Antonia'z: van accountancy naar Amsterdamse hotspoteigenaar

09:52


Doe je een dagje Amsterdam en ga je verder dan de Kalverstraat? Vergeet dan vooral de Herenstraat niet. Naast conceptstores, beautybars en juicewinkels vind je hier Antonia'z. Eigenares Anneke Schuurman besloot na jaren in de accountancy om iets helemaal anders te doen; een winkel met duurzame home comfort beginnen. Veel sneller dan gedacht vond ze het perfecte winkelpand en zo werd Antonia'z al snel een feit. Toen ze via onze vader (hoe klein is de wereld) ons blog ontdekte, stuurde ze spontaan een mailtje. Natuurlijk werd ik (Jessie) meteen nieuwsgierig en bracht ik een bezoekje aan de winkel.In eerste instantie wilde Antonia (Anneke is haar roepnaam) een label met nachtkleding van organische materialen opzetten, omdat ze dit in haar eigen zoektocht naar duurzame kleding maar moeilijk kon vinden. De 'z' staat voor eigenzinnig en zest. Dit sluit helemaal aan bij haar verhaal: "Ik ben de winkel gestart omdat ik na jaren in de accountancy iets heel anders wilde doen, waar ik weer mijn creativiteit voor moest aanspreken en in kwijt kon, en wat aansluit bij mijn passie voor textiel", vertelt ze hierover.

In de winkel vind je kwalitatieve kleding van natuurlijke materialen. Denk aan superzachte vesten, baggy chique loungebroeken en shirts die - als je ze op een spijkerbroek draagt - ineens niet meer doen vermoeden dat je direct uit je bed naar de koffiezaak bent gelopen en geen zin had om je om te kleden. De winkel is nog in ontwikkeling en Anneke sleutelt regelmatig aan haar assortiment. "Eerst had ik één label kleding, maar omdat ik er niet volledig achter kon staan heb ik er nu twee andere labels bij. Met kleding is het echt een hele speurtocht om te vinden wat bij de winkel past wat betreft materiaal, productie, stijl en prijs. Ik ben steeds op zoek naar nieuwe dingen, die nét even anders zijn. Het is een echte home comfort store geworden, met kussens, plaids, kleding maar ook schoonmaakartikelen en bijzondere zeep".
Hoewel niet het hele assortiment duurzaam gecertificeerd is, is duidelijk te merken dat Anneke rekening houdt met duurzaamheid: "Duurzaamheid en vooral ook fair trade waren voor mij randvoorwaardelijk. Vanaf dat moment is mijn belangstelling voor duurzaamheid en mijn wens daar in mijn werk iets mee te doen verder gegroeid", licht ze toe.

In het aanbod zie je hier veel van terug; vooral bij de materiaalkeuze. Zo verkoopt Antonia'z schoonmaakdoekjes van Iris Hantverk gemaakt van linnen en katoen en de fantastische duurzame handgebreide schoonmaakdoekjes ("Maar ook heel mooi als pannenlap") van Toockies. Hierover volgt later nog een blogpost! 
De Marseillezeep en zwarte zeep (die je onder andere kunt gebruiken voor het maken van je eigen (af)wasmiddel - zie hiervoor deze DIY) kun je in kartonnen verpakking kopen; de aleppozeep zit helaas in plastic.  Ook ouderwetse scheerborstels en scheersets zijn onderdeel van het assortiment.

Op de foto lijkt het wat donker (ik kwam pas na sluitingstijd en inmiddels is zelfs de verlichting binnen vernieuwd!), maar binnen voelt het heel warm. De ene muur hangt vol met kleding en de andere is een uitstalplaats voor kussens en plaids. Verder vind je originele hammamdoeken en stoffen van hennep (favoriet! Hennep is een fantastisch materiaal dat veel meer gebruikt zou moeten worden).Zeker voor cadeautjes met een goed verhaal kun je bij Antonia'z goed slagen. Of natuurlijk voor dat ene shirt om koffie in te halen; want ik weet dat je eigenlijk niets liever wilt dan op zondag in je pyjama naar buiten gaan (mijn favo zero waste YouTuber Kate Arnell doet het ook, zoals je hier kunt zien).

Herenstraat 5
Woensdag gesloten
www.antonia-z.com

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook