Mensen die een zero waster altijd tegen zal komen (en waarom dat leuk is)

17:10


Oké, toegegeven, de titel klinkt heel zwaar. Maar dat is het niet! Het is eerder een reality check en 'je bent niet de enige' update. No worries dus, want zero waste is écht wel leuk! En zeg nu eerlijk, als alles supereenvoudig zou gaan, dan is de uitdaging er natuurlijk ook vanaf. Bovendien heb ik al heel wat mensen beter leren kennen doordat we in gesprek raakten over mijn RVS waterfles of mason jar met koffie. Good things come to those who zero waste ;)

1. Mensen die je niet begrijpen
Vandaag had ik het nog, in de Jumbo in de straat. Omdat de verpakkingsarme winkel op zondag dicht is (en geen lekker brood heeft), besloot ik een brood te halen bij de Jumbo. Als je daar vroeg bent, oké het was nu twee uur, liggen de 'Goudeerlijk'broden nog ongesneden in een vitrine boven de broodtoonbank. Ik had mijn linnen tasje bij me (het ronde brood paste niet in mijn broodzak) en vroeg de jongen achter de toonbank of ik het brood in mijn eigen tasje mocht, met de sticker op het tasje. "Dat euh.. dat kan ik niet doen.." stamelde hij, met een blik die niets anders zei dan "Wát vraagt ze nou?". 

Ik antwoordde (altijd op deze manier antwoorden!) "Oh, maar ik doe het altijd zo hoor! Dan doen ze het in het zakje en stoppen ze de sticker erop". Door 'altijd' toe te voegen, wordt het een persoonlijke kwestie en kunnen ze niet terugvallen op algemeenheden als 'dit mag niet, ik wil het wel maar het kan niet'. Enfin, de jongen die met de verkoper stond te praten gaf me een vieze blik en mompelde iets, maar ik kreeg wél mijn brood in mn zak mee. En hé, je komt niet in de supermarkt om beste vrienden te maken en zolang je beleefd blijft is het goed. Toch voelt het soms wat gênant, eerlijk toegegeven, om de 'rare' shopper te zijn. In biologische winkels heeft men er over het algemeen meer begrip voor!

2. Mensen die je raar vinden
Als je nog nooit zoiets hebt meegemaakt, snap ik best dat je raar opkijkt van iemand die met zijn eigen tasje zwaait. Wat ik echter vervelender vind is wanneer mensen direct met kritiek komen. "Je kunt het toch recyclen? Jij hebt alle tijd, jij zal het geld er wel voor hebben, ach wat maak ik nou uit..." etc. Natuurlijk kun je precies alle vóórargumenten uitleggen, maar soms is het beter om even helemaal niets te zeggen. Sommige mensen hebben nu eenmaal niet hetzelfde ideaalbeeld als jij. En dat is prima!
3. Mensen die denken dat je saai bent
Oké, wij zijn geen party animals, maar dat waren we voordat we zero waste gingen óók niet. Dat we saai zijn omdat we zonder verpakkingen boodschappen willen doen vind ik alleen het raarste vooroordeel dat ik ben tegengekomen. Eerder legden we al uit waarom zero waste je leven écht niet saaier hoeft te maken en ik kan dat nog steeds honderd procent bevestigen! 

4. Mensen die niet helpen
Echt! En dan met name mensen in de horeca. Zorg dus dat je ze voor bent, en geef altijd meteen bij je bestelling aan dat je geen servetje of rietje hoeft. Als ze dan alsnog met een rietje aankomen, kun je er tegenin gaan, maar eigenlijk is het dan al te laat. Jammer, maar dat gebeurt nu eenmaal wel eens. Inmiddels ben ik daar zelf dan ook een stuk relaxter in geworden. 

5. Mensen die alles willen weten
Yes! Die kom je gelukkig ook áltijd tegen! Mensen die direct een vragenvuur op je afgooien, waarna ze je extreem verbaasd aankijken als je op alle vragen een antwoord hebt (razor blade, bamboe tandenborstel, RVS rietje... leer ze maar uit je hoofd ;) haha). Ik ben zó blij als mensen gewoon vrágen wat je precies anders doet (of niet), dan dat ze zelf iets gaan verzinnen en op basis daarvan een oordeel vellen.  

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook