Gaan waszakken het microplasticprobleem oplossen?

06:42


Microfibers zijn een heel klein groot probleem. Nee, dat is geen typo. Deze miniscule stukjes plastic hebben namelijk een enorme impact. De laatste maanden zijn er steeds meer 'oplossingen' op de markt: een koraalvormige bal of zak die je in de wasmachine doet om de microfibers op te vangen bijvoorbeeld. Maar zijn dit echt oplossingen voor het microfiberprobleem? 

Microfibers: het probleem

Oké, first things first. Wat zijn die microfibers eigenlijk? Kortgezegd zijn het héle kleine stukjes plastic, die tijdens het dragen en wassen van je plastic (polyester, nylon, fleece)kleding in het milieu terechtkomen. Bij het wassen van één fleecevest is dat al ongeveer 1.7 gram!  We schreven eerder al een heel artikel over plastic in je kleding, en het zero waste alternatief. Daarin kun je lezen dat zo'n 63% van onze kleding gemaakt wordt van plastic. De vezels die loskomen bij het wassen of dragen zijn ontzettend klein: ongeveer een halve millimeter. Hierdoor kunnen ze dwars door de wasmachinefilters heen gaan en belanden ze in onze oceanen terecht. 

Een waszak als oplossing?

Nu bekend is dat ongeveer 30% van de plasticvervuiling in de oceaan door microplastics (waar de microfibers onder vallen) komt, is iedereen druk bezig met het zoeken naar oplossingen. Wasmachinefilters kunnen de microfibers niet uit de trommel filteren, omdat ze dan zo fijn moeten zijn dat het water en wasmiddel niet makkelijk uit de machine gaat. Er wordt echter wel volop geëxperimenteerd met verbeterde versies. 

Ook zijn er zogenaamde 'waszakken' op de markt, waarvan de Guppy Friend de bekendste is. De zak is o.a. te koop bij Ecomondo. Met deze waszak vang je 99% van de losgekomen plastic vezels in de zak, in plaats van dat ze door je wasmachinefilter glippen. Ideaal zou je denken. We spraken de oprichters van de waszak, die bekend werden met het probleem door hun eigen outdoormerk Langbrett, in Amsterdam. Ze hebben de waszak ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers en universiteiten van over de hele wereld. Toen we de bedenkers van deze zak spraken gaven zelfs zij echter aan dat dit niet de oplossing is voor het plastic microfiberprobleem. 

Foto: Guppy Friend via Langbrett


En dat klopt. De zak (die overigens gemaakt is van polyamide, plastic dus, maar dan van een heel sterk en recyclebaar soort) is puur gemaakt als doekje tegen het bloeden en bewustwordingstool. Niet als oplossing dus. Goedkope synthetische kleding kan niet door de waszak worden gered: hier zitten vaak nanodeeltjes plastic in die nóg kleiner zijn dan de microfibers. Dit komt omdat deze kleding van een goedkope kwaliteit is, waarbij de vezels snel losraken.  Want wat gebeurt er met de kleine microfibers die je uit de waszak pluist? Grote kans dat ze alsnog in het milieu terechtkomen. Je kunt ze wel bij je plastic afval gooien, maar met de kleinste windvlaag worden ze gewoon weer verspreid in het proces. Recyclen is ook (nog) geen optie: daar zijn ze veel te klein voor. Je gooit de vezels dus bij het restafval.



Wat kunnen we dan doen tegen microfibers?

Eigenlijk is de oplossing vrij simpel: go natural! Wanneer het voor jou kan kun je het beste kiezen voor (tweedehands) natuurlijke materialen, zoals katoen, bamboe of hennep. Deze kledingstukken laten ook vezels los, maar het grote verschil is dat deze vezels niet schadelijk zijn in het milieu (dit hangt overigens uiteraard wel af van de chemicaliën die gebruikt zijn in de productie). Als je tóch plastic kleding wilt dragen raden we aan om een waszak te gebruiken. Niet per sé omdat we denken dat het een  verschil maakt, maar eerder omdat we weten dat een deel van de opbrengsten voor de waszakken wordt ingezet voor educatie- en awarenessprogramma's omtrent microplastics en sponsoring van onderzoek naar microplastics in zee. 

In onze kledingkast vind je daarom eigenlijk geen vervelende plastic stoffen meer (met uitzondering van mijn regenjas en wat sportkleren die ik als reserve heb). Ook als we vintage aan het shoppen zijn letten we op de materialen die onze tweedehands pareltjes hebben.

Natural fibers only! 


Meer lezen over microfibers? 



Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook