DIY: maak je eigen open terrarium

07:00Al kwijlend keek ik naar plaatjes van weelderige groene terrariums op Pinterest. Totdat ik besloot er gewoon zelf eentje te maken! Ik begon bij de 'basic' versie: een open terrarium. Hierbij hoef je minder rekening te houden met het soort mos, stenen en de planten die je in je terrarium zet, dus het is ideaal voor beginners. Én heel gemakkelijk. Helaas is het ook erg verslavend, dus dat 'echte' dichte terrarium komt er waarschijnlijk ook snel aan!


Wat heb je nodig:
- Potgrond (of natuurlijk je eigen compost)
- Mos
- Kiezels of aquariumsteentjes
- Plantjes: 'vetplantjes' zijn het makkelijst
- Een terrarium of omgekeerde stolp.

En zo maak je het: 

  1. Zet een stolp op zijn kop in een bakje of schaaltje. Je kunt natuurlijk ook een terrarium of windlicht kopen, maar ik had deze stolp nog in huis en hergebruiken is wel zo duurzaam!
  2. Bestrooi de bodem met (kiezel)steentjes, zodat het water goed weg kan lopen en er geen schimmel ontstaat.

3. Strooi hier vervolgens potgrond of compost overheen. Maak een redelijk dikke laag, zodat je plantjes er straks goed in kunnen staan. Op de foto zie je het 'werkproces', want mijn uiteindelijke laag was dikker.
4. Nu is het tijd om je plantjes te planten. Heerlijk in de aarde wroeten dus, love it
5. Bedek de 'overgebleven' stukken met mos voor het totaaleffect.


Ja, echt, het is écht zo simpel! Het enige 'nadeel' aan dit terrarium is dat je het water moet geven. Ik ben daar niet zo goed in, dus de grote plant op de foto is gaan hangen. Bij een echt dicht terrarium hoef je juist geen water te geven en bouw je een soort zelfregulerend miniwereldje. Dat is dan ook mijn tweede doel! Helaas is het voor een dicht terrarium belangrijker welke plant- en mossoorten je kiest, dus zal ik eerst nog wat meer research moeten doen.Ga jij een terrarium maken? Laat het ons weten en post je foto op Instagram, Twitter of Facebook met een mention of de hashtag #ejterrarium :)


You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook