Nurdles: wat zijn het en waarom moeten we er bang voor zijn?

06:43


Het klinkt als een schattig karakter van een kindertekenfilm, maar het is één van de grootste bedreigingen van onze oceanen en onze planeet: de nurdle. Deze piepkleine plastic boosdoeners kun je scharen onder de familie 'microplastics', en in het rijtje 'microbead', 'microfiber' en 'nanoplastic'; allemaal zijn ze superschadelijk. Maar wat is een nurdle precies? En waarom moeten we ons hier zorgen over maken?

Nurdles: piepkleine plastic boosdoeners

Nurdles zijn kleine stukjes plastic (variërend in grootte van een paar millimeter tot microscopisch klein, maar meestal met een diameter van ongeveer 5mm), die gebruikt worden als grondstof voor plastic producten. Jouw tandenborstel, tandpasta, shampoofles of telefoon: overal zijn de nurdles (ook wel raw material for plastics) voor gebruikt. Jaarlijks worden miljarden kilo's nurdles geproduceerd, en verscheept over fabrieken van over de hele wereld. 

En daar begint het probleem: bij het verzamelen, transporteren en gebruiken van nurdles ontsnappen er ont-zet-tend veel nurdles uit het systeem. Deze nurdles komen in onze meren, rivieren en oceanen terecht. Tijdens een onderzoek van drie maanden op de stranden van Orange County ontdekten onderzoekers dat 98% van het afval op stranden uit nurdles bestond.  


Eenmaal in het water trekken nurdles, naast hun 'eigen' ftalaten (chemische stoffen zoals weekmakers), verschillende waterborn chemicals aan, zoals PCBs en DDEs (voor de scheikunde geeks hebben we hier linkjes toegevoegd).  Deze chemicaliën vergiftigen, eenmaal klevend aan nurdles, 1.000.00 keer meer het zeewater - én de vissen die de nurdles als voedsel aanzien.

Lekker vol (van plastic)

En dat brengt ons bij de tweede grote bedreiging: door de plastic nurdles in onze oceanen sterven ontzettend veel zeedieren. Vissen en vogels zien nurdles (die net zo groot zijn als plankton) aan voor voedsel en eten daardoor kleine stukjes plastic. Deze plastic deeltjes worden alleen wel ingested (ingenomen) maar niet digested (door de ontlasting weer uitgestoten). Hierdoor blijven de magen van zeedieren vol en denken de dieren onterecht dat ze geen honger hebben. Het gevolg? Een pijnlijke hongerdood. 

GEDVER! Is er dan helemaal geen positief nieuws? 

Euhm.. Nee. Natuurlijk geloven wij in de positieve boodschap (en daarom hebben we een blog vól met toffe dingen die je zélf kunt doen om de wereld te redden), maar op het gebied van nurdles is de situatie gewoon écht heel ernstig. In 2012 werd er een compleet vrachtschip met nurdles in de oceaan geleegd, toen een tyfoon het schip van de Chinese oliegigant Sinopec om liet slaan (ook wel bekend als het Hong Kong plastic disaster). Meer dan 150 ton (!) plastic balletjes werden de oceaan ingegooid en tot op vandaag worden de kleine monstertjes nog teruggevonden.

Foto: Duke.edu

Wat kun je zelf doen?

Hoewel nurdles een schattige naam hebben en héél goed zijn in verleiden (denk aan de 'extra exfoliating' scrubs en cosmetica), kun je ze het beste proberen te vermijden. Dat betekent dus zo min mogelijk plastic producten en verpakkingen kopen. Want als je die niet koopt, worden ze niet geproduceerd en worden er dus geen nurdles gebruikt om ze te maken. Het helpt dus enorm om de plasticvervuiling bij de bron tegen te gaan en te vragen om alternatieven voor plastic.

Maar er zijn natuurlijk al een heleboel (ontsnapte) nurdles. Vooral op stranden in Schotland worden ze volop gevonden, maar ook in Nederland kom je ze gewoon tegen. Misschien kun je, tijdens een dagje op het strand, eens kijken of je de kleine bolletjes tegenkomt. Ze vallen tussen het zand niet op, maar door (met je handen) het zand te zeven, zul je zien dat er meer zijn dan je in eerste instantie zou denken! Je kunt plekken met nurdles melden op de interactieve kaart van Nurdle Free Oceans.  


Liefs,

Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook