Groen stemmen

06:52


Nee, dit wordt niet het zoveelste stemadvies, wees niet bang. Maar een duurzaam blog dat de Tweede Kamerverkiezingen onopgemerkt voorbij laat gaan kan natuurlijk niet. Want in de politiek wordt een heleboel besloten op het vlak van duurzaamheid. We schreven eerder al drie blogposts over de ontwikkeling van het klimaatbeleid (1, 2, 3) en ook in de post over waarom wij (en jij) als consument een grote invloed hebt kwam 'de politiek' voorbij.

Zoveel wijsheid
Voor bijna elk onderwerp is er tegenwoordig wel een testje of lijstje beschikbaar. De leukste, interessantste en groenste verzamelen we in deze post. Best handig als je je wil oriënteren, als je nog twijfelt of als je één onderwerp superbelangrijk vindt. Ook al weet ik al wat ik ga stemmen, ik vind al deze groene, faire en verantwoorde stemwijzers en -adviezen heel interessant: organisaties die weten waar ze het over hebben beoordelen partijen in hun veld van expertise. Ik zou door één zo'n lijstje niet mijn stemgedrag laten bepalen, maar als dezelfde partij hoog scoort op meerdere onderwerpen die je belangrijk vindt, is dat toch een fijne constatering. En gelukkig eindigt 'mijn' partij bij mij eigenlijk altijd bovenaan.

Groen, duurzaam, klimaat
 • De Kieswijzer Duurzame Economie heeft bekeken hoeveel aandacht er in de verkiezingsprogramma's is voor zaken als een groener belastingstelsel, klimaatwet, innovatie en een circulaire economie. GroenLinks en D66 scoren het beste.
 • Niet gebaseerd op de verkiezingsprogramma's, maar op wat de partijen nou eigenlijk écht gedaan en gestemd hebben de afgelopen vier jaar: het Klimaatlabel. GroenLinks staat met een A-label en een score van 100% bovenaan, gevolgd door PvdD en ChristenUnie die ook een A krijgen. VVD en PVV bungelen onderaan de lijst met een E- en een F-label.
 • Het is leuk om het Groen Kieskompas in te vullen. Je geeft je mening over een aantal stellingen en ziet dan hoe dicht je bij de verschillende partijen staat op het gebied van
 • Als je de fiets belangrijk vindt, raadt de Fietsersbond D66 en GroenLinks aan. 
 • Want.nl bekeek, zonder ranking, de aandacht voor groene energie bij de partijen.
Eerlijke handel, ontwikkeling en vluchtelingen
 • De Fairkiezingswijzer vergelijkt de verschillende partijen op hun inzet voor onder meer eerlijke handel, klimaat en fair politics. Als je deze zaken belangrijk vindt, zal je de rechtse partijen links moeten laten liggen. PvdA en GroenLinks hebben de hoogste scores, gevolgd door D66, PvdD en ChristenUnie.
 • Vind je het beleid rondom vluchtelingen belangrijk? Volgens VluchtelingenWerk bestaat de top 3 van vluchtelingvriendelijke partijen uit GroenLinks, SP en ChristenUnie. Oxfam Novib zet D66, GroenLinks en ChristenUnie bovenaan.
 • Oxfam vergeleek de partijen ook op hun investeringen in ontwikkelingssamenwerking. GroenLinks scoort het beste, gevolgd door PvdA, ChristenUnie en D66.
Maatschappelijk
 • Niet groen, maar voor veel mensen wel een belangrijk stemmotief: de feministische uitgangspunten van de partijen. Niet onverwacht scoren PVV en SGP heel slecht, terwijl D66 en GroenLinks bovenaan staan (verrassend genoeg staat PvdD met hun vrouwelijke lijsttrekker met de hakken over de sloot achteraan in de middenmoot).
 • De Correspondent analyseerde het stemgedrag van de partijen op het gebied van privacy, de Privacy Barometer deed dat ook.
 • Ook vergeleek De Correspondent de aandacht voor cultuur in de partijprogramma's.

Wat vinden jullie belangrijke onderwerpen voor de politiek? En weten jullie al wat je gaat stemmen?

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook