Duurzame badpakken, bikini's en andere fair fashion zwemkleding - merken die goed bezig zijn

06:34


Ik (N) ben al maanden wanhopig op zoek naar badkleding van Tencel of een andere écht duurzame stof. Maar die heb ik nog steeds niet gevonden. En ik ga bijna op vakantie.. 

Dit artikel is geüpdatet in juni 2023

Wat is er mis met normale badkleding?

Naast dat veel reguliere badkleding niet eerlijk wordt geproduceerd - wat ik wel heel belangrijk vindt - is ook het materiaal niet bepaald zero waste. Badkleding is eigenlijk niet te recyclen (poetsdoekjes zijn het hoogst haalbare). De meeste zwemkleding wordt gemaakt van polyamide, wat in theorie recyclebaar is, maar omdat er eigenlijk altijd ook lycra aan te pas komt - en dit heel moeilijk van elkaar te scheiden is - kun je er in de praktijk niks mee. Daarnaast laat zwemkleding van polyester of ander kunstmatig materiaal bij elke wasbeurt microfibers achter. Deze microplastics in je kleding komen via het water uit je wasmachine in de zee terecht en zijn dus vervuilend. Door slijtage komen ook microfibers vrij, dus zelfs als je je bikini nooit in de wasmachine gooit komt er door het uitspoelen en elke keer dat je het zwembad of de zee induikt toch plastic in de natuur terecht.

Het badpak dat ik een jaar of zes geleden kocht (bij de Primark, shame on me) is dus én niet eerlijk geproduceerd én van stof die niet te recyclen is én laat elke keer microfibers achter als ik het was of er het water mee induik. Omdat het óók nog eens bijna uit elkaar valt van ellende is het dus heel erg aan vervanging toe.

Gerecycled materiaal 

Econyl is een stof gemaakt van gerecyclede visnetten. Het is in principe goed te recyclen en daardoor een beter alternatief dan de polyamide/lycra-mix. Het nadeel is wel dat het kunststof is en dat je met econylbadkleding dus nog steeds microfibers hebt. Voor nu lijkt het wel één van de minst slechte materialen die er op de markt zijn. Er wordt meer badkleding gemaakt van gerecycled materiaal, maar dit wordt vaak in een mix gebruikt, waardoor het vervolgens niet meer te gebruiken is. Maar let op, want Econyl wordt vaak ook weer in een mix gebruikt. Ik hoop nog steeds dat ik een badpak tegenkom van tencel (een stof die gemaakt wordt van eucalyptus), maar tot nog toe lijkt dit niet te bestaan.. (Marloes wees me erop dat Tencel mogelijk ook microplastics afscheidt, hier is nog te weinig onderzoek naar, maar het lijkt misschien dus toch niet de duurzaamste stof!). Wat ik wél vond is een merk dat badkleding maakt van biologisch katoen (93%) en elasthaan. Wat mij betreft is dat nu de beste keuze.

Duurzame badkleding

In mijn zoektocht naar verantwoorde zwemkleding kwam ik een aantal mooie merken tegen. Hieronder een rijtje voor als je zelf ook op zoek bent. Het perfecte badpak zit er voor mij nog niet tussen, maar it's something...

Nieuwe ontdekkingen in 2023

Savara Intimates ken je misschien al van de duurzame lingerie, maar heeft nu ook een swimwearcollectie! Simpele maar stijlvolle bikini's. De bikinitop kun je aan twee kanten dragen, zodat je meteen 2 kleuren hebt om mee af te wisselen. Ook fijn: de swimwear van Savara Intimates is er voor allerlei maten. 



TET. Responsible Swimwear
Lanceerde een size inclusive collectie in samenwerking met influencer Vera Camilla, in maten van XXXXL tot XXS. 

Halla Halla
Dit Finse merk heeft heerlijke badpakken in allerlei soorten en maten. Je kunt de zwemkleding mixen & matchen, zodat hij helemaal past bij jouw stijl. 

Nieuwe ontdekkingen in 2021-2022


Dit is al een van onze favoriete merken voor kleding en ondergoed, maar Organic Basics heeft tegenwoordig ook een swimwear collectie voor zowel mannen als vrouwen. Denk aan bikini's en badpakken van oceaanplastic voor vrouwen (je kunt ook kiezen voor een Re-Swim Bikini Pack en zo je eigen setje samenstellen). Voor mannen zijn er basic swimshorts van oceaanplastic in blauw en zwart. 



Dit merk maakt size inclusive badpakken. Yes pleaase! De swimwear van het merk Averie is gemaakt van 77% Econyl en 22% elastaan dat resistent is tegen oliën, crèmes en chloor. De badpakken gaan tot maat 3XL, maar vallen wel klein. Ze zijn te koop bij de Nederlandse fair fashion webshop Sophie Stone, waar je ook met een Sustainable Fashion Giftcard kunt afrekenen.




Brava Fabrics
Dit merk ontdekte ik (N) per toeval en hier kocht ik een shirt met lange mouwen die inmiddels al tientallen keren is gedragen. Op de site vind je transparante informatie over het duurzaamheidsbeleid (en ook fijn: een impact report). Maar Brava heeft ook héle leuke zwembroeken voor mannen, met supertoffe printjes. Van take-away noodles tot kraanvogels... hier wil je wel mee gezien worden. Vanaf 80 euro worden de items gratis verzonden. 


Nog zo'n plek voor kekke printjes is Dedicated. Dit merk is Scandinavisch, maar ook bij verschillende winkels in Nederland te koop. De zwembroeken zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Voor dames zijn er bikini's met retro prints en leuke bloemenmotiefjes, maar ook basic badpakken en bikini's. Hier kunnen jullie dus allebei slagen. 

Het Duitse merk Inaska laat haar swimwear maken in Portugal, van voornamelijk econyl. Op de site vind je alles over de keten die jouw zwemkleding heeft afgelegd. Je vindt hier geen prints, maar wel verschillende kleuren en modellen. Een pluspunt is dat de bikini's heel betaalbaar zijn. 


Deze tip kregen we via een volger op Instagram. Het merk is opgezet door influencers Natalie en Zanna en hanteert de slow fashion principes. De items worden ontworpen én gemaakt in Londen en het merk is body inclusive . Voor de swimwear wordt gebruik gemaakt van Econyl

MyMarini
Dit vind ik ook wel echt een ontdekking van het afgelopen jaar. Het merk MyMarini komt uit Hamburg en de kleding wordt onder eerlijke omstandigheden gemaakt in Europa. Doordat de kleding gemaakt wordt van twee lagen stof krijg je een 'mini shape effect' én twee designs bij ieder item. Lekker afwisselen dus. Je kunt hem dus ook gewoon binnenstebuiten dragen voor een andere look. Bovendien verkoopt het merk ook tuniekjes, zomerjurken en hoedjes voor op het strand. 



Still rocking since 2018


Jungl Amsterdam
Prijzen: 39 - 65 euro
Dit Nederlandse merk (van de super aardige Anouschka en Natascha) maakt bikini's en badpakken van Econyl. De items worden gemaakt in Portugal, in een GOTS en SMETA-gecertificeerde fabriek. De groene kleur is onze absolute favoriet. Extra leuk: je badpak komt in een herbruikbaar biokatoenen zakje binnen en wordt plasticvrij verzonden.

Dit bericht bekijken op Instagram

Finding a plastic free bathing suit is actually a disaster. 🙄 So we opt for the second best option: a bathing suit made from Econyl, by the Dutch brand @junglamsterdam. These bathing pieces are ethically produced in Portugal (in a GOTS and SMETA certified factory) and made from recycled fishing nets. Did you know that 46% of the weight of the plastic soup consists of fishing nets? 🐠🐟Crazy... the best way to prevent this is to eat less/no fish, and a way of dealing with the waste is turning these nets into swimsuits. Since it's better recyclable then the polyamide/lycra-mix that you'll find in most bathing suits it's a better alternative then the regular ones. Check out the brand for more info or take a look at our blog post with sustainable bathing suits! (Search for zwemkleding on the blog) 😊. . #swimsuit #bathingsuit #bikini #ethical #sustainable #fairfashion #duurzaam #zerowasteliving #zerowastelife #cleanocean #fishingnets #econyl

Een bericht gedeeld door Het Zero Waste Project (@hetzerowasteproject) op



AllSisters
Prijzen: 90-120 euro
Dit Spaanse merk maakt basic bikini's en badpakken van Econyl (mix). De stoffen komen uit Italië en zijn OEKO-TEX gecertificeerd, dus zonder schadelijke middelen. De zwemkleding wordt fair trade geproduceerd.



Luz
Prijzen: 90-160 euro
De badpakken en bikini's van dit Franse merk zijn gemaakt van 93% biologisch katoen en 7% elasthaan, veel minder plastic dan de meeste andere merken die ik ben tegengekomen. In het eigen atelier in Peru wordt de zwemkleding gemaakt onder eerlijke omstandigheden. Verzenden naar Nederland kost 15 euro. Ook leuk: ze hebben ook zwemkleding speciaal voor zwangere vrouwen. 


Patagonia
Prijzen: 100-150$
De badpakken en bikini's van Patagonia zijn gemaakt van gerecyclede materialen (mixen) en veelal Fair Trade (je kunt dit als filter aanzetten als je zoekt op de site). Patagonia verkoopt ook zwemkleding voor mannen. --> Let op: het is niet helemaal duidelijk waar en onder welke omstandigheden de producten gemaakt worden. 


Reformation
Prijzen: 100-150$
Dit merk verkoopt badpakken en bikini's. Ze hebben alleen zwemkleding voor dames. De producten worden gemaakt van gerecylcede materialen (gerecyclede polyamide en elastaan) en er is veel aandacht voor duurzaamheid. Je kunt van elk product bijvoorbeeld zien hoeveel CO2, water en afval er bij de productie is bespaard (ten opzichte van 'regulier' vergelijkbaar product). Reformation produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Het is een Amerikaans bedrijf, naast badkleding verkopen ze ook andere kleding.




Sensi Graves
Prijzen: 80-110$
De zwemkleding van Sensi Graves wordt gemaakt in de VS van gerecyclede materialen (mix). De badpakken en bikini's zijn ontworpen om te dragen tijdens het surfen, maar zien er ook prima uit op het strand. Wat we mooi vinden aan dit merk is dat het heel size inclusive is. 




Underprotection
Prijzen: 120-160 euro
Het Deense merk Underprotection kende ik vooral van hun lingerie, maar ze verkopen ook zwemkleding van gerecyclede materialen (polyester) die onder eerlijke arbeidsomstandigheden wordt geproduceerd. Het is alleen een damescollectie. Van panterprint tot bladermotief... je hebt hier heel veel keuze. En je kunt er meteen een matching bucket hat bij kopen. 

VitaminA
Prijzen: 160-220$
VitaminA maakt zwemkleding voor vrouwen - badpakken en bikini's - van gerecylede materialen (gerecyled nylon, polyester en spandex). Het Amerikaans merk wil duurzaamheid sexy maken.


Weekday
Prijzen: 25-30 euro
De badkleding van Weekday is een stuk goedkoper dan dat van de andere merken in dit rijtje. Het Zweedse merk let naar eigen zeggen wel op de arbeidsomstandigheden, maar het is onderdeel van H&M groep en dat betekent dat ze geen eigen kledingfabrieken bezitten. Wij zouden dit zelf dus niet zo snel aanschaffen. De zwemkleding wordt gemaakt van gerecyclede materialen (Econyl).



Woodlike Ocean
Prijzen: 150-180 euro
De bikini's en badpakken van Woodlike Ocean worden met de hand gemaakt van Econyl (mix). Dit Duitse merk is opgezet door een stel, hun zwemkleding is basic met af en toe een print.





En zit er iets leuks voor jullie tussen? Of hoe kies jij je zwemkleding uit?

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

9 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook