FAQ: waarom zijn wij geen vegans?

10:13

Dit lijkt misschien een onpopulaire blogpost, maar hij beantwoordt wel een vraag die wij vaak krijgen en mag daarom niet ontbreken in de categorie FAQ. Schrik niet: we houden hier geen pleidooi voor vlees, want je hoeft ons niet te vertellen dat minder vlees eten goed is voor de aarde, de dieren en jezelf. Wij eten dan ook bijna helemaal veganistisch. Bijna helemaal inderdaad, want onder andere uit de posts die we tijdens de vegan challenge vorig jaar schreven werd wel duidelijk dat we niet altijd vegan keuzes maken.

We krijgen best regelmatig de vraag waarom we niet vegan leven of suggesties voor vegan alternatieven. En ondanks dat we het supertof vinden dat jullie met ons meedenken en dat we nooit genoeg tips kunnen krijgen, zullen wij nooit helemaal vegan worden. In deze post leggen we uit waarom. Dat doen we aan de hand van de drie belangrijkste redenen om voor een veganistische levensstijl te kiezen: het klimaat, dierenwelzijn en gezondheid. Voor ons is in alledrie de categorieën vegan niet altijd de beste keuze. Maar onthoud: we zijn in principe voorstander van veganisme en moedigen (duurzame) vegan keuzes zoveel mogelijk aan. We denken alleen niet dat je die altijd gedachteloos door moet voeren.

Vegan is niet altijd beter voor de aarde
De vraag die wij bij ons bij bijna alles stellen is 'wat doet dit voor het klimaat' of  'welke invloed heeft dit op de wereld'. Ook bij wat we eten. Dat is de reden dat we vegetarisch eten. Vegan lijkt dan een logische volgende stap, want de zuivelindustrie heeft negatieve gevolgen voor het klimaat (bijvoorbeeld door methaanuitstoot, fertilizers, landgebruik etc.). Zuivel proberen we daarom zo min mogelijk te gebruiken. Dat Jessie lactose-intolerant is helpt daarbij.

Maar wat als het enige alternatief een plantaardig product in een plastic verpakking is? Dan wordt het lastig. Zijn de biologische eieren van de boerderij een paar kilometer verderop slechter voor de aarde dan een vegan ei in een plastic verpakking? 

De keuze tussen vegan of het klimaat speelt misschien nog wel meer bij producten zoals kleding. Vaak worden er in vegan kleding en accessoires nylon of andere (gerecyclede) plasticsoorten gebruikt. Superslecht, zeker als je ze wast en er zo miljoenen microplastics in de oceaan terecht komen. Dus zijn tweedehands leren schoenen slechter voor de aarde dan vegan schoenen waar plastic in wordt gebruikt? 

Vegan is niet altijd beter voor dieren
Oké, leuk die aarde, maar waarom zijn we dan geen vegan for the animals? Bij zuivel is er wat mij betreft geen twijfel: dat is voor dieren niet goed. Melkkoeien krijgen elk jaar gedwongen een kalfje (dat meteen wordt weggehaald bij de moeder) om de melkproductie hoog te houden. Was het kalfje een koe? Dan gaat ze waarschijnlijk haar moeder achterna. Was het een stier? Dan wordt het meestal geslacht.

Er zijn echter ook dierlijke producten die niet die negatieve invloed op dieren hebben. En juist een heel positief effect op andere dieren, het klimaat en je eigen gezondheid. Zoals honing. Let op: we hebben het over biologische (lokale) honing! Bijensterfte is een groot probleem en imkers houden de bijenpopulatie in stand. Dat doen ze natuurlijk niet als er geen honing meer gegeten wordt. Goed gehouden bijen hebben de extra honing die ze buiten het winterseizoen produceren van nature ook helemaal niet nodig, dus het is zeker niet zo dat je voedsel van de bijen 'afpakt'. Geen honing eten, betekent minder bijen - en bijen helpen bij de productie van een héleboel voedsel. Ook kan de productie van plantaardige alternatieven (zoals agavesiroop)  andere dieren juist weer in gevaar brengen.

Het plastic-argument geldt hier ook weer: (micro)plastics die in de oceaan terecht komen zorgen elk jaar voor ontzettend veel dode albatrossen, vissen en andere zeedieren. Die vegan smoothie in een plastic wegwerpbeker is dus helaas niet gegarandeerd cruelty-free.

