Een onderbouwing van mijn frustratie over wegwerpbekers

07:00


Er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat ik niet in de trein zit; en dat is heerlijk. Het enige jammere is: ik word nonstop geconfronteerd met onze plastic wegwerpcultuur! Voor mij een extra reden om me nog harder in te zetten voor een zero waste levensstijl, maar tegelijkertijd natuurlijk ook een bron van irritatie. Waar ik het dan vooral over heb? Wegwerpbekers!

Reis je met de trein, dan heb je sowieso wel eens een bekertje koffie van de Starbucks of Kiosk gezien. Dankzij goede branding, Sex and the city en een social media strategie heeft Starbucks haar wegwerpbekers tot een cultstatus weten te verheven. Tienermeisjes proberen zo lang mogelijk de witte beker met groen logo bij zich te houden, om zo zoveel mogelijk Snapchats te maken. 

Recyclen van de wegwerpbekers
Ondanks dat Starbucks het recyclen van zijn bekers promoot, is dit geen effectieve oplossing. De bekers hebben een binnenkant van plastic, om lekken te voorkomen. Dit plastic moet eerst worden verwijderd, voordat de bekers tot 'nieuw papier' gemaakt kunnen worden. Deze scheiding van papier en plastic is alleen aantrekkelijk voor recyclebedrijven als er héél veel bekers worden ingezameld, wat in dit geval nog niet gebeurt, aldus Bloomberg.

According to one study on the environmental impacts of paper cups, each cup, taking into account the paper, the paper sleeve, production and shipping, emits about 0.11 kilograms of CO2. - OurWorld.unu.edu
The American Way
In Amerika worden ieder jaar meer dan 100 miljard kopjes koffie gedronken, waarvan 16 miljard in wegwerpbekers worden geschonken, aldus Nina Spitzer. Dit betekent dat, alleen voor de Amerikaanse consumptie, meer dan 6,5 miljoen bomen gekapt moeten worden. Deze bomen kun je dus niet meer inzetten voor het zuiveren van de lucht, absorberen van CO2 of het filteren van grondwater; jammer! maar het gaat verder: denk aan de inkt, het plastic, de chemicalieën en al het water dat nodig is voor de productie van al deze wegwerpbekers! Samen zorgt dit voor 4 billion pounds CO2. En dat allemaal voor een gemiddelde gebruiksduur van 15 minuten (!).

Maar een keramieken kopje weegt meer...
Hét pro-argument voor plasticlovers is dat plastic licht is en daardoor positief is tijdens transport. Klopt, helemaal waar, maar vergeet ondertussen niet dat plastic vaak maar één keer gebruikt wordt en nooit vergaat. Natuurlijk; het produceren, transporteren en wassen van bijvoorbeeld een keramieken kop heeft óók een invloed op het milieu. Toch is dit nog steeds een betere optie dan de wegwerpbekers: volgens de Environmental Defense Fund, die rekening hield met alle factoren in het energie- en watergebruik, is een herbruikbare keramieken kop na 70 keer gebruik beter voor het milieu. Ja, dat lijkt misschien veel, maar denk eens aan Utrecht Centraal en hoeveel mensen daar in de Starbucks zitten... Dat heb je er al binnen een paar uurtjes uit!

Volgens de Environmental Defense Fund, die rekening hield met alle factoren in het energie- en watergebruik, is een herbruikbare keramieken kop na 70 keer gebruik beter voor het milieu.

De oplossing
is simpel! Koop een herbruikbare to go beker die je bij de Starbucks, Kiosk, of ieder andere koffiezaak op het station laat vullen! Simpel! Anders dan het geven van je eigen bakje of broodzak, is men veel meer gewend aan het gebruiken van je eigen mok. Daarom zul je niet snel problemen hebben als je je eigen stylish exemplaar aan de barista geeft. Vind je dat toch een beetje eng? Bij iedere AH To Go vind je koffiemachines die je zelf bedient - en waar je dus zelf je kopje onder kunt zetten.

PS: Op de foto zie je:
 • Tweedehands jas uit Parijs
 • Hoed van 100% wol
 • Koffiebeker van bamboe en siliconen
 • Vest van Miss Green
 • Biologisch katoenen tas van Lagerhaus

 

You Might Also Like

8 reacties

 1. Ik deel je frustratie helemaal. Ik drink zelf geen koffie (ben nog nooit binnen geweest in een Starbucks!), maar mij lijkt het zelfs niet zo praktisch, wordt dat bekertje niet heel erg warm en zo? Maar goed, zelfs indien niet: ze zouden toch ook gewoon zélf een hippe herbruikbare beker op de markt kunnen brengen? Zo jammer dat zo'n grote bedrijven niet wat 'vooruitstrevender' zijn, want net zij hebben er wel de budgetten en de marketing voor om zo'n herbruikbare beker wel hip te maken, lijkt me...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op zich hebben ze bij de Starbucks wel herbruikbare bekers die je daar kunt kopen, maar ik geloof dat het merendeel van de klanten dat niet doet :) Ook kun je bij sommige Starbucksfilialen, als je de koffie daar opdrinkt, je koffie in een mok krijgen. Goede vooruitgang dus! Maar ik ben niet snel tevreden ;)

   Verwijderen
  2. Bij Starbucks hebben ze best keuze uit thermosbekers in alle formaten. Ik geloof zelfs dat, wanneer je je eigen beker laat vullen, je iets minder betaalt voor je koffie. Op zich een prima initiatief dus.
   Ik heb zelf een Keep Cup en heb daar in de Panos'sen en dergelijke nog nooit een scheve blik voor gekregen, integendeel, soms zie je echt de dame/heer achter de toog blij verrast zijn met zo'n vrolijk ding :) Enig nadeel: ze zijn niet 100% lekdicht (ga er niet wild mee dansen of zo) en ik vind dat ze de koffie niet superlang warm houden.

   Ik ben er zo eentje die een beetje gaat staan draaien met haar ZeoWaste beker voor de neus van die wegwerpbeker-mensen, met een air van "ik ben zooooooveel cooler dan jullie". Je weet nooit of je ze zo in hun fashionista-hart raakt ;)

   Verwijderen
 2. Zo'n verspilling, zo'n vervuiling, dat is eigenlijk ongelofelijk dat dat allemaal maar normaal gevonden wordt door iedereen (beetje zoals het normaal is dat rokers sigarettenpeuken op de grond gooien). Ik ben geen koffiedrinker, maar ik ben nu wel op zoek naar de ideale RSV-beker om soep mee te nemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo had ik er dus nog nooit over nagedacht! You go girl :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eigenlijk moet je zelfs Starbucks helemaal mijden: ze gebruiken palmolieproducten voor hun koffiecreamers (daar worden oerwouden voor gekapt om palmolieplantages aan te planten) én ze zijn belastingontwijkers, net als de Rolling Stones en IKEA en betalen door één of andere constructie nog geen twee procent belasting. Boeven zijn het.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi, ik ben benieuwd naar het onderzoek van het environmental defence fund. kun je een link plaatsen? groetjes Inge www.bag-again.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ha Inge, misschien vind je dit rapport interessant? http://business.edf.org/files/2014/03/starbucks-report-april2000.pdf Groet!

   Verwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest