Duurzame zonnebrand: plasticvrije, natuurlijke bescherming tegen de zon

16:23

Zonnebrand vind ik een superingewikkeld product. Er zijn zóveel keuzes - en ze lijken allemaal net niet wat je zoekt. Beschermt het je huid goed genoeg? Is het schadelijk voor het milieu? Hoe is het verpakt? Heeft het invloed op je gezondheid?

Koraalvriendelijke zonbescherming

Een dag na het zien van Chasing Coral (een documentaire over koraalsterfte) kwam ik een artikel tegen over over Reef Safe Sunscreen. En toen begon mijn zoektocht naar natuurlijke, koraalvriendelijke en zero waste zonnebrand. De meeste zonnebrand bevat namelijk ingrediënten die het koraal ernstig beschadigen en schadelijk zijn voor het zeeleven. Iets waar ik eigenlijk nog nooit over nagedacht had, maar zonnebrand komt natuurlijk direct in het zeewater terecht. Dit is de reden dat Hawaï per 2021 alle zonnebrand verbiedt die een gevaar vormt voor het koraal. Er komt jaarlijks 14.000 ton zonnebrand in de oceaan terecht. Een groot deel daarvan bevat Benzofenon-3 (Oxybenzone), een UV-filter. Deze stof kan ervoor zorgen dat koraal verbleekt (het laatste stadium voor het sterft) of dat het zich niet meer kan reproduceren. Wat in allebei de gevallen betekent dat het koraal sterft - en dat heeft enorme invloed op het leven in de oceaan.

Niet-chemische UV-blockers

Er is een verschil tussen chemische, synthetische, UV-blokkers en niet-chemische, fysieke of minerale, UV-bescherming. Die laatste zijn minder schadelijk voor je huid en voor het milieu. Chemische filters zoals Oxybenzone absorberen UV en trekken in je huid, dit kan huidirritatie veroorzaken. Minerale filters vormen een laagje op je huid en blokkeren de UV-straling. Voorbeelden hiervan zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Deze ingrediënten zijn helaas niet altijd goed, je wil de gecoate, niet-nano variant. Dat betekent dat ze groter zijn dan 35 nanometer en een coating hebben, zodat ze niet terechtkomen in kleine ongewervelde zeedieren (en niet in je huid trekken). Minerale zonnebrand kan een witte waas achterlaten op je huid, maar dat is een goed teken: het betekent dat er geen nanodeeltjes inzitten.


Let op de labels

De volgende ingrediënten wil je niet in je zonnebrand:
 • Oxybenzone 
 • Octixonate 
 • Oxtocrylene 
 • Butylparaben 
 • Octinoxate (Oxtinoxaat of Octylmethoxycinnamaat)
 • 4-Methylbenzylidine Camphor (Enzacamene, 4-MBC)
Andere dingen waar je op kunt letten in je zonnebrand zijn alcohol, parabenen, parfum, palmolie, eucalyptus en lavendel - die wil je liever ook vermijden omdat ze niet goed zijn voor je huid, het klimaat of het zeeleven.

Smeren is beter

Natuurlijk is het het beste om niet te lang in de zon te zijn - en zeker niet als deze op zijn felst is. Een parasol, t-shirt en pet of hoed zijn de duurzaamste manieren van zonbescherming. Maar het is toch verstandig om óók zonnebrand te gebruiken. En smeren is dan beter voor het milieu dan sprayen. Zonnebrandsprays blijven minder goed op de huid zitten en komen sneller in het water of op het zand terecht (waarna ze bij vloed alsnog de zee inspoelen). Ook heb je met sprayen een grote kans dat de helft van je zonnebrand wegwaait en/of dat je niet genoeg op je huid hebt voor een goede bescherming. Smeren dus.

En de verpakking dan?

Er zijn best wat merken te vinden die natuurlijke zonnebrand maken, maar ik wilde niks in een plastic verpakking kopen, wat mijn zoektocht wel iets lastiger maakte. Maar ik heb er één gevonden en voor mijn vakantie de zonnebrand gekocht van het Zweedse merk Suntribe. Deze 100% natuurlijke zonnebrand (SPF30) bevat maar drie ingrediënten: kokosolie, bijenwas en non-nano zinkoxide en zit niet in plastic verpakt! Ik kocht hem bij Biggreensmile.

UPDATE: inmiddels is dit blikje mee geweest naar Spanje en Frankrijk. Waar mijn vriend aan het begin van de vakantie nogal sceptisch was, is hij na 2,5 week in de zon enorme fan van Suntribe. Het smeert best lekker (als het koud is een beetje stug, maar daar hadden wij geen last van),  ruikt lekker (dit was mijn vriends grootste pluspunt) én beschermt goed. We hebben op het strand gelegen, gemountainbiket, heuvelachtige stadjes doorgelopen en gekanood - dat was allemaal enorm warm, maar we zijn niet verbrand.
Ik vond nog een paar andere merken die plasticvrije minerale zonnebrand verkopen, maar meestal niet in Europa. Manda (VS) en Raw Love (Hawaï) bijvoorbeeld. Raw Elements (USA) kun je wel in Europa (bijvoorbeeld hier) bestellen. Net als de zonnebrand van Suntribe bevat deze bijenwas en is dus niet vegan. Inmiddels ben ik ook Shade (UK) tegengekomen, die te bestellen is via Amazon.

De enige 'onverpakte' zonnebrand die ik ben tegengekomen is de Sunblock van Lush, een zonnebrand in vaste vorm, maar deze bevat een aantal schadelijke synthetische ingrediënten en is voor mij dus geen optie. Hij zit in de winkel trouwens vaak toch in plastic verpakt, wat natuurlijk extra jammer is, maar is wel vegan.

Update: zonnebrand van Rokai

Nog even een kleine update: inmiddels gebruiken we niet alleen de zonnebrand van Suntribe maar ook die van Rokai (in het buitenland heet het merk Shade). Deze is door de toevoeging van sheaboter net iets beter smeerbaar bij kouder weer dan die van Suntribe. Er zit ook wat meer in een blikje, wat fijn is omdat je er vanwege de structuur ook iets meer van gebruikt. Rokai is onder andere te koop bij onze winkel SMIR

Meer weten over zonnebrand? Linda van Zaailingen schreef er een superuitgebreid artikel over!

Welke zonnebrand gebruiken jullie? En bevalt-ie?

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

13 reacties

 1. Fijn om te lezen dat er ook zonnebrand bestaat zonder plastic verpakking! Momenteel gebruik ik die van Weleda, mineraal en zonder nanodeeltjes. Goed product, enkel jammer van de plastic tube. Met dank aan jullie tips zal dit wel de laatste zijn! :) Ik was ook op zoek naar een bar zoals die van Lush maar dan mineraal. Die hebben jullie ook niet gevonden dus...
  Jullie vermelden ook lavendel en eucalyptus als te vermijden ingrediënten: met welke reden is dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Krista, zo'n bar hebben we inderdaad niet gevonden. Maar dit blikje vind ik een prima alternatief, gaat ook nog eens heel lang mee (2,5 week Spanje en Frankrijk met 2 personen kostten denk ik een kwart van het blikje). Wat betreft lavendel en eucalyptus, die bevatten stoffen die mogelijk niet goed zijn voor zeedieren. Dat lazen we oa op http://www.marinesafe.org/blog/2016/03/18/sunscreen-pollution/ "For example, neem, eucalyptus and lavender oils, which are used in some organic sunscreens, also have applications as insect repellents or insecticides, suggesting they may also have increased relative toxicity to invertebrates."

   Verwijderen
  2. In het product dat jullie hebben gekozen zit als hoofdbestanddeel bijenwas. Zoals ook in het artikel vermeldt staat, is bijenwas vaak vervuild met insecticiden etc. "Other ingredients such as beeswax can be contaminated with a variety of industrial fungicides and insecticides. Organic ingredients, or any ingredient in a product, should be subjected to toxicological testing" en "An “organic” certification doesn’t mean a sunscreen is safe for the environment".
   Bijenwas is namelijk heel lastig ecologisch/biologisch te produceren en kan niet worden gegarandeerd. Dit, logischerwijs, omdat bijen rondvliegen en niet bij dat ene biologische stukje bloemenweide blijven hangen.
   Ik lees ook niet op de site van Big Greensmile dat de ingredienten afzonderlijk toxiologisch worden getest. Ook al zou dat er wel staan...ook dat is geen garantie...helaas.

   Verwijderen
 2. https://minimalistdutchie.com/2018/06/15/plastic-free-july/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anja - Minimalist Dutchie15 juni 2018 om 10:49

  (Eh, daar ging iets niet goed...) Ik wilde jullie laten weten dat ik jullie vermeld heb in mijn laatste blogartikel. Wellicht leuk om te kijken: https://minimalistdutchie.com/2018/06/15/plastic-free-july/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De zonnenbrand in blik van suntribe, kan ik die ook gebruiken voor mijn zoontje van 2.5?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik vind het spijtig dat een ecologische zonnebrand niet genoeg beschermd voor, mij wegens mijn zonneallergie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe zit dit met zonnebrandcreme van lovea, biosolis, of soleo (bijvoorbeeld op greenjump.nl of greenbeautyshop.nl)? Vooral Lovea lijkt in een iets schappelijkere prijscategorie te zitten? Er staat wel dat het biologisch is maar niks specifiek over veilig voor het rif. Is er een site waarop je betreffende cremes kan bekijken of ze veilig zijn voor waterleven (iets als in http://www.beatthemicrobead.org/product-lists/)?

  Groet, Danny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi! Ik probeer mijn vriend er van te overtuigen om ook de Suntribe zonnebrand te gaan proberen, maar hij is bang dat je totaal niet bruin wordt als je deze gebruikt;) wat waren jullie ervaringen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wie heeft ervaring met de zonnebrand van Fair squared, Zonnebrandcrème abrikoos SPF 30 ??? is dit de moeite waard

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat ongelooflijk jammer dat er geen 1 vegan optie bij staat..... Overal blijkt bijenwas in te zitten..

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook