Plastic is o-ve-ral (geen plek is meer plasticvrij)

07:32

Foto: Joeri Taelman

Plastic is overal. En met overal bedoelen we ook écht o-ve-ral. Dat je minstens twintig plastic items telt tijdens een wandeling van nog geen vijf minuten is daar een goede illustratie van - maar het probleem is nog groter dan alleen het plastic dat we op straat of in onze omgeving kunnen zien. Sterker nog: onderzoekers van Newcastle University hebben plastic ontdekt op het diepste punt in onze oceaan.

In een artikel op The Guardian vertelt dr. Arlan Jamieson, de leider van het project, dat de resultaten bewijzen dat er nergens op aarde geen sprake is van plasticvervuiling. In andere woorden: plastic is letterlijk overal. Eerder onderzoek liet al zien dat plastic in 83% van de wereldwijde drinkwatersamples zat (let op: het probleem met kraanwater is net zo groot als het probleem met mineraalwater uit flesjes dus ga niet ineens over op de plastic flesjes water!) en andere onderzoeken toonden al aan dat plastic in zout, honing en vis gevonden werd. 

“There is now no doubt that plastics pollution is so pervasive that nowhere – no matter how remote – is immune,” - dr. Arlan Jamieson

Tot de bodem uitgezocht 

Onderzoekers vonden in de kleinste organismen stukjes plastic, afkomstig van plastic flesjes, verpakkingen en synthetische kleding. Door de opzet van het onderzoek (in de hele Stille Oceaan) werd al snel duidelijk dat het niet om een geïsoleerd 'incident' gaat, maar dat dit probleem wereldwijde impact heeft. Onderzoekers gebruikten zelfs samples van het allerdiepste punt in de oceaan, Mariana Trench, en vonden daar bij álle onderzochte dieren (ja, 100% dus) plastic. Mede doordat de dieren op zulke extreme diepte leven, zijn ze afhankelijk van wat er vanuit boven in de oceaan naar beneden komt - en eten ze alles wat ze tegenkomen. Plastic dat eenmaal op de bodem ligt zal daar zeer waarschijnlijk voor altijd blijven liggen. Jamieson voorspelt dat het zal ophopen in steeds grotere kwantiteiten. 

Geen (vegan leather) doekjes om winden

We kunnen er geen doekjes meer om winden: plastic is gewoon helemaal doorgedrongen tot alle hoekjes, gaatjes en kiertjes van onze planeet. Waar heel veel mensen al bezig zijn met het verminderen van hun verpakkingen en plastic flesjes, lijkt er in de textieltak een andere (problematische) ontwikkeling gaande: daar wordt plastic juist steeds meer de standaard. Via een vriendin - en trouwe bloglezer - kreeg ik een interessant artikel van de NOS doorgeappt (Sidenote: als je interessante artikelen tegenkomt kun je ze altijd doorsturen. Dat vinden we heel tof!). Doordat het aantal veganisten in Nederland fors stijgt (van 70.000 naar 100.000 mensen in iets meer dan een jaar), neemt de vraag voor alternatieven voor leer ook toe. Ik zie dit ook op Instagram: vegan bloggers die trots showen hoe hun vegan wollen (lees: acryl) trui zo lekker draagt - zelfs als ie in de was is geweest (lees: honderdduizenden microplastics door je wasmachinefilter).

Lees hier meer over plastic in je kleding - en wat de gevolgen hiervan zijn

Mijn persoonlijk grootste ergernis: mijn polyester regenjas waar ik nog geen natuurlijk alternatief voor heb kunnen vinden. Foto: Joeri Taelman


PVC? Neeeee! 

De toenemende vraag naar 'vegan leather' is ook bij webshops opgevallen: veel simpele synthetische schoenen krijgen tegenwoordig het stempel 'vegan leather'. Maar wat is dat eigenlijk? Kortgezegd: plastic. En precies dat plastic wat ook op elf kilometer diepte gevonden wordt. Zo zijn de veganistische schoenen van dr. Martens van polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc) gemaakt. Vooral die laatste, pvc, deed mijn mond openvallen. PVC is één van de giftigste soorten plastic en de additieven die voor dit type plastic zijn gemaakt zullen vrijwel zeker losraken van de polymeer en zo in het milieu belanden.

Lees hier meer over verschillende typen plastic

Kortom: plastic is overal. Door de verschillende bewegingen (aan de ene kant de bewustwording voor plasticvervuiling en het verminderen van verpakkingen en plastic flesjes en aan de andere kant de grotere vraag naar synthetische stoffen) lijkt het probleem haast een bodemloze put (waar vast ook wat plastic in te vinden is). Ons advies? Let niet alleen op je verpakkingen en flesjes, maar óók op je kleding. Ga voor tweedehands en natuurlijke materialen - een tweedehands wollen trui draagt toch echt fijner dan een nieuw acryl exemplaar.

Wat vind jij van deze nieuwe onderzoeksresultaten en ontwikkelingen? Let us know! 

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

10 reacties

 1. Het is soms echt een moeilijke afweging: dierlijk vs plastic. Ik probeer dan soms beide te vermijden, bv een (bio)katoenen trui (hoewel dit ook een grote milieu-impact heeft, is het wel recycleerbaar of composteerbaar) ipv polyester of wol. Maar uiteraard is er niet altijd een derde optie, dus bij bv schoenen en tassen kies ik dan liever voor kwalitatiever leer (indien mogelijk tweedehands of ecologisch gelooid), dan voor die in 'vegan leer', vaak alternatief voor minder kwalitatief plastic. (ik maakte één keer de fout van een handtasje van matt&nat te bestellen, om nadien te lezen dat ze met pvc werken, alsof vergif een beter alternatief is voor leer???!!)
  En je jas dragen tot hij versleten is, is beter dan die weggooien voor een natuurlijk alternatief, dus erger je zeker niet! (en die moet ook zelden in de wasmachine, dus weinig verspreiding van microplastic)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt inderdaad! Gelukkig kunnen we zo de afweging maken. De tassen van Matt & natt zien er fantastisch uit, maar wij kiezen toch eerder voor een plasticvrij alternatief. De ansvar rugzak van Melawear bijvoorbeeld!

   Verwijderen
  2. Dat klopt inderdaad! Gelukkig kunnen we zo de afweging maken. De tassen van Matt & natt zien er fantastisch uit, maar wij kiezen toch eerder voor een plasticvrij alternatief. De ansvar rugzak van Melawear bijvoorbeeld!

   Verwijderen
 2. Wat heftig om te lezen. Ik probeer geen synthetische kleding meer te kopen en dat gaat prima. Ik check altijd de materiaallabels. Soms moet ik dan iets laten hangen, maar ik inmiddels over het punt van balen heen. En juist opgelucht dat ik het niet meer draag. Sowieso, hoe heerlijk draagt katoen, zijde, wol en leer. (Ik koop bijna alles tweedehands trouwens.)
  Het is inderdaad opvallend dat wanneer je een gemiddelde winkel binnen stapt, bijna alles plastic is. Hoe bizar is het dat veel mensen gewoon van top tot teen in plastic zijn gehuld. Echt een raar gegeven als je er over na gaat denken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt he! Het maakt het zoekproces een stuk makkelijker en je houdt alleen maar fijne kledingstukken over. Soms baal ik ook nog wel, maar als ik dan denk aan het draagcomfort ben ik al snel om ;)

   Verwijderen
 3. Jeetje wat moeilijk. Ik dacht laatst ook goed bezig te zijn door meer vegan te kopen, besefte me te laat dat het inderdaad om polyester en pu gaat.. bah. Voel me er zo ingestonken.

  Ik zal er wel weer meer op gaan letten. Wat is een goed alternatief voor wol? Ik kan daar zelf helaas niet goed tegen, maar wil wel lekker warm zijn <3 merino wol verdraag ik iets beter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien merino of kasjmier (liefst tweedehands, want kasjmier is niet echt goed voor het milieu). Ik heb zelf ook een lang vest van Miss Green van katoen en gebruik dat ook als 'warm vest'. Dat gaat prima, omdat het zo 'dik' geweven is. Anders kun je misschien ook eens kijken naar wol met een laagje eromheen? Dus een wollen vulling en dan natuurlijk materiaal eromheen?

   Verwijderen
 4. Hoi Jessie, is dit een alternatief voor je regenjas: https://www.gudrunsjoden.com/nl/inspiratie/producten/collectie/voorjaarsmagazine/grafisch-geluk

  Groetjes Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog een vraagje: wat vinden jullie van de guppyfriend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier is net een blog over online gekomen, naar aanleiding van je vraag! Dank voor het stellen :D

   Verwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook