Warm en cosy wollen vest van Miss Green

16:50


Van wollen vesten word ik blij. Van duurzame wollen vesten word ik nog blijer, zeker als het buiten zo koud is. Daarom was ik heel enthousiast toen ik de vesten van Miss Green zag (én er eentje mocht reviewen), want niet alleen het product is mooi, ook het verhaal achter dit vest is goed.



Onze kledingcollectie bestaat uit een mix van vintage en duurzame kleren. Eerder legden we al uit waarom: tweedehands kleding is het meest zero waste, maar we willen ook de duurzame kledingindustrie supporten. Daarom past dit Miss Green vest prima in onze kledingkast, met natuurlijke materialen als biologische wol en katoen en een transparante productieketen.

Schaapjes op het droge
De wol voor het vest komt van schapen uit Argentinië, die een fijn leven hebben. Nadat de schapen diervriendelijk geschoren zijn, wordt de wol bewerkt met een elektronisch spinnewiel. Dit voorkomt nare ongelukken bij de fabrieksarbeiders. Vervolgens wordt de wol met een biologisch label (om verwarring met niet-biologisch wol te voorkomen) getransporteerd naar Turkije, waar het vest in ateliers verwerkt wordt, waarbij een eerlijke prijs voor de arbeiders centraal staat. 


Door het verschepen van het wol en de verzending en productie in het buitenland, ontstaat uiteraard een impact op het milieu en kunnen we niet direct zeggen dat het vest zero waste approved is. Na een navraag bij Miss Green bleek echter dat er ook naast de algemene productieprocessen rekening wordt gehouden met het milieu en dat ze zich dus extra hard inzetten voor milieuvriendelijke fashion items. Bij het snijden van de patronen en het naaien van de items, waaronder shirts en tops, wordt het afval - de overgebleven stof - opgevangen om te worden gerecycled. Heel fijn!

Maar hoe zit het met het watergebruik? In onze ogen is één van de grote nadelen van 'nieuwe kleding' de enorme hoeveelheid water die bij de product gebruikt wordt. Alleen een spijkerbroek gebruikt al ongeveer 7000 liter water! Bij Miss Green hanteren ze gelukkig een closed water loop - ofwel een gesloten watersysteem. Al het water dat bij de productie wordt gebruikt, wordt vervolgens hergebruikt en niet gedumpt. Het is dan wel niet zero waste, toch gaat ons afvalvrije hart er wel iets harder van kloppen. 


Natuurlijk heeft een vest met een goed verhaal een prijskaartje. Je kunt het uiteraard niet vergelijken met kringloopvondsten die je onder uit een bak vist, maar moet dit echt zien als een investering en een bijdrage aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Wij kozen het donkergrijze vest 'Dame', omdat grijs overal bijpast. Dit vest kost €169,95 maar zit zo lekker dat je het nooit meer uit wil doen.


Meer info over het productieproces lees je in het online magazine van Miss Green. Het vest kun je online bestellen, maar Miss Green verkoopt ook kleding in duurzame winkels, waaronder VanNature en El-Natur. 



You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook