Mr. Purrlock Holmes: het onderzoek naar de zero waste kat

08:58


Oké, een kat is niet per definitie zero waste. Sterker nog, een kat is eigenlijk best wel 'vervuilend'. Denk aan de plastic verpakte brokjes, kattenbakvulling en plastic speeltjes. Gelukkig vonden wij zero waste friendly alternatieven, waardoor onze nieuwe huisgenoot stijlvol en duurzaam bij ons kan komen wonen.

Krabpaal
De krabpaal voor Purrlock kochten we tweedehands via marktplaats, en he likes it! Er staan veel kattenpalen op Marktplaats en deze kostte maar een tientje. Bovendien valt hij door de grijze bekleding niet zo op, want mooi is anders.. Kattenspeeltjes
Do it yourself is de oplossing! In plaats van dure plastic speeltjes toverden we een oude pollepel met wat restjes wol om in een fijne speelstok (niet dat onze dikzak van spelen houdt, maar dat terzijde..). Het muisje hebben we gekocht en bestaat uit raffia en sisal, dus is ook prima zelf te maken. Glijbanen, mandjes, hokjes...
Er is zo onwijs veel onzin op de markt voor kattenliefhebbers. Oké, wij worden ook wel verleid door alle superschattige dingen die de kat écht nodig lijkt te hebben, maar het is beter om in huis kleine hoekjes en verstopplekjes te maken, zodat de kat zélf op ontdekkingstocht kan gaan. Je heet immers niet voor niks mr. Holmes..  

Kattenvoer
Dit is een lastige, omdat onze kat last heeft van blaasgruis. Daarom zijn we gebonden aan een bepaald soort voer dat helaas niet biologisch is en niet in een papieren verpakking komt. Daarom kopen we extra grote pakken waar we hopelijk lang mee doen. Ook kattengras is een prima natuurlijk middel voor je kat. Purrlock knabbelt er af en toe op en kan zo haarballen voorkomen.  

Voerbakjes
Nee, we hoeven echt geen plastic bling bling voederbakje; een simpel RVSkommetje does the trick! We hebben ze op verschillende plekken in huis staan, zodat er altijd voldoende water beschikbaar is en door het RVS voelt het water wat kouder aan - althans, dat hopen we dan maar.  


Kattenreismand
Om Purrlock op te halen leenden we een kattenmand van onze ouders. Een plastic mand, dat wel. Omdat zij ook nog steeds een kat hebben en we de geleende mand dus niet kunnen houden, hebben we inmiddels zelf een exemplaar aangeschaft. Tweedehands via Marktplaats én van Riet met een stalen voorkantje. No plastic here! 


Kattenbakvulling
Het liefst zouden we een RVS kattenbak hebben, maar omdat we deze nergens konden vinden en het ook niet ideaal is als Purrlock in een kartonnen doos moet plassen, hebben we een PeeWee kattenbak aangeschaft. We plaatsen hier binnenkort een blog over (inclusief ervaringen), maar de biologisch afbreekbare korrels van Zweedse houtzagerijen lossen op als zaagsel, die vervolgens via een 'vergiet' in de bodem naar beneden zakken. Zo heb je (naar het schijnt) 90% minder kattenbakvulling nodig én heb je geen schadelijke milieu-implicaties van de korrels.You Might Also Like

6 reacties

 1. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaring met de kattenbak (althans hoe de kat het gebruikt en bevalt).

  Hebben jullie ook nog tips over schepbaar kattenvoer, dus los verkrijgbaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thanks voor je reactie Yvonne! We hebben nog niet veel ervaring met de kattenbak, omdat de kat nog erg moet wennen aan het nieuwe huis en de nieuwe situatie. Daarom laten we het je zo snel mogelijk weten als we meer weten! Voor los kattenvoer kun je in Amersfoort bij Hans Verburg aan de Arnhemseweg 206 zijn. Sommige andere dierenspeciaalzaken hebben het ook. Wij zijn helaas gebonden aan speciaal dieetvoer dat we nog niet in bulk hebben kunnen vinden, maar een grote papieren zak kan ook een optie zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo, net zoals bij jullie is mijn kat Odi (die echt op die van jullie lijkt!) de grootste vervuiler. Ik gebruik ook biologisch afbreekbaar kattenbakvulling en heb brokken gevonden bij de aldi in een kartonnen doos (die wel om de paar maanden ingewisseld moeten worden, want meneer is kieskeurig). Ivm die kattenbakvulling: wanneer meneertje zijn behoefte doet, kan ik de grote boodschap in onze eigen WC werpen en doorspoelen. Wanneer hij plast, vormen er bolletjes die ik er kan uitscheppen. Weten jullie wat ik met die bolletjes plas moet doen? Ik werp ze nu dus in de vuilnisbak. Dat pakt erg veel in. Ik zet nog een paar keer peer jaar een vuilniszak buiten vol kattenpis dus :) Wat doen jullie met het zaagsel onder de peewee? Als daar plas op zit, is dat toch ongezond voor de compost? Of zijn er andere oplossingen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Veerle,

   Thanks voor je berichtje! We zijn hier heel druk mee bezig, maar hebben nog geen ideale oplossing gevonden... Misschien dat we binnenkort een blogje maken !

   Verwijderen
 4. Hi, wat zijn de ervaringen met de peewee? Ik ben druk op zoek naar een alternatief voor onze kattenbak en ben erg benieuwd naar jullie mening :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben voor onze kat altijD peewee gehad. Werkt perfect. Ook een prettige geur.

   Verwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest