One bowl vegan citroencake met maanzaad

07:00


Nu ik mijn laatste opdrachten voor mijn huidge werkgever heb afgerond, is het tijd om weer een nieuwe weekplanning te maken. Het ideale moment om ervoor te zorgen dat je tijd inruimt voor keukenexperimenten! Ik heb besloten iedere week twee keer iets te bakken (omdat we om half acht eten, kan het mooi in de 'verloren' uurtjes tussen zes en zeven), zodat we nooit zonder zero waste snacks zitten. Mijn eerste experiment was meteen mislukt: ik maakte een citroencake, maar omdat de citroen (waarschijnlijk) nog niet rijp genoeg was (hij was groen, maar volgens de winkelier hoorde dat) smaakte de cake naar afwasmiddel. Ieks! 

Toen ik gele citroenen in onze favoriete zero waste winkel zag liggen, besloot ik de gok weer te wagen. Gelukkig werd de tweede poging wél beloond met een fijne luchtige cake! Ik werd geïnspireerd door dit recept van de VeganChallenge (omdat je maar één kom en een maatbeker gebruikt en dus minder afwas hebt), maar omdat ik geen zonnebloemolie in huis had moest ik improviseren. Eerst rende (ja, letterlijk) ik naar de Turkse supermarkt en Jumbo om de hoek, maar beiden verkochten alleen maar zonnebloemolie in plastic. Daarom besloot ik te kijken of de cake ook met andere ingrediën een succes was. Guess what? Hij was superlekker! Natuurlijk kun je zelf kijken of je mijn recept of die van de veganchallenge aanhoudt. Ik merk dat ik, nu ik altijd vegan baksels probeer te maken, ik eigenlijk nooit alle ingrediënten in huis heb. Een pak soja- of amandelmelk staat nu eenmaal niet in onze koelkast en vind ik vaak ook teveel werk om te maken (sorry not sorry!). Maar.. met wat water en een handje havermout bereik je ook een prima resultaat! Hetzelfde geldt voor plantaardige olie; check gewoon of je iets anders in huis hebt en mix & match :)

Dit heb je nodig
  • 1 biologische citroen (of 2 kleintjes) --> zorg dat je biologische citroenen gebruikt! Je gaat de schil van de citroen gebruiken en wilt dus niet dat er pesticiden opzitten die anders in je eten terecht komen.
  • 250 gram bloem 
  • 20 gram maïzena
  • 16 gram bakpoeder (of mix baksoda met citroen)
  • 150 gram suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 el maanzaad (vaak bij kruidenwinkels los te kopen)
  • 100 ml zonnebloemolie --> dit verving ik door gesmolten geurloze kokosolie
  • 200 ml sojamelk --> dit hebben wij nooit in huis (want: verpakking), dus ik gebruikte 200 ml water, een scheutje olie en deed wat havermout bij het beslag. 
  • Handje cashewnoten -->  deze voegde ik toe voor een lekkere bite

En zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.  
Rasp de biologische citroen (erg eigenlijk hè? Dat je er gewoon niet vanuit kunt gaan dat iedere citroen gifvrij is en dat we dus citroenen in de schappen hebben liggen die eigenlijk gewoon giftig zijn!) en pers het sap uit in een maatbeker. Wij gebruiken een glazen maatbeker van de Tiger, waar ook de hoeveelheden in cups opstaan. Superhandig tijdens het maken van ons favoriete bananenbrood! 

Meng alle droge ingrediënten (bloem, maïzena, bakpoeder, suiker, zout, maanzaad) in een grote kom.
Meng nu alle natte ingrediënten in de maatbeker: voeg de (kokos)olie, sojamelk/water+havermout toe aan het citroenrasp. 
Mix nu de natte ingrediënten met de droge ingrediënten in de (RVS) kom. Je zult zien dat er een echt deegbeslag ontstaat! Als het goed is blijft het beslag niet aan de rand van je kom plakken. 
Giet het beslag in een kleine ingevette cakevorm en bak 45 minuten in de oven. Mijn cake deed er iets langer over, omdat de oven nog niet helemaal was voorverwarmd en ik het recept natuurlijk iets had aangepast. Na een uurtje kon ik hem er helemaal droog (steek een satéprikker of houten spateltje in het midden van de cake om te zien of hij nog nat is) uithalen. 
Laat even afkoelen en snijd plakjes van de cake, zodat je hem niet in één keer opeet! 


You Might Also Like

6 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook