Waarom we zo'n fan zijn van Scandinavië

07:27

Het is je misschien wel opgevallen dat wij het regelmatig over Scandinavië hebben. Van Zweedse recepten, via Deense jurkjes tot Scandinavische winterkoekjes. Waarom doen we dat?

Lagom leven
Voor mij (N) betekent een Scandinavische levensstijl een duurzame, stijlvolle manier van leven. Precies wat wij proberen te laten zien met ons blog. Een levensstijl die draait om de natuur. Letterlijk - door het groen op te zoeken - en figuurlijk - door rekening te houden met de impact van je keuzes op de aarde en het klimaat. Maar dan zónder meteen niks meer te mogen. Het draait om de schoonheid van eenvoud, elke dag fika (koffie met iets lekkers) en mooi design. Lekker idyllisch.

Dit artikel zag ik een paar weken geleden op veel sociale media voorbij komen - en ik snap heel goed waarom. Lagom is niet voor niets één van mijn lievelingswoorden. Het betekent zoiets als 'niet te veel, niet te weinig - precies genoeg' en is voor ons een logisch onderdeel van de zero waste levensstijl (het was zelfs ons thema van 2016, zoals je in deze post van vorig jaar kunt teruglezen).

Duurzaamheid lijkt in Scandinavië veel vanzelfsprekender dan hier. Zeker ook op het gebied van eten. Rond het station in Kopenhagen struikel je over duurzame maaltijden en we schreven eerder ook al over het duurzame eetpatroon in Scandinavische landen, waar lokaal en biologisch eten al veel vanzelfsprekender is. Ik heb zelf een jaar in Zweden gewoond en daar viel het me toen al op dat je zelfs in de gewone supermarkt volop biologische producten kan kopen.

De samenleving en de cijfers
Maar ook de harde cijfers zijn inspirerend. Op het gebied van windenergie is Denemarken een echt voorbeeld, meer dan 40% van hun energie komt uit wind (in Nederland is dat bijvoorbeeld maar 5% terwijl het hier net zo hard waait). De Deense windmolens draaien op winderige dagen overproductie en het eiland Samsoe is zelfs het eerste self-sufficient eiland, dat 100% op duurzame energie draait en volledig CO2-neutraal is.

Dat is niet alleen iets van de laatste paar jaar. In 1996 stelde het Zweedse stadje Växjo zich als eerste plaats ten doel om in 2030 volledig onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Växjo heeft haar CO2-stoot inmiddels al met 48% verminderd ten opzichte van 20 jaar geleden. Europa's eerste carbon-neutral neighbourhood vind je ook in Zweden: de wijk Västra Hamnen in Malmö is een superduurzaam nieuwbouwproject. De eveneens Malmöse wijk Augustenborg is ook al zo duurzaam bezig; er zijn meer dan 10.000 groene daken die regenwater afvoeren en Augustenborg heeft daarmee de VN's World Habitat Award gewonnen in 2010.


Genieten van kleine dingen
Maar al die duurzaamheid is niet alleen goed voor het klimaat. Lagom en groen leven maakt je ook nog eens gelukkiger. Van uitgeverij Lev Boeken kregen we het boek 'Hygge: De Deense kunst van het leven' van Meik Wikning toegestuurd. Dit boek gaat over onderzoek naar de Deense manier van gelukkig zijn (Denemarken is namelijk het gelukkigste land ter wereld). Denk aan kaarsen (Denen blijken echte grootverbruikers!), koekjes, een open haard (30% van de Denen hebben een open haard of houtkachel in tegenstelling tot 3,5% van de Britten) en warme truien.

En het was voor ons niet verrassend dat duurzaamheid hierin ook een grote rol speelt. Zo bestaat een hyggelige inrichting uit houten meubels, veel vintage en natuurlijke accessoires. We weten natuurlijk allemaal dat de huizen in onze favoriete Deense series net uit een mooie wooncatalogus lijken te komen. In het boek lees je over Denen die twee jaar sparen voor het kopen van een designstoel en de aardewerken producten van Kähler (een merk dat al 175 jaar bestaat). Wij hebben hier ons zeker door laten inspireren toen we verhuisden: ons interieur bestaat nu ook alleen uit natuurlijke materialen.

"Hout alleen is niet genoeg. Denen hebben de behoefte om het hele bos mee naar binnen te nemen. Elk stukje natuur dat je kunt vinden krijgt waarschijnlijk genoeg van de hygge-politie" - Hygge, De Deense kunst van het leven, Meik Wiking
Het boek zelf is trouwens niet alleen een leuk handboek voor geluk, maar ook mooi vormgegeven en voorzien van leuke weetjes en achtergrondinformatie. Dus plof op de bank met een lekker dekentje, dikke sokken, een glas zelfgemaakte vlierbloesemlimonade of organiseer een kledingruilfeestje en je bent goed op weg om zero waste Deens gelukkig te worden!

Natuurlijk kun je het boek het beste zelf gaan lezen, maar hierbij één hygge tip uit het boek:

"Leg een verband tussen aankopen en goede ervaringen. Ik had geld gespaard voor een nieuwe favoriete stoel, maar ik kocht hem pas toen ik mijn eerste boek had gepubliceerd. Op die manier doet de stoel me denken aan iets wat voor mij een belangrijke prestatie was. Ditzelfde kunnen we toepassen op die ene speciale trui of dat lekkere paar sokken. Spaar ervoor, maar wacht met de aanschaf tot een echt hyggelige ervaring zich voordoet: zo word je elke keer dat je ze draagt daaraan herinnerd" - Hygge, De Deense kunst van het leven, Meik Wiking
Ben jij ook fan van Scandinavië? Of heb je een goede hygge tip? Laat het ons weten! Je koopt het boek onder andere bij Bol.com of in de boekwinkel. Meer informatie vind je op de site van de uitgeverij!  

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook