Trainfood: Indiase dahl to go
06:44
Geïnspireerd door het recept op De Groene Meisjes besloot ik een plasticvrije linzendahl te maken. Superlekker, makkelijk en ideaal om mee te nemen en in de trein op te eten. Linzen zijn namelijk supervullend, dus je hoeft geen grote pot met eten mee te nemen. Deze Weckpotjes zijn eigenlijk groot genoeg! Ik maakte 4 porties, zodat we allebei avondeten én lunch voor de volgende dag hadden. Het was namelijk niet gelukt om brood zonder plastic te vinden, en dan moet je een smakelijk alternatief hebben.
Dit heb je nodig (voor 4 porties):
- 200 gram rode linzen, gekookt
- Rijst voor 4 personen (ik heb een glazen maatbeker waar het in porties opstaat; superhandig!)
- Een rode ui
- Geraspte gember, hoeveelheid naar smaak (ik gebruikte een flinke eetlepel versgeraspte gember)
- Een flinke lepel kurkuma (of curcuma, geelwortel: zo heet het in onze verpakkingsvrije winkel)
- Chilipeper naar smaak
- Koriander
- Tomaatjes (ik gebruikte cherrytomaatjes, maar tomatenblokjes kunnen ook)
- Kokosmelk (dit kun je zelf maken óf je kunt een blokje kokos kopen dat je met water mengt, waardoor het kokosmelk wordt. Het kan natuurlijk ook uit een blikje, maar dat is minder plasticvrij).
- Zout en peper
En zo maak je het:
Net als bij veel van onze recepten, heb je eigenlijk geen gebruiksaanwijzing nodig. Wij houden van simpel ;) Kook de linzen en rijst; dit kan al een dag van tevoren als je weinig tijd hebt!
Pak een grote pan, want dat is het handigst! Fruit een uitje in wat olie in een pan tot hij glazig wordt en voeg er de kruiden bij. Begin met de verse gember en voeg daarna de 'droge kruiden' bij. Ik gebruikte gedroogde koriander, maar vers is het natuurlijk nog lekkerder!
Roer alles om en snuif de heerlijke geur even op. Mjam! Voeg nu de tomaten/tomatenblokjes toe en zorg dat ze echt een beetje 'sauzig' worden. Als de tomaatjes lekker zacht zijn voeg je kokosmelk toe: ik gebruikte ongeveer 50 gram van een blokje kokos samen met 100 ml water om er kokosmelk van te maken. Hier kun je ook weer kiezen hoe sterk je een kokossmaak wilt hebben. Voeg de linzen toe aan het mengsel en schep alles door. Laat het even pruttelen en draai dan het vuur uit.
Schep de gekookte rijst in een weckpot en schep hier de dahl overheen. Dichtklikken, in je tas et voilà! Heerlijk zero waste comfort food to go!
Maak jij wel eens avondeten to go? Wat zijn jouw favoriete zero waste opties?
Hi! Wij zijn Nicky en Jessie en wij leven sinds 2014 zero waste, zonder afval dus. Wat begon als project voor een maand, is inmiddels uitgegroeid tot een jarenlang project en lifestyle! Op ons blog laten we zien hoe we dat doen (naast onze full-time banen) en geven we tips voor een duurzamer leven. Zónder in te leveren op comfort, stijl of leuke dingen. Doei wegwerp-koffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintage winkels en betere wereld! 
2 reacties