Vegan is niet altijd beter voor je gezondheid
Er zitten een heleboel gezondheidsvoordelen aan een plantbased levensstijl. Maar er zijn ook een aantal voedingsstoffen die je binnenkrijgt door het eten van dierlijke producten en die je lichaam wel nodig heeft. Vitamine B12 en vitamine D (wat trouwens geen vitamine is, maar een hormoon) zijn daar de bekendste voorbeelden van. Ik heb zelf een tijdje tekort gehad aan vitamine D en B12 en dat is gewoon heel vervelend. Ik was continu moe, duizelig en voelde me niet lekker in mijn vel. Vitamine D wordt ook door je lichaam zelf aangemaakt als je in de zon bent, B12 kun je als vegan alleen maar binnenkrijgen door supplementen. Omdat ik mijn eigen gezondheid niet onbelangrijk vind, kies ik ervoor om wel af en toe eieren of zelfs zuivelproducten te eten.

En dan gaan we het toch nog een keer over plastic hebben: al die superhealthy vegan dingen die je koopt in (BPA-vrij) plastic zijn niet goed voor je. Weekmakers, hormonale gifstoffen, microplastics: dat wil je allemaal niet binnenkrijgen. Net als vlees kan ook plastic zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen, hormonale schommelingen en nare ziektes. Vermijden dus.

Kortom, we zijn geen vegans ook al kiezen we vaak voor de vegan optie. Maar we denken ook niet dat vegan altijd de beste optie is. Zéker niet als het plastic betreft. Hoe maken jullie de keuze om wel of niet 100% vegan te leven?

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

13 reacties

 1. Hi! Interessant artikel, ik herken 'de struggle' Maar het B12 argument is niet helemaal waar: B12 is een vitamine die in dierlijke producten kan worden gevonden, omdat het in de aarde zit. Maar vaak wordt het bij vlees en melk etc zelfs toegevoegd zodat ze het kunnen adverteren. Daarnaast wordt sowieso aangeraden om B12 supplementen te slikken na je (ik geloof) 40e, omdat mensen het gewoon moeilijk opnemen.

  Het is en blijft lastig, maar persoonlijk heb ik ervoor gekozen om supplementen te slikken (alleen B12) in plaats van consumeren van extra dierlijke producten om die reden (het wordt vaak kunstmatig toegevoegd aan de producten en komt niet per se van dieren af).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je input Anne! Áls we zuivel consumeren doen we dat 100% biologisch en zoveel mogelijk lokaal - om zoveel mogelijk 'onziningrediënten' te vermijden.

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Tyche,
   Wij gebruiken eigenlijk nooit plantaardige melk, maar áls we het gebruiken maken we het snel zelf (havermelk of amandelmelk bijvoorbeeld) met een blender, theedoek en een scheutje zonnebloemolie. Van het pulp kun je koekjes bakken, zodat je echt nó waste hebt. Is ook nog eens voordeliger :)

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn dat jullie dit inderdaad lastige onderwerp op deze manier tackelen! Het zijn afwegingen waar ik zelf ook regelmatig mee worstel. Dit artikel helpt zeker om een en ander in perspectief te plaatsen en wat gefundeerder een keuze te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed artikel, dit is precies waar ik ook vaak mee worstel. Het belangrijkste punt is denk ik dit: voer je keuzes/principes niet gedachteloos door! Want de wereld is niet zwart-wit en álles is met elkaar verbonden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Jessie & Nicky!

  Goed punt, ik denk dat het ook heel belangrijk is om niet te denken: ik ben vegan, dus ik draag nul bij aan dierenleed/vervuiling/ect terwijl je ondertussen alles (in plastic) koopt wat los en vast zit 'omdat het vegan is' (bij veel youtubers stoor ik me daaraan, je bent je bewust van grotere problemen, maar op andere vlakken ben je nog totaaal niet bewust.. Maargoed, niemand is perfect en ieder op z'n eigen tempo). Ik heb zelf gelukkig nog nooit gemerkt dat ik iets in plastic koop omdat er geen verpakkingsvrij plantaardig alternatief is. Ik ben dan ook allergisch voor soja e.d. dus soja yoghurt en dergelijke zijn voor mij sowieso niet aan de orde. Bovendien eet ik graag zoveel mogelijk onbewerkt en laat dat nu net het makkelijkste zijn om plastic vrij te kopen;)
  Het enige waar ik me wel schuldig aan maak is vegan 'leer'. Nu heb je ze ook gemaakt van fruit (zoals ananas) wat natuurlijk geweldig is, maar die van mij zijn denk ik wel op plastic basis (denk ik, er staat verder geen informatie over op de website). En ik denk dan wel dat tweedehands leer een betere keuze is als je kijkt naar het milieu. Maar nieuw leer tegenover vegan leer, dan kies ik voor die laatste. Het grote dilemma, wat is belangrijker om te vermijden; plasticvervuiling of dierenleed? Voor mij is het die laatste, voor jou/jullie die eerste. En daar is niks mis mee uiteraard. Ik vind het heel knap dat jullie al zoveel stappen hebben gezet en tweedehands is vaak een betere optie. Daar ben ik het alleen maar mee eens:)
  Wel nog even 2 dingetjes; er zijn net zoveel vleeseters (en die zuivel consumeren) met een b12 tekort als vegetariërs/veganisten. b12 is niet dierlijk maar zit in de bodem en we eten niet meer rechtstreeks van de bodem + de bodem raakt uitgeput + opname is lastig voor sommigen. Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is om een b12 supplement te nemen, ik doe dat zelf ook.
  En bijen, dat vind ik een lastige kwestie. Ik las daar laatst een post over van de vegan challenge en dat klinkt niet bepaald alsof het er allemaal zo fijn aan toe gaat voor de bijen + als er suikerwater wordt gebruikt om de honing te vervangen raken de bijen gevoeliger voor bacteriën/ziektes en dat lijdt weer tot meer bijensterfte..) De bijen supporten doe je ook door zaad voor de bijtjes te strooien in je tuin en geen planten te kopen van grote tuincentra die bespoten zijn. En er is vast ook een verschil tussen reguliere en bio imkers..

  Haha nou dat waren mijn gedachten:)!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Iris,

   Dank voor je reactie! Wij zijn inderdaad ook tégen dierenleed; daarom vermijden we ook zoveel mogelijk plastic ;) Soms is het inderdaad gewoon lastig. Qua bijen: we nemen natuurlijk geen Euroshopperhoning, maar kiezen voor lokaal en biologisch. Het suikerwaterdilemma is bij de 'megastallen' voor bijen helaas het ergste. Jammer genoeg wordt bij veel informatie (weet niet hoe het bij de vegan challenge zit) alleen daarop gefocust en wordt de rest even achterwege gelaten.

   Zo knap dat je alles zero waste en vegan kunt hebben, ondanks je allergie voor soja! Zo blijven we inspiratiebronnen voor elkaar; ik hou ervan :) Thanks voor het delen van je gedachten; supernuttig voor het hele proces!

   Liefs

   Verwijderen
 7. Fijne informatieve post. Ik hoop dat jullie niet het gevoel hebben dat jullie je keuzes moeten verdedigen. Jullie doen duidelijk al zoveel om zo milieu vriendelijk te leven.
  Het enige wat ik me wel af vraag: waarom kies je niet voor een supplement ipv bijvoorbeeld eieren voor je B12? Puur uit interesse hoor. Ik heb zelf een vitamine B12 en D tekort, maar dat komt door mijn chronische ziekte. Eieren eten voor de B12 is voor mij geen optie vanwege een opnamestoornis. Ben benieuwd hoe jullie daar tegen aan kijken. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Emily, dank voor je reactie! Het nadeel van supplementen vind ik dat ze altijd in (plastic) verpakking zitten en dus ook een negatieve impact hebben op de aarde/dieren/gezondheid. Daarnaast vind ik het niet prettig om totaal niet te weten wat voor (chemische) ingrediënten ik slik en wat voor productieproces daarachter schuil gaat. Dat zou ik kunnen uitzoeken en er zijn vast ook 'minder slechte' supplementen, maar ik kies dan liever voor een natuurlijk alternatief zolang dat goed genoeg voor mij werkt :)

   Verwijderen
 8. Hoi! Interessant artikel. Heb net jullie boek gelezen en vond het echt heel informatief. Dank voor alle nieuwe kennis.

  Op de een of andere manier kwam ik op dit artikel terecht en ik denk ook dat de keuze die je in 95% van de gevallen maakt (zero waste, plantaardig) het belangrijkst is. You do you.

  Over het honing argument: toevallig werkt mijn vriend voor een bijen initiatief en die vertelde me dat honingbijen waarschijnlijk helemaal niet zo goed zijn voor de biodiversiteit en de bestuiving. Dat zijn vooral de wilde bijen. En het lijkt erop dat die worden verdrukt door de honingbijen van imkers. De honing productie wereld is helaas ook niet kosjer.
  Dit artikel in trouw legt het beter uit dan ik dat kan: https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/hongerige-honingbijen-bedreigen-de-wilde-bij-en-de-natuur~bdb20d95/

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest