Een jaar lang gratis wassen (met kastanjes!)

10:08


Geloof ons: dít is het moment om over wasmiddel na te denken! Na deze superregenachtige dagen kun je moeilijk ontkennen dat de herfst écht is begonnen. En gisteren spotte ik de eerste kastanjes op de grond. Aangezien je als zero waster een andere manier van denken ontwikkelt denk je dan niet meteen aan herfststukjes en spinnenwebben met satéstokjes en wol (we hebben ze vroeger allemaal op school gemaakt en aan onze moeder gegeven, toch?) maar aan wasmiddel. That's right: wasmiddel. 

Toen was het voor ons nog behoorlijk nieuw, maar inmiddels doen we al (bijna) een jaar de was met kastanjes! Net als met alles in de zero waste lifestyle is dit ook weer een routine die je even moet aanleren, maar vervolgens op de automatische piloot doet. 

Tips voor de beginnende kastanjewasser

 • Zorg dat je een goede blender hebt! De kastanjes zijn kei-hard en daarom niet makkelijk te shredden. 
 • Kies niet voor eetbare kastanjes maar voor de witte paardenkastanjes (die in zo'n stekelig jasje). Oh... Wat heb ik nu zin in marrons chauds... 
 • Doe je een witte was? Pas dan op! Onze witte handdoeken wassen we gewoon met kastanjes, maar wanneer we spierwitte bloesjes willen wassen gebruiken we biotex (in karton) of bijvoorbeeld azijn en wat baksoda. Gelukkig hebben we niet zoveel witte kleding ;) 
 • Zorg dat de kastanjes goed droog zijn! Zo kun je ze een jaar bewaren. Wij hebben de kastanjes uitgespreid in een grote bak, laten drogen, geshred in de blender en vervolgens weer uitgespreid in de grote bak om te laten drogen. Die bak staat nu in de berging, op een verwarmingsbuis, zodat ze droog en vochtvrij blijven. In de keuken hebben we een weckpot staan voor de was en die vullen we bij met onze voorraad uit de berging. 
 • Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid stappen. Ik heb dit jaar één ochtend twintig minuten geraapt (misschien doe ik nog een sessie want I love voorraad in huis hebben haha), één ochtend geblenderd en verder hoef je niets te doen. Als we weten dat we gaan wassen koken we wat water, gieten we het over de kastanjes en gebruiken we de rest voor een kopje thee. Na tien minuten is het mengsel goed genoeg voor de wasmachine (gebruik altijd een zeefje!) en als we meerdere wasjes draaien maken we gewoon een grotere batch die we in een fles bewaren. 
 Klik hier voor de tutorial


Zou jij het aandurven? Of, nog leuker, ga je het dit jaar proberen? Let us know!

You Might Also Like

7 reacties

 1. Dit klinkt super! Wil ik zeker eens proberen. Binnenkort maar eens gaan kastanjes rapen dan. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat wist ik zelfs niet. Blijkbaar zou het met klimop ook lukken, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Ik was nu met wasballen (https://gerhildemaakt.be/2015/08/19/review-wasballen/) en ik kom al drie jaar toe met dezelfde. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit klinkt echt heel interessant! Ik ga het zeker eens proberen, nu gebruik ik ecover. De fles tap ik bij als hij leeg is bij de superfair in Utrecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vorig jaar heb ik dit ook geprobeerd en kom nu jullie recept tegen: leuk! Dit jaar ga ik er opnieuw mee wassen. Ik schrijf er ook een blog over. Leuk om te lezen op www.tamarkookt.blogspot.nl. Mijn uitgangspunt is anders (Wow! Zero waste.....!) maar het resultaat is hetzelfde. Super goed voor het milieu, hè?!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een super blog hebben jullie! Heel fijn om zo veel informatie op 1 plek te vinden. Precies de info waar ik naar zoek. Jullie schrijven dat het niet handig is om er witte bloesjes mee te wassen. Waarom eigenlijk niet? Wat gebeurt er dan? Verkleurt het of gaat het kapot? Ik ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben alvast fan. Ik heb net men eerste was ingestoken en ben curieus naar het resultaat. Een vraagje: ik heb de kastanjes gedroogd, en een deel fijn gemaald. Ik bewaar het in een glazen pot in de keuken. Is dat goed genoeg, of zou ik het toch het best op een donkere plaats bewaren?
  Alvast bedankt !

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest