Vegan Challenge: wij doen mee!

15:10


Al meerdere keren hebben wij vragen binnengekregen over of we vegan zijn, of waarom onze recepten bijvoorbeeld ei bevatten. Als er dan ook één onderwerp een hot topic is op dit moment is het ook wel veganisme, of (om de hippere term te gebruiken): een vegan lifestyle. Natuurlijk geven wij om dieren en hebben documentaires als Cowspiracy en FoodInc. onze ogen geopend, maar voor ons blijft het een lastige kwestie. Vegetarisch is inmiddels geen probleem meer en ook vegan avondeten en lunch zijn bijna dagelijkse kost, maar een complete vegan lifestyle... We'll see!

Omdat we natuurlijk wel open staan voor veranderingen en fan zijn van challenges (we organiseren zelf de Plastic Free July Challenge!) besloot ik (J) me op te geven voor de Vegan Challenge. Geloof me, als de grootste liefhebber van eieren en iemand die vroeger de liefkozende bijnaam 'melkmonstertje' van haar ouders kreeg is dat een grote stap. Ik weet dus ook niet of het me gaat lukken om helemaal over te stappen op een zero waste én vegan lifestyle: vaak is het eerste al moeilijk genoeg ;). Maar.. wie niet waagt wie niet wint!

Morgen begint de Vegan Challenge. In onze koelkast staan nog een pak melk, yoghurt en een doos vol eieren en die ga ik uiteraard niet weggooien. Ik ben wél van plan om (deze maand) geen nieuwe zuivel meer te kopen en zo dus geleidelijk de challenge in te rollen. Alle ervaringen, mislukkingen en kleine overwinningen kun je natuurlijk volgen op ons blog. Vergeet ons ook niet te checken op Instagram (@nickyemmajohn en @jessieemmajohn) waar je een kijkje in ons dagelijks leven krijgt! Oh ja, ik ben ook van plan om op Snapchat (@imagineremember) wat ervaringen te delen, zodat het social media cirkeltje rond is. 

De voorraadlijst
Bij het bekijken van de voorraadlijst op de website van de vegan challenge merkte ik al meteen dat het een extra uitdaging gaat worden. Rijstwafels, beschuit, sojaroom, sojayoghurt, tofu, edelgist, ontbijtkoek, Lu Time Out koekjes.... al deze dingen kan ik zó van mijn lijst afstrepen, omdat ik uit meer dan een jaar zero waste evaring weet dat het onmogelijk is om deze spullen verpakkingsvrij te krijgen. Natuurlijk zijn voor heel veel artikelen (rijstwafels, ontbijtkoek, koekjes...) prima zero waste alternatieven te vinden, maar aangezien ik het (wellicht verkeerde?) idee heb dat vegans zweren bij alles wat met soja of tofu te maken heeft en verliefd zijn op pakken rijst-, haver-, amandel- of sojamelk (die ook nog eens allemaal een plastic dop hebben!) ben ik benieuwd of alle recepten die door de Vegan Challenge ook zero waste te maken zijn.

Ga jij ook meedoen met de challenge? Of heb je nog tips? Laat het me weten!

You Might Also Like

9 reacties

 1. Ik eet meestal plantaardig en ik heb net een vrij geslaagde uitdaging 'minder verpakkingen' achter de rug. Uit heel recente ervaring weet ik dus dat het best mogelijk is om verpakkingsvrij te eten. Rijstwafels, beschuit, ontbijtkoek, Lu Time Out koekjes ... Dat zijn natuurlijk allemaal dingen die je lichaam niet bepaald nodig heeft :) Ik maak zelf notenmelk en sinds kort ook cashewroom (nu, dat deed ik vroeger ook al, maar nu koop ik nooit nog sojaroom uit een brikje). Van edelgist hou ik ook, en ik eet weleens tofu en vaker tempeh (want jaaaa, love it!), en laat mezelf die ingrediënten ook toe omdat ik niet 100% zero waste door het leven wil gaan (maar goed dat jij dat wel doet, natuurlijk!). Maar je kan die dingen natuurlijk ook gewoon allemaal weglaten en vervangen door peulvruchten en andere ingrediënten die verpakkingsvrij te verkrijgen zijn... Het wordt dan gewoon wat lastiger omdat je zelf creatief moet zijn, maar jullie hebben wellicht genoeg ervaring daarmee :)

  Goed, ik ben dus alleszins heel erg benieuwd hoe je het gaat doen! Ik ga jullie meteen ook beginnen volgen op Instagram (wist niet dat jullie daar actief waren!). Succes en smakelijk! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kelly,

   Wat leuk dat je een reactie plaatst! Natuurlijk is het mogelijk, daar ben ik van overtuigd, maar het gaat meer spannend worden hoe ik de recepten van de Vegan challenge om ga/moet toveren om ze zero waste te maken en of dat gaat lukken. Wat goed dat jij ook helemaal vegan en afvalvermindered bezig bent; als je tips hebt hoor ik het natuurlijk graag. Groetjes! Jessie - Emmajohn.nl

   Verwijderen
 2. Ik doe ook mee! Vegetarisch is al uitdaging en veganistische helemaal. Ook bij mij is het de vraag hoeveel van de veganchallenge recepten passen bij een afvalvrij leven. Daarom heb ik ook recepten van de Groene Meisjes, Lisa Steltenpool, Lisa Goes Vegan en de Buddhist Chef opgeslagen om tijdens de challenge te gebruiken. Meer variatie, dus meer kans op afvalvrije of afvalvrije recepten.
  Ik eet daarnaast graag havermout, en daar zijn allerlei lekkere varianten voor, ook gewoon met water of zelfgemaakte notenmelk. En brood met pindakaas... Maar ik hoop juist allemaal lekkere andere dingen te ontdekken.
  Wel slim om inderdaad de producten die je nog hebt eerst op te maken. Had ik nog niet over nagedacht, maar met een man in huis die niet meedoet met de challenge, komt dat wel goed, denk ik.

  Veel succes en plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk Judith! Laten we elkaar op de hoogte houden hoe het gaat! Als je nog lekkere recepten hebt, stuur ze dan gerust door ;)

   Verwijderen
  2. Yes, zeker! En als ik dingen heb uitgeprobeerd (voor mij echt onontgonnen gebied, met uitzondering van de rode linzensoep van de Groene Meisjes heb ik nog nooit veganistisch gekookt) die lekker zijn, stuur ik ze zeker door :)

   Verwijderen
 3. Als ik kan kiezen tussen vegan in verpakking pf vegetarisch in verpakking, kies ik het laatste. Veganisme heel milieuvriendelijk is en ook nog ethisch verantwoord. Toch probeer ik wel zo zero waste mogelijk te leven, want het kan wel als vegan. Notenmelk kun je bijvoorbeeld heel makkelijk zelf maken. Ik maak ook vaak zelf vegan vleesvervangers, zoals seitan of burgers. Ik heb er toevallig gisteren nog een post over geschreven. Zero waste als vegan kan zeker, maar je moet net wat meer creatief zijn. Maar dat is sowieso al als vegan en/of zero waster. Een tip is trouwens de fb groep vegan plasticvrij. Daarin worden vaak goede tips gedeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel veel succes met de challenge trouwens. Ik ben benieuwd of jullie nog goede tips hebben om zero waste en vegan goed te combineren.

   Verwijderen
 4. Havermelk is vrij eenvoudig zelf te maken, scheelt een hoop geld en afval. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gaaf dat jullie meedoen aan de challenge! Ben heel erg benieuwd hoe jullie het vinden en wat jullie allemaal al gekookt hebben :) Ik doe zelf ook mee en vind het echt onwijs leuk om allemaal nieuwe recepten te proberen!

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest