Hele dorpen zonder plastic

12:01

Misschien heb je het de afgelopen dagen in het nieuws wel voorbij zien komen. In het AD van dinsdag bijvoorbeeld, of eerder al in de Volkskrant: in Groot-Brittanië vind je 'het eerste plasticvrije dorp ter wereld'. De inwoners van Penzance (in het Zuidoosten van Engeland) besloten na het zien van de documentaire Blue Planet II om plastic afval uit hun leven te bannen en zo bij te dragen aan een beter wereld.  

Plastic Free Penzance
De Britse organisatie Surfers Against Sewage (SAS) initieerde in Penzance de campagne 'Plastic Free Penzance' met als doel om plastic uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Na Blue Planet II, waarin David Attenborough het plasticprobleem bespreekt, ging het ineens hard met hun campagne. Sir David is nogal een autoriteit in Engeland en als hij zegt dat er iets moet veranderen heeft dat meer effect dan wanneer een groep fanatieke surfers dat zegt. Veel lokale ondernemers (inmiddels al meer dan 70) hebben zich aangesloten bij de campagne en maken afspraken met hun leveranciers om plastic uit de schappen te bannen. De gemeente is aan boord, net als scholen, festivals en een grote groep vrijwilligers.

SAS gelooft heilig in het sneeuwbaleffect. Net als wij! Ze zijn ervan overtuigd dat verandering begint bij de dagelijkse gewoontes van mensen. Politiek beleid volgt als mensen veranderen, net als productie en aanbod in grote supermarktketens. Inwoners kiezen er in Penzance dus voor hun producten zonder plastic te kopen (wat wordt gesteund door de lokale middenstand) en zijn regelmatig op het strand te vinden om plastic afval op te ruimen. Op festivals zijn wegwerpbekers niet langer welkom en plastic tasjes zijn in het dorp een no go.



Zero waste Kamikatsu
De inwoners van Penzance zijn niet de enigen die het plasticprobleem gezamenlijk aanpakken. Het Japanse dorpje Kamikatsu was een aantal jaar geleden in het nieuws als 'eerste zero waste dorp ter wereld'. In de gemeenschap van 1500 mensen (dat is net zo veel als het dorp waar Jessie en ik vandaan komen, maar dat zien we voorlopig niet zero waste worden ;)) wordt het huishoudelijk afval gescheiden in 34 categorieën, zodat grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Bijna alle inwoners composteren hun groenafval zelf thuis en werken actief aan het verminderen van voedselverspilling, bijvoorbeeld door soep te maken van restjes.

Grappig is dat het zero waste beleid in eerste instantie niet is ingevoerd uit milieu-oogpunt, maar omdat het te duur was om een vuilverbrandingsinstallatie te kopen en extreem scheiden en hergebruiken goedkoper was. In 2020 wil het dorp volledig zero waste worden, ik hoop dat het ze lukt!

Je eigen dorp of stad op Plasticdieet
Voor zover ik weet is er in Nederland nog geen plasticvrij of zero waste dorp te vinden, maar dat betekent niet dat er hier niets gebeurd! Duizenden mensen hebben zich al aangesloten bij het jaarlijkse Plasticdieet dat zich - net als SAS in Penzance - focust op wegwerpplastic en plasticvervuiling. Het is volgens mij de perfecte manier om jouw dorp, stad, kantoor, familie of  aan te sporen ook het verschil te maken. Misschien combineren met een avondje Blue Planet II kijken?


Denk jij dat het in Nederland ook tijd wordt voor een Plasticvrij dorp?

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook