Een bijzonder armbandje van plantaardig goud

07:00


Niet alleen ik (Jessie) maar ook mijn ouders gingen dit jaar op vakantie naar Bretagne. Daar kwamen zij deze bijzondere armband tegen. De armband is gemaakt van or végétal, ofwel plantaardig goud. Hoe onwijs tof is dat? 

De plant, Capim Dourado (of syngonanthus nitens of golden grass) genaamd, komt maar op één plek ter wereld voor: de Jalapãoregio in het noorden van Brazilië. De plant heeft een gouden kleur en is daarom een duurzaam alternatief voor goud in sieraden. Bij het 'oogsten' van de goudplanten wordt ervoor gezorgd dat de plant niet beschadigd raakt, waardoor hij verder kan groeien na de pluk. 

De plant groeit vanaf juli en van september tot oktober worden er zaadjes gevormd. De lokale overheid heeft via haar milieuorganisatie een wet ingevoerd die het alleen toelaat om na 20 september te oogsten en de zaden te verwijderen, waardoor op een duurzame manier met het materiaal wordt omgegaan. 


De lokale gemeenschap maakt al sinds 1930 producten van de plant en heeft coöperaties opgericht om de handel in deze plantjes op een structurele manier vorm te geven, waardoor zij allemaal economische stabiliteit hebben. Sterker nog, de handel in de plantjes is de grootste inkomstenbron voor de vijftig families in de regio! Op Youtube vind je een filmpje (in het Frans) waar het productieproces wordt uitgelegd.

Ik heb in Nederland nog nooit eerder deze armbanden gemaakt van planten gezien. Na een kleine online speurtocht kwam ik er dan ook achter dat de Capim Dourado nog niet veel wordt verhandeld en dat de handel voornamelijk door kleine ambachtslieden wordt gedreven. Zonde, want het is natuurlijk dé manier om een statement te maken, maar ook mooi want het geeft de armband echt iets unieks.  


Meer informatie kun je hier vinden:

Or Végetal - Franse website waar ook deze armband opstaat. Verder worden tassen, oorbellen, ringen en kettingen verkocht.
Capim Dourado - Portugese website (ook in het Engels) - met extra info over de plant.De plant in de puurste vorm. Bron foto

You Might Also Like

6 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook