Duurzaam WC-papier en zero waste naar het toilet

06:06Echt groen is naar het toilet gaan natuurlijk nooit:  29% van het water dat we verbruiken spoelen we door de wc en gemiddeld verbruiken we in Nederland meer dan een rol toiletpapier per huishouden per week, 9.000 velletjes per persoon per jaar. Per dag komt dat collectief neer op zo'n 22.000km. Daar valt dus best wat duurzame winst te behalen. We schreven eerder al eens over plasticvrij naar het toilet gaan, in deze blogpost ga ik hier wat dieper op in.

Gerecycled wc-papier

Papier en karton kunnen gemiddeld 7 keer gerecycled worden. In Nederland wordt meer dan de helft van het toiletpapier uit gerecyclede vezels gemaakt. Dat is belangrijk, want na gebruik kan wc-papier niet opnieuw gebruikt worden, het is dus logisch om juist voor toiletpapier gebruikte vezels te gebruiken die niet sterk genoeg zijn om opnieuw de gewone papierkringloop in te gaan. Maar met 100% gerecycled toiletpapier ben je er niet, het kan duurzamer. Sterker nog, een gevaar van gerecycled wc-papier is dat er ook thermisch papier (zoals kassabonnen die mensen bij het oud papier gooien) gebruikt is, die allerlei vervelende stoffen zoals BPA's kunnen bevatten. Daarnaast wordt ook gerecycled toiletpapier door sommig merken met chloor gebleekt. Op al die chemicaliën zit je sowieso natuurlijk niet te wachten, maar ze hebben ook nog eens een grote milieu-impact.

Groene opties

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel duurzame merken te koop, onderaan deze post vind je een prijsvergelijking waarin ik de verantwoorde koplopers en bekende merken onder elkaar zet.


Duurzame wcpapiermerken

Satino Black is het eerste (en enige) merk ter wereld dat cradle to cradle toiletpapier verkoopt. Daarmee zijn ze naar eigen zeggen het meest milieuvriendelijke toiletpapier op de markt. Zo worden er biologische alternatieven voor de standaardchemicaliën gebruikt en is de productie CO2-neutraal. Na navraag blijkt dat het papier helemaal niet gebleekt wordt, terwijl ik het toch best wit vind. Dit komt omdat Satino met name kantoorpapier (in plaats van bijvoorbeeld folders) inzet voor de productie, waar je schoner pulp aan overhoudt. Ik vroeg ze ook naar hun bonnetjesbeleid, en Satino antwoordde dat met de leveranciers zijn afspraken gemaakt om thermisch papier buiten de deur te houden, het wc-papier is dus BPA-vrij. Heel fijn! Bovendien lijkt het heel erg op 'normaal' wc-papier, het voelt ook fijn aan in tegenstelling tot van dat harde dunne toiletpapier wat je helaas ook wel eens in het eco-assortiment vindt.

Het merk 100% eco heeft haar productieproces ook vergroend, ze verbruiken veel minder water dan andere producenten en claimen de laagste CO2-uitstoot in de papierwereld te hebben. Ze verkopen ook bruinig ongebleekt papier, wat duurzamer is dan hun natuurlijk gebleekte witte variant. Omdat 100% eco gewoon bij de Jumbo te koop is in consumentenverpakking - en bij Ekoplaza in grootverpakking - is het makkelijk om eens uit te proberen. Ik vind het prima papier, net als Satino Black voelt het fijn aan en is het prettig in gebruik.

Dan is er ook nog toiletpapier verkrijgbaar waar helemaal geen papier aan te pas komt, maar bamboevezels voor worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn Cheeky Panda en Greencane, in die laatste worden naast bamboe ook suikerrietvezels gebruikt. De productie van bamboe heeft een veel lagere CO2-uitstoot dan van houtvezels en ook van gerecyclede houtvezels. Daarnaast ben je er zeker van dat er geen BPA in zit. Nadeel is wel dat dit een stuk minder lokaal én een stuk duurder is.


Kosten van duurzaam wc papier

Omdat ik een cijfernerd ben, heb ik een vergelijkend prijzenonderzoek gedaan en de kosten per vel van een aantal merken toiletpapier uitgerekend. Jessie verklaarde me voor gek, zeker toen ik zei dat ik de kosten eigenlijk graag per m2 wilde uitrekenen. Tot haar opluchting kon ik van de meeste merken de afmetingen van een velletje niet terugvinden, dus kon ik de extra nerdstap niet zetten. Maar eigenlijk was dat best interessant geweest toch? Klik op de afbeelding hieronder om een pdf te downloaden met prijzen van meer dan 20 merken. Ieder zijn hobby ;)


Onze (voorlopige) winnaar!

Wij gebruiken op dit moment de wc-rollen van 100% eco. We lieten ze bij de Ekoplaza bezorgen: dat scheelt een ritje voor een vrachtwagen (die gaat namelijk sowieso al naar de Ekoplaza en hoeft dan niet extra naar ons huis te rijden) én is heel gemakkelijk. De wc-rollen zie je op de foto's in dit artikel; ze zijn iets minder wit dan normale rollen maar verder net zo gebruiksvriendelijk! Bovendien zijn ze een stuk goedkoper dan My Satino Black.

Update

Inmiddels wordt plasticvrij wcpapier kopen een stuk makkelijker. De wc-rollen van The Good Roll zijn namelijk in karton verkrijgbaar bij o.a. de Jumbo. We krijgen veel vragen of The Good Roll niet duurzamer is dan 100% Eco, omdat die laatste uit Canada komt. Het antwoord: 100% Eco heeft ook fabrieken in Europa en we weten (nog) niet waar The Good Roll haar pulp vandaan haalt (ze kopen het in in Ierland, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan). 
Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn


Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

15 reacties

 1. Ik koop eigenlijk altijd 100 % gerecycleerd toiletpapier, maar je hebt gelijk, het kan altijd beter.
  Wij gaan trouwens onze toiletten aansluiten op onze regenwaterput, om geen drinkwater te verspillen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Ja, ik ken ze en vind het supergoed idee, maar in mijn appartementje is dat voorlopig geen optie :)

   Verwijderen
 3. Goed bezig! Ik ga deze trend ook maar is doorvoeren thuis.. John

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe kijken jullie aan tegen wasbare wc doekjes voor de 'kleine boodschap'? Scheelt me heel veel wc papier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is voor ons nog een stapje te ver. Maar goed om te horen dat het voor jou fijn werkt!

   Verwijderen
  2. Ik gebruik al enige maanden wasbare toilet doekjes ( niet voor de grote boodschap) het bevalt me veel beter dan toilet papier. Het is veel zachter, steeds weer te gebruiken en het idee dat ik het milieu er niet mee schaad is nog het belangrijkrijkste.

   Verwijderen
 5. Wat een fijn artikel! Ik ben heel blij dat je cijfernerd bent haha (en ben het overigens volledig met je eens dat die nerd-stap interessant zou zijn!)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een heel leuk stuk, wat jullie gemaakt hebben.
  Maar uiteraard zou ik ook meer willen weten.
  Hoe zit het na het gebruik?
  Een groot deel van ons land, heeft te maken met Rioolpompen.
  Hoe snel breken de papieren af (zoals bamboe papier)?
  En geven die een draad vorming na gebruik en in contact komt met water?
  Dat zou heel veel problemen geven in de pompen en ook in het milieu als het niet snel afbreekt.
  En niet dat het is als Plastic wat in de oceaan terecht komt, (als voorbeeld)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De rollen die wij gebruiken lossen gewoon op :) Ik weet niet precies hoe snel het afbreekt en hoe het technisch met rioolpompen zit. Dat zou je even bij het waterschap na kunnen vragen!

   Verwijderen
 7. Wat Leuk! Ken je The Good Roll al? Zijn wij echt mega blij mee en je bouwt direct mee aan toiletten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben hier een bidetkraan laten installeren. Je gebruikt hierdoor iets meer water, maar scheelt een hoop in papier.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. www.wcpapieraanhuis is ook de overweging waar.
  Mooie tabel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoewel het idee achter gerecycled papier op zich goed is, moet het alsnog van papier komen. Hierdoor ga je dus niet het produceren van papier met hout tegen..

  Ik ben zelf net begonnen met werken voor Chupaper wat een Bamboe alternatief is. In tegenstelling tot Cheeky Panda worden onze producten niet gebleekt en zijn deze dan ook volledig duurzaam. We planten ook bomen voor elke bamboe die gekapt wordt.

  Ik ben er nu mee bezig om in de supermarken te krijgen:)

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest