Zero waste in de horeca

11:01


Toen we vorige week voor een evenement naar Leiden moesten (Ik (J) sprak op de Leiden Youth Talks, een soort lokale TEDx) wilden we natuurlijk wel eerst een ontbijtje meepikken. En dan het liefst ook een Instagramwaardig ontbijtje. Zo belandden we bij de Yoghurt Barn in Leiden. En welke zero waster wordt er nu niet blij van een tafel vol weckpotjes met sojayoghurt en geroosterde noten? 

Zero waste restaurants

De Yoghurt Barn is niet de enige hotspot waar we tegenwoordig weckpotjes tegenkomen. Het is steeds normaler om je suiker, thee of toetje in een Weckpotje geserveerd te krijgen. En we love it! Niet alleen omdat het betekent dat er in het restaurant geen wegwerpproducten meer worden gebruikt (die restaurants slaan we overigens sowieso over - en dat is ook de reden dat we in tegenstelling tot heel bloggend Nederland nog niet bij de Vegan Junk Food Bar zijn geweest), maar ook omdat het een duidelijk statement laat zien: zero waste wordt steeds normaler.


Jouw invloed 

Natuurlijk heb je hier zelf ook invloed op. Door te vragen of je je drankje zonder rietje mag, geef je een duidelijk signaal af. We schreven al eerder uitgebreid hoe je zero waste de dag door kunt komen, zonder zelf te koken. Een zero waste lifestyle betekent namelijk niet dat je nooit meer naar een restaurant mag of afhaaleten mag halen. 

Toffe zero waste ondernemers in de horeca

Naast consumenten zijn ook ondernemers bezig met het 'verzerowasten' van de horeca. Hierbij een paar van onze favoriete voorbeelden: 
  • Straw By Straw - wil plastic rietjes in de horeca verbannen en biedt nu natuurlijke rietjes aan. Hoewel dit nog steeds wegwerp is (en wij natuurlijk groot voorstander zijn van herbruikbare rietjes zoals RVS of bamboe), worden we héél blij van het feit dat plastic rietjes in de ban worden gedaan.  De rietjes groeien in de natuur en zijn 100% biologisch afbreekbaar. Geen plastic of PLA (maïszetmeel) dus, maar een écht rietstengel. Een andere initiatiefnemer op het gebied van rietjes is Bamboerietjes.nl, die geen gebruik maken van riet, maar bamboe. Deze rietjes zijn herbruikbaar én biologisch afbreekbaar.  
  • Rebottled - maakt glazen voor in de horeca van afgedankte wijnflessen. Zo worden de flessen geupcycled in plaats van gerecyled. Extra leuk: de initiatiefnemers werken met mensen met een afsteid tot de arbeidsmarkt. 
  • Leaf Republic - richt zich op wegwerpproducten en maakt 100% biodegradable bordjes gemaakt van geperste bladeren, die in 28 dagen composteerbaar zijn. Hoewel we in de horeca liever helemaal geen wegwerp zien, kan dit voor een festival een handige optie zijn (wij zijn natuurlijk nóg meer voorstander van herbruikbaar). Hoewel er geen synthetische additieven, kleur of lijm wordt gebruikt, zit er wel een bioplastic of recycled plastic deksel op de bordjes. 

Andere tips voor zero waste horeca

  • Kies voor servetten van bamboe, hennep of biologisch katoen in plaats van de papieren wegwerpservetten. Dit oogt veel chiquer én stimuleert hergebruik. Je kunt er ook voor kiezen om de servetjes alleen op verzoek uit te delen. 
  • Een koekje verpakt in plastic? Dat kan eigenlijk écht niet meer. Koop koekjes bulk in, of serveer een klein stukje brownie of taart bij de koffie. Grote kans dat mensen het zo lekker vinden dat ze een stuk taart bij hun volgende kopje koffie bestellen. 
  • Suikerzakjes worden altijd nat, gescheurd of ze waaien weg. En er zit altijd nét te veel of te weinig in het zakje. Food waste alert! Kies in plaats van kleine papieren zakjes voor een weckpotje met suiker en een RVS lepeltje. Staat meteen gezellig. 
  • Voor theezakjes geldt eigenlijk hetzelfde: wist je dat in bijna alle theezakjes plastic zit? Zelfs in de 'string-and-tag'-zakjes dus. Ga voor losse kwaliteitsthee en serveer het in een theezeefje of thee-ei (de eerste optie is makkelijker schoon te maken). 
  • Stimuleer (zelf meegebrachte) doggybags om food waste te voorkomen! In Limburg werd er zelfs een systeem voor geïntroduceerd: als je je bestek in T-vorm op je bord legt, betekent het dat je het overgebleven eten mee naar huis wilt nemen. Zo hoef je er niet eens om te vragen. 


Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook