What's in our bag? Zero waste boodschappen

13:38

Voor ons is zero waste zo gewoon geworden dat we er haast niet meer stil bij staan. Als ik boodschappen doe (meestal twee keer per week bij de Nieuwe Graanschuur), stop ik standaard wat zakjes en bakjes in mijn tas. De boodschappen verschillen per week; dankzij ons weckpottensysteem kunnen we precies zien wat er bijna op is en wat we dus bij moeten halen. Afhankelijk van de productsoort nemen we een zakje of de pot mee naar de winkel.

Pasta, rijst en noten kun je prima in een zakje halen en vervolgens in je eigen weckpot overgieten. Zelfs na anderhalf jaar blijf ik dit leuk vinden om te doen. Het voelt een beetje alsof je je eigen eten bij elkaar gesprokkeld hebt (wat natuurlijk helemaal niet zo is, want ik heb het gewoon gekocht). 
 
Taring is caring
Voor 'natte' ingrediënten zoals olie of olijven en onhandige ingrediënten zoals bloem en meel heb ik altijd een potje mee. Zorg dat je een lekdichte pot hebt; dit kan een (schoongemaakte) jampot zijn, een weckpot of een mason jar. Ga je naar een reguliere winkel? Schrijf dan het gewicht van de pot onder op het glas en vraag of ze dit van het totale gewicht af kunnen halen: iedere weegschaal heeft een tare functie dus het is altijd mogelijk!

Deze week was ik toevallig veel buiten de deur dus ik zorgde dat er makkelijke en snelle ingrediënten in huis waren zodat Nicky (doordeweeks is zij laat thuis) niet echt hoefde te koken. Ik haalde linzenburgers in een RVS trommel van Dille & Kamille en bij de bakker haalde ik naast twee broden (ééntje vries ik in in een katoenen zak) twee oatmeal cookies. 


Potjes als uitzondering
Bij de linzen wilde ik een hummus doen, maar ik was niet voorbereid. Daarom had ik niet een dag van te voren kikkererwten geweekt en besloot ik ze (bij uitzondering) in een potje te kopen. Ik had deze natuurlijk ook van de foto weg kunnen laten maar dat voelt als liegen. Soms is voor ons het gemak ook gewoon een belangrijk aspect van boodschappen doen en kiezen we dus voor een glazen potje. Als ik wel gewoon thuis ben doe ik dit eigenlijk bijna nooit meer, want je eigen bonen wellen en koken is zóveel goedkoper en naast een pan op het vuur zetten hoef je er niks voor te doen. 


Eat local!
Omdat ik biologisch en zoveel mogelijk lokaal koop ben ik afhankelijk van wat er in de winkel wordt aangeboden. Bananen zitten gelukkig wel altijd in het assortiment en zijn de 'exotische' ingrediënten in ons menu. We gebruiken iedere ochtend twee bananen voor onze smoothies dus er gaat per week meer dan een kilo bananen doorheen. Meestal blenden we ze met appels maar die waren er niet. Daarom ging ik voor peren; ook lekker! 


Buy in bulk
Meestal koop ik rijst en pasta in grote hoeveelheden zodat ik altijd (met kliekjes) kan koken. Nu waren mijn favoriete basmatirijst en lievelingspasta op, dus nam ik een kleinere hoeveelheid volkorenrijst en -pasta mee. Het grote voordeel van zero waste boodschappen doen is dat je alleen hoeft te kopen wat je nodig hebt. Dat is niet alleen ideaal tegen voedselverspilling, maar ook heel handig als je iets nieuws uit wilt proberen. In plaats van meteen een grote zak bonen of granen kopen die je niet kent (en waarvan je dus nog niet weet of je er fan van bent), kun je eerst een kleine hoeveelheid om te proeven meenemen. I-de-aal! 


Ui zit echt bijna altijd in ons gerecht. Ik vind de geur van ui in een pan zó lekker dat ik het eigenlijk altijd wel in een gerecht verwerk. Terwijl ik de uitjes fruit bedenk ik welke kruiden ik in de pan doe en wat voor gerecht ik dus ga maken. Oké dat is niet altijd een succes (pasta met Indiase kruiden of curry met Italiaanse kruiden heb ik in experimentele fasen weleens op tafel durven zetten), maar vaak ook wel. Deze netjes zijn superhandig om losse dingen als uien in te doen. Zo rollen er niet ineens tien losse uitjes over de band ;)  

Kortom: een willekeurige dag (ik kwam deze foto's op mijn computer tegen en weet stiekem niet eens meer precies wanneer het was) met boodschappen ziet er bij ons zo uit. De ene keer hebben we potten mee voor meel en bloem en de andere keer hoef ik alleen wat zakjes in mijn tas te doen. Soms zijn letterlijk alleen de groenten en fruit op en kan ik dus onvoorbereid de deur uit. 

Ik ben benieuwd hoe jouw boodschappentas er meestal uitziet én of je het leuk vindt om vaker onze inhoud (eventueel met prijzen etc.) in een blogpost terug te zien (Hier kun je de vorige editie van heeeel lang geleden terugkijken, of check deze uit Parijs). Bekijk sowieso eens alle blogposts in de Boodschappencategorie voor inspiratie en adresjes!You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook