Het verbod op de plastic tas in één minuut

12:22


Het is inmiddels niemand ontgaan, want overal hangen posters (op glimmend papier): de plastic tas is vanaf 1 januari 2016 niet meer gratis. In de Volkskrant stond een artikel met argumenten over het alternatief dat nu vaak wordt geboden, papieren tassen, en waarom deze niet per se duurzaam zijn. Een korte samenvatting, zodat je weer op de hoogte bent! :)

  1. Plastic tasen zijn verboden om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te stoppen. 
  2. De richtlijn voor het verkopen van een plastic tasje is 25 cent, maar winkeliers mogen hier ook boven- of onder zitten. Op verschillende plekken zijn al tasjes van 3 of 5 cent gespot. 
  3. Papieren tassen van 'maagdelijk papier' (de eerste keer dat het papier gebruikt wordt) hebben invloed op het milieu doordat een papieren tas dikker is dan een plastic tas en veel land gebruikt moet worden voor de papierplantage (productiebossen).
  4. De milieu-impact is hierdoor drie tot tien keer hoger dan van plastic tassen (als je níét op externe kosten let!)
  5. Tassen van gerecycled papier zijn wel aanzienlijk beter. 
  6. Luxe tassen met laminaat zijn een crime om te recyclen. Ze worden daarom in de verbrandingsoven gegooid. Deze tassen vallen echter ook onder het verbod. 
  7. Papieren tassen zijn niet schadelijk als ze op straat belanden, of nog erger, in de oceaan zwerven. Plastic tasjes doen dit wel. 
  8. De plastic soep bestaat voor ongeveer 9 procent uit plastictasjes.
  9. Zwerfafval op stranden bestaat voor 6 procent uit plastic tasjes. 
  10. Door het verbod op plastic tassen zal het gebruik tussen de 48 en 77 procent verminderen, zo blijkt uit proeven

Bron: Jonathan Witteman - Volkskrant Groen 9 januari 2016

You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook