Zero effort: ZoekGroen is de eerste Nederlandse groene zoekmachine

06:51


Wanneer we superenthousiaste mailtjes van Nederlandse idealisten krijgen, worden we direct blij. Zo'n mailtje kregen we ook van Sjoerd: de oprichter en webmaster van ZoekGroen. Sjoerd heeft in zijn eigen tijd een groenere zoekmachine gebouwd. Eerder schreven we al over het belang van een lege inbox en CO2-neutraal surfen op het web met Ecosia. Die zoekmachine was juist de aanleiding voor Sjoerd om ZoekGroen op te zetten. 

En Ecosia dan?
Nadat Sjoerd wat nadelen van Ecosia ontdekte, wist hij dat hij het anders wilde doen. Ecosia gebruikt Bing als basis en de Bing-servers zijn minder duurzaam dan die van Google. Bovendien is Ecosia volgens Sjoerd niet groen gehost. "Het idee om ZoekGroen op te richten is ontstaan toen ik een tijd terug via Twitter de tip kreeg om voortaan via de groene zoekmachine Ecosia te gaan zoeken. Zoals velen werd ik direct enthousiast", vertelt Sjoerd. "Ik wilde er echter eerst 100% van overtuigd zijn dat het achter de schermen ook echt zo groen is als het lijkt voordat ik voortaan via Ecosia zou gaan zoeken. In mijn zoektocht naar meer informatie hierover kwam ik een kritisch artikel over Ecosia tegen en werd mij duidelijk dat Ecosia groener lijkt dan het is. Dit nam niet weg dat de intentie en de gedachte erachter in mijn optiek gewoon goed is. Dit zette mij aan het denken: wat nou als ik een soortgelijk concept kan maken maar dan op basis van Google (momenteel de groenste grote zoekmachine)? Omdat er maar één manier is om erachter te komen of dit zou kunnen werken (namelijk door het gewoon te doen/proberen) ben ik dit verder gaan uitwerken met als resultaat ZoekGroen.nl".


Googlen voor het goede doel
Het idee achter de website is dat mensen via ZoekGroen.nl kunnen Googelen, maar dat 95% van de opbrengsten van de door Google getoonde advertenties/gesponsorde zoekresultaten gedoneerd worden aan groene goede doelen. Sjoerd vertelt hierover: "Vijf procent van de advertentieopbrengsten worden gebruikt om de kosten van ZoekGroen te dekken. Inmiddels is de website klaar en heb ik goedkeuring voor het advertentieprogramma van Google ontvangen, zodat ik inkomsten kan genereren uit de advertenties die door Google bij de zoekresultaten worden weergegeven". Op de uitlegpagina van ZoekGroen is te vinden welke goede doelen je met jouw zoekacties kunt steunen. Op dit moment zijn dat Trees for All en Just Digg It.

Een groene toekomst 
Sjoerd is net klaar met de eerste versie van ZoekGroen, maar heeft al grote plannen voor de toekomst. "Nu de goedkeuring voor het advertentieprogramma van Google binnen is, is de volgende stap het verbeteren van de vormgeving van ZoekGroen; zowel qua looks als qua gebruiksvriendelijkheid. Ook heb ik nog een wensenlijstje voor de langere termijn: hierop staan onder andere het uitbreiden van de zoekopties met maps, nieuws en dergelijke [inmiddels is dit al gebeurd, red.] en het integreren met webbrowsers via plugins en extenties. Ik wil me eerst concentreren op de basis, en van daaruit rustig en gestaag ZoekGroen verder uitbouwen".

Nederland eerst
Het buitenland vindt Sjoerd voor nu nog minder interessant. "Ik kreeg de laatste tijd regelmatig de vraag of ik in de toekomst ook een internationale versie wil maken. Vooralsnog richt ik mij alleen op Nederland omdat ik het behapbaar wil houden voor mezelf. Laat ik er eerst maar eens voor zorgen dat ZoekGroen in Nederland een succes is, dan kan ik mij daarna altijd nog gaan oriënteren op het buitenland. Dan uiteraard wel onder een andere, Engelse, naam".

Bij ons staat ZoekGroen inmiddels als startpagina ingesteld. Wat vind jij van dit initiatief?

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

We hebben dit artikel geschreven naar aanleiding van een mailtje van Sjoerd. Het gaat om een onbetaalde samenwerking en we zijn niet verbonden aan ZoekGroen. 

You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook