The New Leaf: verpakkingsvrij winkelen in Edinburgh

12:09


Een bezoekje aan een zero waste winkel is natuurlijk een vereiste op vakantie! Na twee weken tussen de bergen, minuscule winkels vol geïmporteerde producten (in plastic) en schattige kleine dorpjes met niets meer dan een postkantoor was ik stiekem best blij om weer even in de stad te zijn. Edinburgh in dit geval. Zoals altijd zoek ik in een stad meteen de leukste duurzame hotspots op en zo kwam ik al snel bij The New Leaf Coop terecht.

De omschrijving van de winkel maakte me meteen enthousiast:

Edinburgh's local, unpackaged, scoop your own, nut-grinding, organic, worker-run box of delights!

Daar word je toch blij van? Dus trok ik vriendlief mee uit het (superleuke) oude centrum, naar een minder bekende wijk in Edinburgh. Aan de hoeveelheid yogascholen, hippe fietsenmakers en juicebars te zien hadden we ook meteen het hele hipsterquarter te pakken: handig! 


Binnen in het kleine en volgestopte winkeltje werd Joeri een beetje claustrofobisch, maar kon ik mijn enthousiasme nauwelijks onderdrukken. De winkel heeft namelijk zóveel! Van tapbare wasmiddelen en zeepjes tot shampoobars van wasnoten (deze heb ik natuurlijk aangeschaft voor een review) en bamboe tandenborstels. 


Ook het foodassortiment is om van te smullen! Dadels, vijgen, pruimen... je kunt hier alles gewoon scheppen! 


Is dat niet fantastisch? 


Tegen de muur staan grote tappen met rijst, couscous, bonen, noten en allerlei andere droge producten. Ze hebben zelfs sushirijst.. euhh hallo lifegoal? Polenta, Japanse mix, cacaonibs... echt alles kun je bij de New Leaf Coop vinden. Niet zo gek dus dat ze zijn genomineerd voor een BOOM (Best Of Organic Markets) award! De winkel heeft meer dan 180 verschillende soorten tapbare en schepbare producten.

Daarnaast is The New Leaf actief bezig met het tegengaan van voedselverspilling.

"The New Leaf Co-op is currently delivering a project to help our customers assess and cut down on the food they waste. We realised that the food that we buy and don’t eat is costing our environment a huge amount, and it’s costing individuals big bucks too. We wanted to do something about it, so we’ve teamed up with Love Food Hate Waste Scotland to bring you the ‘More than you can chew?’ project."

In Schotland wordt meer eten dan verpakkingsmateriaal weggegooid: 566.000 ton per jaar om precies te zijn. Dit kost ongeveer £430 per huishouden en zorgt voor 1.7 miljoen ton aan CO2 per jaar. Door voedselverspilling uit de weg te gaan kun je net zoveel CO2 besparen als wanneer je 1 op de 5 auto's van de weg zou halen!  


Het More than you can chew project bestaat uit informatiesheets (je kunt ze downloaden op de website), banners, leftover lifeline recipe cards (waarbij gefocust wordt op een recept dat alle gangbare kliekjes opmaakt) en natuurlijk de mogelijkheid om precies in te kopen wat je nodig hebt. Lang leve bulk! 


Wat ik extra leuk vond aan The New Leaf was dat het, mede doordat het zo klein is, echt als een 'dorpswinkeltje' aanvoelt, terwijl ze ont-zet-tend veel spullen hebben.

Klanten kunnen bovendien hun lege glaze potjes brengen, die je in de winkel weer kunt vullen. Hoe handig is dat? 

Daarnaast kun je ook voor je groenten en fruit terecht bij de coöp. Al je boodschappen kun je dus in één keer doen: wel zo handig en iets wat niet vanzelfsprekend is voor zero waste winkels. De groenten zien er fantastisch uit en zijn helemaal niet zo duur (vanwege de coöperatiestructuur).

Heb je al in de gaten dat ik enthousiast ben? ;) Naast verpakkingsvrije producten vind je ook een aantal verpakte producten in de winkel. Uiteraard wel allemaal zoveel mogelijk lokaal, fair en biologisch. 


Staat er een weekendje Edinburgh op de planning? Sla The New Leaf dan niet over!

Je vindt de winkel op de Argyle Place 23, vlak bij de Meadows (een supermooi park) in het Marchmont district. De shop is van maandag tot vrijdag open van 9.30 tot 19.00 en zaterdag van 10.00 tot 18.00. Op zondag is de winkel dicht, dus houd daar rekening mee als je je bezoekje plant ;)

Ga jij een bezoekje brengen aan de New Leaf als je in de buurt bent?

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz
You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook