Waarom de albatros ons symbool is voor ons plasticprobleem

07:06


Waar denk je aan als je aan bedreigde en uitgestorven diersoorten denkt? Een nijlpaard? Mammoet? Dodo? Wat je antwoord ook is: je denkt waarschijnlijk niet aan de albatros - en dat terwijl de albatros in levensgevaar is. Negentien van de eenentwintig soorten zijn met uitsterven bedreigd. En het ergste? Het komt door ons plasticgebruik!

De albatros ziet alles wat in het water drijft als potentieel voedsel, aldus Joop Bouma in een artikel voor Trouw. Zowel inktvisjes, garnaaltjes als plastic doppen of plasticsnippers worden in één hap door de albatros meegenomen om op te eten of aan haar jongen te voeren. Ze zijn hierin overigens niet de enige: maar liefst 90% van de zeevogels heeft plastic in de maag, omdat ze het voor voedsel hebben aangezien. In 2050 zal dit waarschijnlijk zelfs 99% zijn


Midway

De bekendste plek waar albatrossen voorkomen is Midway. Dit eiland (officieel 'atol') in de Stille Oceaan ligt tussen Hawaï en Tokio - op een plek waar de plasticvervuiling in de oceaan dankzij stromingen het grootst en meest zichtbaar is. Midway ligt op het randje van de North Pacific Gyre; beter bekend als de Great Pacific Garbage Patch. Bij albatrossen, die hier graag komen, heeft dit grote gevolgen. Matt Brown, van de US Fish & Wildlife Service geeft in een interview met CNN aan dat iedere albatros op Midway plastic heeft gegeten. Volgens Brown werkt het eiland als een soort 'tanden van een kam'; door de stromingen krijgt het eiland tonnen afval op haar stranden. 

Documentaire

Milieu-activist en fotograaf Chris Jordan bezocht Midway en maakte foto's van albatrossen die de hele wereld over gaan. Zijn nieuwste project is de film ALBATROSS (die eerder uitkwam als Midway). Jordan volgde de albatrossen op Midway en maakte er een 'poëtische' documentaire van, die op 22 april - tijdens Earth Day - uitkomt. Jordan wil de film niet commercieel inzetten, maar uiteindelijk gratis online beschikbaar stellen. De trailer toont al schocking beelden (lees: stervende albatrossen, dus bedenk even of je dat aankunt voordat je de trailer opzoekt), maar tegelijkertijd ook een inkijkje in de gevolgen van het plasticprobleem. 


Liefs,
Nicky & Jessie


PS: Hoewel ik denk dat niet veel mensen een innige band koesteren met de albatros, heeft het dier voor mij - naast dat het een symbool voor de plasticproblematiek is - toch wel degelijk een belangrijke betekenis. Tijdens Frans, mijn favoriete vak op de middelbare school, ontdekte ik het gedicht l'Albatros van Charles Baudelaire. Het werd één van mijn favoriete gedichten. 


Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook