Vegan bananenbrood zonder gedoe

06:00


Één van mijn vegan voornemens was om meer voorbereid te zijn. Ik zag een bananenbroodrecepten dacht zo mooi het laatste restje melk in de koelkast op te maken. Vlák voordat ik dit in de blender deed zag ik dat hij twee weken over de houdbaarheidsdatum was en ontzettend zuur was (oeps! ging de vegan challenge toch beter dan we dachten - we hebben niet eens alle melk gebruikt) Omdat ik alles verder al klaar had en de winkels over 10 minuten dichtgingen besloot ik snel een pak sojamelk te kopen. Zo was hij meteen vegan. Jammer genoeg had het pak wel een plastic dop, dus volgende keer gebruik ik liever (zelfgemaakte) havermelk of amandelmelk! Ik besloot het veganistisch bananenbrood te bakken en in te vriezen, om zo een handige snack bij de hand te hebben. Het fijnste van dit brood? Je hebt maar één kom nodig én hij is zo klaar!

Ik gebruikte een Amerikaans recept, waarbij de maten in cups werden aangegeven. Wij hebben een glazen maatbeker (van de Tiger) waarop cups vermeld staan, dus dat was superhandig met afwegen. Bij Dille & Kamille hebben ze ook hele mooie schepjes die precies even groot als een half of hele cup zijn; handig als je veel van (Amerikaanse) blogs kookt! Hier vind je een superhandige omrekentabel.

Wat heb je nodig: 
  • 1,5 cup (130 gram) zelfrijzend bakmeel (alle andere soorten meel kunnen ook; van haver, tot kikkererwt tot spelt - whatever you like!)
  • 0,5 cup (60 gram) havermout of havermeel
  • Snufje kaneel
  • Snufje bakpoeder (als je geen zelfrijzend bakmeel gebruikt)
  • Snufje zout
  • 1 cup dadels (of een mix van dadels en rozijnen - dit deed ik omdat ik niet genoeg dadels heb)
  • 3 grote rijpe bananen
  • 1/2 cup (120 ml) (plantaardige) melk 
  • Toppings: ik gebruikte wat raw chocolate chips, maar je kunt bijv. ook noten fijnhakken. 
En zo maak je het: 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Omdat je geen ei gebruikt is het niet erg als je niet zo'n goede oven hebt, want niets is 'slecht' als het rauw is. Week de dadels even, zodat ze makkelijker te mixen zijn. Mix ondertussen de droge ingrediënten in een beslagkom met een spatel. Doe de dadels, melk en 2 bananen in de blender en mix tot het glad en smeuïg is. Prak ondertussen de andere banaan door de droge ingrediënten heen. Voeg het dadelmengsel uit de blender in je kom met droge ingrediënten en spatel door totdat je een echt beslag hebt. Mix nu je toppings erdoor als je dit wilt! Doe het beslag in een cakevorm en laat de cake een uurtje in de oven staan, vervolgens 5 minuten in de oven afkoelen en daarna verder buiten de oven afkoelen. Als je dat lukt, want door de geur wil je het liefst meteen een plak afsnijden!


You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook