Frustrerend plastic #1: tijdschriftfolie

07:08


In deze nieuwe rubriek nemen we iedere keer een frustrerend stukje plastic onder de loep, dat ongemerkt je huis binnenkomt. Wat is het? Waarom is het nodig? En... zijn er alternatieven? Vandaag nemen we een doorzichtig, maar niet zo transparant fenomeen onder de loep: de plastic hoesjes om tijdschriften. 

Een sleeve voor een papiertje

Om te beginnen met het belangrijkste: waar hebben we het eigenlijk over? De definitie van 'het stukje plastic om een tijdschrift' is nogal vaag. De één noemt het een 'sleeve', de ander 'seal' en weer een ander 'cellofaan'. De naam die bij tijdschriften vaak gebruikt wordt is weer anders: polybags om precies te zijn. In dit artikel gebruiken we gewoon even alles door elkaar, maar het is zeker belangrijk om te checken waarvan je cellofaantje gemaakt is: er zijn biologisch afbreekbare varianten op de markt (vaak te herkennen aan het 'knisperende' folie), varianten van het goedkoopst mogelijke plastic dat er bestaat en zelfs varianten die extra stevig zijn, zodat ze allerlei gadgets in hetzelfde hoesje kunnen houden (denk aan kindertijdschriften met onzinnige cadeautjes).

Waarvoor dienen ze?

In het kader Refuse (één van de 5 R's van zero waste) zijn wij groot voorstander van het totaal uitbannen van de folies om tijdschriften. Maar gesprekken met distributeurs en uitgevers (o.a. OneWorld en Genoeg Magazine) wijzen uit dat dat, vaak vanwege het kostenplaatje, niet zomaar mogelijk is. De hoesjes dienen vaak als middel om het kleine etiketje met de naam en adres van de abonnee bij te houden. Een sticker (of nog beter stempel) is natuurlijk een goed alternatief, maar blijkt een stuk duurder te zijn. Hetzelfde geldt voor biologisch composteerbare hoesjes, hoewel OneWorld daar wel recentelijk op is overgestapt. 

Zijn composteerbare hoesjes niet gewoon de oplossing?

Nee. Wij vinden van niet. Ten eerste is er een te vaag onderscheid tussen biologisch afbreekbaar, biobased en composteerbaar plastic. Net als bij alle andere biologisch afbreekbare plastics (of composteerbaar, we gooien ze voor het gemak even op één hoop) heb je hele specifieke omstandigheden nodig om je bioplastic ook écht te composteren. Het gevolg? Wanneer je het bij het plastic gooit, wordt het er door de recyclebedrijven uitgevist omdat het niet het juiste type plastic is (of de hele batch wordt afgekeurd, omdat jouw bioplastic ertussen zit..), en wanneer je het bij je GFT gooit wordt het er door composteerders alsnog uitgehaald, omdat het het te lang duurt voordat het gecomposteerd kan worden (en omdat het vaak onduidelijk is wélk type 'composteerbaar plastic' het is). Lees hier meer over ons standpunt over recyclebaar vs plastic afval. 



Zijn tijdschriftfolies te vermijden? 

Al jaren hangt op onze brievenbus een 'Nee-nee' sticker, dus heel veel plastic weten we al te vermijden (denk aan de foldertjes die bij elkaar in een plastic hoesje gestoken zijn en waar je de helft direct al van kunt weggooien omdat je het niet interessant vindt). Toch komt er ook bij ons nog wat plastic binnen: van tijdschriften bijvoorbeeld. Waar het kan, melden we ons af voor alle onnodige abonnementen, clubmagazines en tijdschriften die je krijgt bij het supporten van een goed doel (Natuurmonumenten stuurt bijvoorbeeld een clubmagazine en allerlei brieven. Zo zonde!). 

Waar Bea Johnson álle abonnementen heeft stopgezet (en zo heel veel geld bespaart), is dat bij ons nog niet het geval. Als onderdeel van onze screenless nights, als inspiratie voor blogposts of als fijn leesmiddel onderweg hebben we een aantal tijdschriften die we nog steeds met plezier lezen. Natuurlijk kan dat ook in de bibliotheek, maar eerlijk gezegd vind ik dat bij tijdschriften niet zo handig. Overigens gooien we de tijdschriften nóóit bij het oud papier, maar bewaren we ze, geven we ze door aan vrienden of familie óf brengen we ze naar de kringloop. Reuse in plaats van recycle is óók hier de beste oplossing!

En nu? 

De hoeveelheid plastic die wij hiermee binnenhalen is gelukkig minimaal, en iedere maand bekijk ik weer ons linnen tasje met plastic om te kijken waar we kunnen verminderen. Zo hebben we al tijdschriftenabonnementen stopgezet omdat ze een plastic hoesje om hun tijdschrift deden en hebben we (ook namens lezers) heel veel bedrijven aangeschreven om te kijken hoe we/ze de verpakking kunnen veranderen. Dit heeft zelfs al tot successen geleidt! Toch zijn we alsnog heel kritisch op elke vorm van onnodig plastic en zullen wij áltijd propaganderen dat een stempel, dus géén plastic hoesje', de beste oplossing is.

Heb jij veel plastic van tijdschriften in huis? 





Liefs,

Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook