Drie dingen die je NU kunt doen om de wereld te redden (deel 4)

10:12


Tijd voor goede voornemens! Verbeter de wereld deel 1, deel 2 en deel 3 heb je misschien al gelezen. Vandaag delen we drie nieuwe dingen die jij nú meteen kunt doen om je positieve impact op de wereld te vergroten. Waar wacht je nog op? Let's do it!
 1. Ga voor goede groente
 2. Kies voor een bamboe tandenborstel
 3. Maak je wasbak goed schoon
Let de volgende keer dat je boodschappen doet eens op de groenten van het seizoen. In de supermarkt zijn dat vaak de onverpakte groenten, maar er zijn een heleboel plekken waar je terug kunt vinden welke groente in welke periode gegeten wordt. Wij schreven vorig jaar hier iets over de groenten van februari en maart. Maar als je NU de wereld wil redden, kook vanavond dan eens iets met knolselderij, kool (wit, rood, boeren, bijna elke kool is nu in het seizoen) of bietjes.

Poets je nog met plastic? Stap over op een houten of bamboe, biologisch afbreekbaar exemplaar, zoals deze. Een bamboe tandenborstel staat niet alleen veel mooier in je badkamer, maar je poetst ook nog eens met een veel beter gevoel. Bedenk maar eens hoeveel tandenborstels je de rest van je leven nog gaat gebruiken..
De impact van een tandenborstel is groter dan je denkt: de tandarts adviseert vier keer per jaar een nieuwe borstel, met een paar miljoen poetsende mensen in Nederland, betekent dat per jaar tonnen onnodig plastic afval.
Als je dan toch aan het poetsen bent, kun je meteen door naar je wasbak. Misschien kun je je oude tandenborstel zelfs wel nuttig inzetten voor dit klusje! Geef je wasbak een after-kerst schoonmaaksessie met natuurlijke ingrediënten die je waarschijnlijk toch al in huis hebt: azijn, baksoda en citroen. Kost je maar een paar minuutjes en je ziet meteen resultaat zonder allerlei chemische middelen het riool in te spoelen. Een voornemen dat je gegarandeerd makkelijk vol kunt houden in het nieuwe jaar. Win, win, win!

Waar ga jij mee beginnen? Of heb je bovenstaande drie punten al láng gedaan? We zijn benieuwd naar jouw verhaal! Ook horen we natuurlijk graag wat je nog een moeilijke stap vindt - zodat we daar ook aandacht aan kunnen besteden.

You Might Also Like

5 reacties

 1. De bovenstaande heb ik al gedaan. Ik ben bezig met het crowdfunden voor een verpakkingsvrije winkel in Deventer, www.voorjebuurt.nl/verpakkingsvrijdeventer zodat we in Deventer ook onze afvalberg kunnen laten krimpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goeie tips! Ik heb jullie blog gevonden via Hermien van Kouwekleren en wat een fijne blog. Ik ga alle delen teruglezen vandaag haha. Ik moet inderdaad nog een tandenborstel kopen, weet je waar ik die kan vinden? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat superleuk! Je kunt ze bij Bag-Again, Sebio, Druantia of Biggreensmile online kopen en verder o.a. bij verpakkingsvrije winkels (wij hebben een voorraad ingeslagen bij robuust) en ecowinkels.

   Verwijderen
 3. Goede tips! Ik vind jullie blog sowieso erg inspirerend. Zelf werk ik met kinderen en merk ik dat voor knutselen vaak nieuw materiaal wordt aangeschaft. Ik stimuleer kinderen en vrijwilligers om zoveel mogelijk te werken met "afval"materiaal. Sommigen moeten hier slechts bewust van worden gemaakt en passen het dan toe. Maar ik merk ook dat er mensen zijn die wel weten wat duurzamere keuzes zijn, maar toch kiezen voor gemak. Dit vind ik best lastig. Ik probeer wel altijd bruikbare tips mee te geven aan kinderen, vrijwilligers en ouders. Ik ben ook een blog aan het opzetten voor knutselen met minder en hoop zo mijn steentje bij te dragen :)

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook