Minimalisme: alles wat je nodig hebt, en niks wat je niet hoeft

10:42

Een paar jaar geleden werd ik best wel gelukkig van het kopen van spullen. Zeker veel en goedkope spullen. Regelmatig stond ik twee uur in de rij bij de Primark om met een tas vol jurkjes naar buiten te lopen, bij de Action was ik vaste klant en als ik het studeren even zat was ging ik de stad in om onzinnige dingen te kopen. Totdat ik me een beetje begon te verdiepen in duurzaamheid, plastic, afval en minimalisme. Nog steeds kan ik mooie spullen waarderen, maar ik vind ze nu meestal pas mooi als ze verantwoord, fair, tweedehands én nuttig zijn. Een minimalist ben ik zeker niet, maar ik heb steeds minder het gevoel dat ik dingen nódig heb.

Wat is minimalisme?
Volgens The Minimalists is het "a tool to rid yourself of life’s excess in favor of focusing on what’s important—so you can find happiness, fulfillment, and freedom". Geluk, invulling en vrijheid zien zij als gevolg van een gefocust leven. Je niet laten meeslepen door consumisme en materialisme. Klinkt misschien een beetje zweverig, maar eigenlijk is het heel logisch. Als je je geld uitgeeft aan een kampeerweekendje heb je daar langer plezier van dan van je zoveelste fast fashion item. Joshua Becker van Becoming Minimalist omschrijft minimalisme als volgt: "I am intentionally trying to live with only the things I really need." Minimalisme komt er dus op neer dat je leeft zonder surplus, zonder de dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Want hoe meer spullen je hebt, hoe minder scherp je focus is. En eerlijk gezegd word ik zelf ook veel gelukkiger van ervaringen, mensen en activiteiten dan van spullen.

De volgende vraag is dan natuurlijk wát je nodig hebt. Ik denk dat je die vraag het beste voor jezelf kan beantwoorden. In een kaal huis - hoe mooi ik het ook vind - zou ik me niet thuis voelen. Zelf heb ik op mijn raam de tekst I've got everything I need, and nothing that I don't van de Zac Brown Band geschreven (uit hun nummer Homegrown dat helemaal niet over minimalisme gaat). Voor mij is dat minimalisme en dit probeer ik altijd in gedachten te houden als ik in een winkel ben: heb ik alles dat ik nodig heb? En niks wat ik niet hoef?

Meer lezen?
We schreven eerder al over The Minimalists die met heel weinig spullen door het leven gaan en tips geven hoe je dat zelf ook kunt aanpakken (en dit jaar een documentaire uitbrengen over the important things). We schrijven regelmatig over onze eigen pogingen om minimalistischer door het leven te gaan. Soms lukt dat, soms niet (want kringlopen hebben soms echt héle leuke spullen).


You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook