Kijktip: The Minimalists met Minimalism

07:38

In onze categorie 'Blogspiration' las je (inmiddels alweer een héle tijd geleden) dat we fan zijn van The Minimalists. Hun mooie strakke site staat vol tips en inspiratie om de verandering van bezit naar minimalisme te maken. Tijdens een avond 'Ik-wil-iets-inspirerends-kijken' kwamen we terecht bij de documentaire van The Minimalists: Minimalism, a documentary about the important things. Ik (J) wilde hem eigenlijk al heel lang zien, maar kon hem eerst nergens legaal vinden. Sinds kort is hij op de Nederlandse Netflix beschikbaar.

Van meer naar minder
De documentaire behandelt meer dan alleen het onderwerp 'leven met minder spullen'. Het vertelt het levensverhaal van Joshua en Ryan: twee millenials die in hun twenties zo snel mogelijk carrière probeerden te maken. Toen Ryan gevraagd werd junior partner te worden van het bedrijf waar hij zich dag en nacht voor inzette, realiseerde hij zich dat hij eigenlijk helemaal niet gelukkig was met zijn geambieerde levensstijl vol dure merkkleding, een mooi huis en luxe spullen. Tegelijkertijd zag hij dat zijn collega Joshua ineens wél heel gelukkig leek. En dat terwijl ze min of meer hetzelfde leven leidden. Het verschil? Joshua had het minimalisme ontdekt. 


The struggle is real
Nu kennen we The Minimalists als één van de succesvolste minimalismeblogs, maar in het begin van de documentaire zie je hoe het duo voor zaaltjes met een handjevol mensen hun verhaal staat te doen. Op SXSW, één van de bekendste innovatiefestivals van Amerika, zitten ze zelfs in een achterafzaaltje zonder publiek. Het is ontzettend tof om te zien hoe, tijdens de documentaire, het onderwerp en het duo meer aandacht en volgers krijgt, maar hoe ze in beide scenario's vooral gewoon heel erg hun best doen om hun verhaal te verspreiden - zonder preachy te zijn. Iets wat wij ook ontzettend belangrijk vinden bij het delen van ons verhaal

Naast het minimalisme-aspect vond ik ook de overkoepelende vragen in de documentaire superinteressant: "Wat voor invloed heeft het feit dat adverteerders direct kinderen kunnen bereiken op de nieuwe generatie?", "Waarom zijn we altijd verbonden en voelen we ons altijd druk en gehaast?", "Hoe kunnen we 'tijd' weer kwalitatief benutten?". Wetenschappers, auteurs (o.a. Colin Beavan aka No Impact Man - een andere favoriet) proberen hier antwoord op te geven. En dat maakt de documentaire meer dan een docu over minimalisme. Een echte must-see!

Onze actiepunten
Hier willen we (na het zien van de documentaire) aan werken
  • Minder online - zoals je weet is dat voor mij ontzettend lastig
  • Meer kwalitatieve vrijetijdsbesteding - bijvoorbeeld sporten of een boek lezen in plaats van gedachteloos series kijken op Netflix (documentaire-avonden niet meegerekend natuurlijk)
  • Meer tijd voor vrienden/familie/kennissen/leuke dingen - we proberen dit altijd al, maar het is ontzettend lastig als je met zoveel projecten bezig bent!
  • Minder waarderhechten aan spullen - ook ik word soms verleid door de nieuwste gadgets of interieuraccessoires. Helemaal niet nodig natuurlijk. 
  • Minder spullen. Een grondige opruimbeurt én het streven om echt alles tweedehands te kopen moeten de verleiding weghalen. To be continued... in mei wil ik de MinimalismGame doen! 
Heb jij de docu gekeken? Of wil je hem nog kijken? En welke actiepunten zijn voor jou interessant? Let us know!

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook