Zero waste gevuld speculaas voor Sinterklaas van Lisa goes vegan

07:43


Siiiiinterklaasje kom maar binnen met je stash gevuld speculaas - en snel een beetje! Als het goed is heb je je zero waste cadeautjes al in huis, maar het beste (en tegelijkertijd slechtste) aan de Sinterklaasperiode is toch wel het eten. Een schoen zetten doen we al lang niet meer en (spoiler alert!) we geloven niet meer in de Goedheiligman, maar dat is voor ons geen reden om al het (gevuld) speculaas, de kruidnoten, pepernoten en taai taai over te slaan. Je bent Nederlander of niet, toch? 

Gelukkig konden we dit jaar voor onze Sinterklaassnacks overal goed terecht (net als vorig jaar). Bij Le Perron kochten we biologische gevulde speculaaskoeken en speculaasjes, bij De Nieuwe Graanschuur konden we bio(chocolade)kruidnoten scheppen en in ons eigen zakje meenemen (bij de kassa werd gevraagd of we écht weer voor 9 euro aan kruidnoten hadden gekocht, waarop ik maar snel antwoordde dat ik vrienden op bezoek kreeg) en bij Stach haalden we ook superlekker gevuld speculaas. 

Niets te klagen dus, maar ook niet echt passend in onze budgetmaand of veganistisch eetpatroon. Toen ik daarom dit recept van Lisa Goes Vegan tegenkwam besloot ik dat het tijd was om een gezondere veganvariant te testen. En my oh my, wat is dít lekker! Zo lekker, dat het halve baksel al op was voordat ik het op de foto had gezet. Je vroeg je misschien al af waarom de speculaas op de foto zo gek is gesneden en afgebroken. Well, we're guilty! Nog even snel voor pakjesavond deel ik hierbij dus met liefde dit superfijne recept. Maar eh.. dit kun je ook gewoon na Sinterklaas eten hoor!Dit heb je nodig: 
Amandelspijs:
  • 100 gram amandelmeel 
  • 120 gram dadels (mijn dadels waren vrij droog dus het spijs was niet helemaal gelukt. Volgende keer gebruik ik medjouldadels die lekker plakkerig zijn!)
  • halve citroenschil - let op: vanwege pesticiden altijd een biologische citroen gebruiken!
Deeg/de speculaaskoek:  
  • 200 gram tarwebloem of meel (spelt- of volkerenbloem/meel kan ook)
  • 100 gram ontgeurde kokosolie (minder gezond dan extra vergine, maar als je dat gebruikt smaakt je speculaas meer naar kokos)
  • 80 gram kokosbloesemsuiker (andere suiker kan ook maar dit schijnt gezonder te zijn)
  • 3 el speculaaskruiden
  • 25 ml plantaardige melk (wij gebruiken in recepten altijd water ipv plantaardige melk omdat we te lui zijn om dit te maken en het niet in een pak kopen)
  • 1 tl bakpoeder/baking soda (dit reageert op de citroen)
  • Witte amandelen voor erbovenop  
Voilà - that's it! Eigenlijk is alles wel zero waste of in glas/papier te halen. Wij konden alles in bulk kopen (behalve de kokosolie - die kopen we per liter in glas).En zo maak je het: 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de dadels met het amandelmeel en de citroenschil en zorg dat je een ietwat plakkerig 'spijs' hebt. Voeg eventueel wat water toe als het te droog is. Laat hard worden in de vriezer (+/- 10 minuten - het moet smeerbaar blijven). Mix ondertussen de droge ingrediënten in een kom. Meng ( evt. in de blender) de overige ingrediënten (de kokosolie en water) en schep dit door de droge ingrediënten heen. Kneed in de kom je beslag. Het moet een mooi deeg worden, dus voeg evt. wat bloem of water toe. Zet dit deeg ook even in de koelkast. 

Rol eerst een plak deeg uit (check Lisa's blog voor detailfoto's) en smeer hier de spijs overheen. Rol vervolgens nog een plak en leg dit eroverheen. Maak de randjes dicht zodat je een echt gevuld speculaas hebt. Zet 25 minuten in de oven (je huis gaat er onwíjs lekker van ruiken!) en tast toe. Dank je, Sinterklaasje (en Lisa)! 

Ga jij hem maken? Of heb je nog andere fijne recepten voor ons? Laat het weten! Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook