onze stijl) is ook Sari Fair Fashion een goed adres.

Bij Blur wil je het hele interieur inpakken en meenemen


Lekkere koffie, maar ook sapjes en salades haal je overigens ook bij SEM Sla en Meer. De falafelsalade die nu op het menu staat is zó lekker! En bij SEM worden drankjes tegenwoordig standaard zonder rietje geserveerd. Woeeh!

Sooooo goooooood! Bij Sem

De beste pancakes van Amersfoort

In het weekend ontbijten we graag buiten de deur. En we hebben inmiddels fijne plekjes gevonden. Stiekem denk ik nog wel eens dat de enige reden dat Joeri naar Amersfoort is verhuisd de pancakes van The Blueberry zijn. Ik ben fan van de vegan banana pancakes, hij gaat altijd voor de American ones. Ook bij Madonna, ietsjes verderop, hebben ze lekkere pancakes van boekweit met bosfruit. Is het al weekend? 

Zei iemand taart? Hier haal je taart in Amersfoort

Op nummer één: BUUF in de Serre. Als ik écht geen zin heb om te werken (AVG-wetgeving uitzoeken, boooooring) ga ik hierheen - en toen Nicky en ik boekdeadlines moesten halen overlegden we het liefst onder het genot van een stukje taart. Het assortiment wisselt met de seizoenen en elke keer heb ik weer een nieuwe favoriet. Taart afhalen doen we ook wel eens, bijvoorbeeld voor de fotoshoot van het boek. De squares van Jillicious Goods zijn niet helemaal biologisch, maar wél heel lekker en zelfgemaakt. En in je eigen bakje halen is geen probleem. Voor de Red Velvet Cake mochten we zelfs een herbruikbare taartdoos lenen.

BUUF is een zéér Instagramwaardige plek. Daarom legde Joeri me hier al Instagrammend vast ;)

Andere zero waste en duurzame adresjes 

Hier kun je ons ook tegenkomen: 
 • De Nieuwe Graanschuur - voor zero waste boodschappen
 • Ekoplaza op het Eemplein - voor wc-papier, haha
 • Natuurwinkel Amersfoort - als we er toevallig langskomen, want dit ligt voor ons niet op de route
 • DLC - voor eten uit de kas
 • Hudsons Bay - voor het ienieminie rekje met ArmedAngels kleren 
 • Bibliotheek Eemland - de allermooiste bieb die ik ken 
 • Dille & Kamille - voor zero waste essentials 
 • SpeelBoek Amersfoort - voor schattige en verantwoorde kindercadeautjes en om stiekem in prentenboeken te kijken
 • Oldenhof - voor kookspullen van kwaliteit
 • Used Products - voor elektronica en andere handige (maar saaie) dingen 
 • Bagels & Beans - voor de bospaddenstoelenkroketjes 
 • Dara - voor lekker eten aan het water
 • Boeken, bonen en blaadjes - voor goede koffie 
 • Boekhandel Veenendaal - waar hopelijk straks ook ons boek ligt!
 • Filmhuis de Lieve Vrouw - voor fijne films, zeker in de winter een aanrader
 • San Marco - voor het allerlekkerste ijs in een hoorntje Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook