Zijn wij een 'worstelende groenmens'? - Uitzending VPRO Tegenlicht

10:45


Gisteren was het dan zover: de uitzending van VPRO Tegenlicht, waarvoor we een dag waren gefilmd. De aflevering gaat over 'Worsteling van de Groenmens'; waar wij eigenlijk misschien niet helemaal in thuishoren. Want zoals je uit onze blogposts hopelijk kunt opmaken is een zero waste lifestyle helemaal geen worsteling, maar juist superleuk! 

Hoe werkt zo'n uitzending?

Door VPRO Tegenlicht gefilmd mogen worden is natuurlijk hartstikke leuk. Voor deze aflevering werden we benaderd door de redacteur van het programma. Na een voorgesprek, wat telefoontjes en een heleboel geplan (de planning is het allerlastigst!) kwam in november een crew bij ons filmen. En dat was een supergezellige dag: we werden geïnterviewd, 'moesten' een vlog opnemen, gingen plasticrapen, Indiaas eten bestellen en bij onze ouders eten (dat laatste is er helemaal uitgeknipt). Het spannende is dat je niet weet wat er van al die opnames gebruikt wordt (fun fact: we vonden tijdens het plasticrapen meerdere condooms en een hawaiislinger hadden eigenlijk verwacht dat dat er wel in zou zitten, haha!). Tijdens het interviewgedeelte hadden we wel al door dat vooral onze struggles interessant waren voor de regisseur. Maar gelukkig voor ons zijn die er bijna niet, wij zien vooral de positieve kanten van een zero waste lifestyle en zoals altijd lag onze nadruk ook tijdens deze draaidag dus op de positiviteit.

Bekijk hier de hele aflevering 'Worsteling van de Groenmens'.Is duurzaam leven een struggle?

De omschrijving van de aflevering is: "Hoe maken we het groene, goede leven voor iedereen toegankelijk? Een reis langs mensen die worstelen met het maken van de juiste keuzes bij het terugdringen van hun ecologische voetafdruk". Een hele relevante vraag, maar wat ons betreft wel eentje waar een antwoord op bestaat:

  • Duurzaam leven is geen struggle; het wordt pas een struggle als je dat er zelf van maakt - en waarom zou je? 
  • Een duurzame lifestyle gaat over balans en dingen die je vol kunt houden. Het is beter om bepaalde dingen een aantal jaar te doen, dan om in één keer helemaal extreem te veranderen. Spoiler alert: dat houd je niet vol en je bent dan eerder geneigd om álles weer op te geven.
  • De 'worsteling' van bepaalde mensen zo groot uitlichten maakt het groene goede leven wat ons betreft niet voor iedereen toegankelijk. Zo wordt het moeilijker om mensen te overtuigen dat groen leven heel leuk is. Maar.. challenge accepted ;)  
Ook de term 'ecorexia' kwam in de aflevering voorbij. Maar bestaat ecorexia eigenlijk wel? En hebben wij er last van? We schreven er al eerder over. Net als over het argument dat (plastic) verpakkingen eigenlijk heel goed zijn voor het milieu - aldus misleidende berichtgevers. En ben je benieuwd hoe je je impact van spullen kunt verminderen? Lees dan even waarom wij niet meer om spullen geven - en hoe fijn dat is.Wij zijn heel blij dat er steeds meer aandacht komt voor een groene lifestyle, zero waste en duurzame keuzes. En we vonden het natuurlijk superleuk dat wij daar in Tegenlicht een kleine bijdrage aan konden leveren. We zijn heel benieuwd: hoe vond jij de uitzending?

Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook