Plasticvrij je pony verzorgen (+ DIY droogshampoo recept)

06:41


Nee, ik weet niks van dressuur of springpaarden maar heb het over die andere pony. Bangs, fringe, pony... dat korte strookje haar op je voorhoofd ;) Als klein meisje had ik al een pony, maar toen ik op de middelbare school zat was hij alweer verdwenen. Ik probeerde in de brugklas nog een pony, maar dat werd geen succes. Het bleek een soort vreemde krul te zijn die ik iedere ochtend met de stijltang in model moest zien te brengen. Iets wat ik natuurlijk nooit deed, want zelfs toen was ik al te lui om veel tijd aan mijn uiterlijk te besteden. 

Van ponymeisje naar lokaas
Een periode vol haarbanden, clipjes en andere gekunstelde manieren om mijn pony te verbergen was aangebroken. Net als met wel meer dingen in mijn leven werd ik natuurlijk al héél snel héél enthousiast (overenthousiast is misschien een beter woord), waardoor ik op een gegeven moment rond de dertig haarbanden had. Met strikjes, strak, klein, kort, gekleurd... voor iedere outfit had ik er wel ééntje. Die haarbanden werden geleidelijk aan stuk voor stuk afgevoerd naar de kringloop of op een rommelmarkt aan de nieuwe generatie brugklassers verkocht en ik ging weer ponyloos (eerst nog met een lange lok over mijn voorhoofd geplakt) verder door het leven.

Een oudere foto - uit mijn haarbandperiode

Tot vorige zomer. Ineens (of nouja, na het zien van een Instagramfoto) besloot ik dat het weer tijd werd voor een pony. Gewoon; omdat het kan! Natuurlijk besefte ik wel dat een zero waste pony een uitdaging werd: mijn haar wordt vrij snel vettig en met een pony gaat dat (bij mij) nog sneller. Daarnaast had ik echt geen zin in een (plastic) stijltang of andere moeilijke methoden. Gelukkig gaf de kapper meteen aan dat dat bij mij ook niet nodig was: als ik een 'volle' (dikke) pony zou nemen, zou mijn haar vanzelf in model vallen. Awe-some! Ik was om en besloot de pony te nemen. 

Mét pony en ongewassen haar in Stockholm. Droogshampoo does the trick


Inmiddels heeft ongeveer iedereen me met pony gezien (zo niet, dan weet ik dat het écht te lang geleden was dat ik met diegene heb afgesproken en schaam ik me een beetje) en weet ik precies hoe ik hem moet temmen. Na deze (te) lange inleiding wordt het dan tijd voor het belangrijkste: mijn verzorgtips!

Je pony verzorgen, zónder ingewikkelde producten:
  • Kammen: na het douchen haal je snel een houten kam. De kam op de bovenste foto is van Druantia en heeft hele fijne tanden waardoor je pony mooi valt. Daarnaast is er ook nog eens over nagedacht; door de afgeronde houten punten wordt de hoofdhuid gemasseerd, wat de bloeddoorstroming verbeterd en zorgt voor sterkere haarcellen. De kammen van Kost Kamm worden in Duitsland gemaakt van gepolijst lokaal hardhout zoals appel, peer, kers en esdoorn. Je kunt de kam mooi houden door hem af en toe met shampoo te wassen of er een drupje olijfolie op te doen.
  • Ontvetten: ik was ongeveer twee à drie keer per week mijn haar met een shampoobar (binnenkort meer info over onze nieuwe shampoobars) en tussen de wasbeurten door gebruik ik homemade droogshampoo. Het recept voor droogshampoo (maïzena/arrowroot powder en cacaopoeder) vond je eerder al in deze blogpost, maar zal ik ook hieronder nog eens plaatsen. 
  • Knippen: bij de Hema kocht ik (niet plasticvrij, maar in natuurwinkels heb je vast betere varianten!) een keer een kappersschaar en deze is prima voor het kleine onderhoud aan mijn pony. Als hij te lang wordt, merk ik dat hij niet meer mooi valt en is het tijd om even naar het balkon te lopen met een spiegel. Daar knip ik de kleine puntjes van de onderkant af tot de gewenste lengte. Soms gaat het wat schever dan anders, maar omdat ik vrij krullerig haar heb valt dat (hoop ik) niet heel erg op. Bij de kapper kun je ook voor €5 je pony bij laten knippen. Toen ik dit één keer deed en met een te korte, scheve pony terugkwam besefte ik dat ik héél veel geld kon besparen door het gewoon zelf te doen. Meestal knip ik eens in de 2 à 3 weken een stukje van de pony af. 
  • Verbergen: tijdens het hardlopen doe ik steevast een haarband in, zodat ik geen zweterig voorhoofd krijg. Ook doe ik de pony soms naar de zijkant of zet ik het vast met een schuifspeldje onder mijn andere lokken als hij te vet is of ik geen zin heb in een ponyhoofd. Op Youtube vind je onwijs veel tutorials; van ingewikkelde stijltangmanoeuvres tot simpele clipDIY's. Zeker de moeite waard om eens naar te kijken! 
  • Bad hair days: natuurlijk; als het keihard waait of regent is ook mijn pony niet meer te redden. Soms doe ik snel een sjaal over mijn hoofd, maar meestal laat ik het maar zo. Bad hair days heb je sowieso; met of zonder pony!

DIY Droogshampoo
Deze kun je naar je eigen haarkleur aanpassen. Ik ben zó blij dat ik dit heb geprobeerd. Ik heb namelijk erg snel vet haar, en door een beetje droogshampoo met een kwast op de wortels van mijn haar te deppen kan ik nog makkelijk een extra dag voor de dag komen!
  • Cacaopoeder
  • Arrowrootpoeder / maïzena
Mix de ingrediënten in een kommetje en breng met een kwast bij de wortels aan. Kam vervolgens met een kam de droogshampoo door je haren totdat je het niet meer ziet. Werkt ook supergoed voor wat volume. 

Heb jij nog briljante ponytips voor me? Laat het me weten! De kam kun je hier bestellen.Liefs,

Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook