Mr. Purrlock Holmes: het onderzoek naar de zero waste kat

08:58


Oké, een kat is niet per definitie zero waste. Sterker nog, een kat is eigenlijk best wel 'vervuilend'. Denk aan de plastic verpakte brokjes, kattenbakvulling en plastic speeltjes. Gelukkig vonden wij zero waste friendly alternatieven, waardoor onze nieuwe huisgenoot stijlvol en duurzaam bij ons kan komen wonen.

Krabpaal

De krabpaal voor Purrlock kochten we tweedehands via marktplaats, en he likes it! Er staan veel kattenpalen op Marktplaats en deze kostte maar een tientje. Bovendien valt hij door de grijze bekleding niet zo op, want mooi is anders.. Kattenspeeltjes

Do it yourself is de oplossing! In plaats van dure plastic speeltjes toverden we een oude pollepel met wat restjes wol om in een fijne speelstok (niet dat onze dikzak van spelen houdt, maar dat terzijde..). Het muisje hebben we gekocht en bestaat uit raffia en sisal, dus is ook prima zelf te maken. Glijbanen, mandjes, hokjes...

Er is zo onwijs veel onzin op de markt voor kattenliefhebbers. Oké, wij worden ook wel verleid door alle superschattige dingen die de kat écht nodig lijkt te hebben, maar het is beter om in huis kleine hoekjes en verstopplekjes te maken, zodat de kat zélf op ontdekkingstocht kan gaan. Je heet immers niet voor niks mr. Holmes..  

Kattenvoer

Dit is een lastige, omdat onze kat last heeft van blaasgruis. Daarom zijn we gebonden aan een bepaald soort voer dat helaas niet biologisch is en niet in een papieren verpakking komt. Daarom kopen we extra grote pakken (lees 9 kilo) waar we hopelijk lang mee doen. Ook kattengras is een prima natuurlijk middel voor je kat. Purrlock knabbelt er af en toe op en kan zo haarballen voorkomen.  

Voerbakjes

Nee, we hoeven echt geen plastic bling bling voederbakje; een simpel RVSkommetje does the trick! We hebben ze op verschillende plekken in huis staan, zodat er altijd voldoende water beschikbaar is en door het RVS voelt het water wat kouder aan - althans, dat hopen we dan maar. Voor sommige katten is een waterfonteintje beter, om het drinken te stimuleren.  


Kattenreismand

Om Purrlock op te halen leenden we een kattenmand van onze ouders. Een plastic mand, dat wel. Omdat zij ook nog steeds een kat hebben en we de geleende mand dus niet kunnen houden, hebben we inmiddels zelf een exemplaar aangeschaft. Tweedehands via Marktplaats én van Riet met een stalen voorkantje. No plastic here! 


Kattenbakvulling

Het liefst zouden we een RVS kattenbak hebben, maar omdat we deze nergens konden vinden en het ook niet ideaal is als Purrlock in een kartonnen doos moet plassen, hebben we een PeeWee kattenbak aangeschaft. We plaatsen hier binnenkort een blog over (inclusief ervaringen), maar de biologisch afbreekbare korrels van Zweedse houtzagerijen lossen op als zaagsel, die vervolgens via een 'vergiet' in de bodem naar beneden zakken. Zo heb je (naar het schijnt) 90% minder kattenbakvulling nodig én heb je geen schadelijke milieu-implicaties van de korrels.


Update 2021

Inmiddels is dit blogartikel al meer dan 5 jaar oud, dus hierbij een kleine update. 

We hebben inmiddels meer katten aan onze huishoudens toegevoegd. Purrlock krijgt nog steeds zijn dieetvoer en omdat hij niet meer op de PeeWee wilde (waarschijnlijk te hoog, hij is ouder geworden) hebben we een tweedehands serveerschaal op de kop getikt. We gebruiken wel nog steeds houtkorrels, van Linda Hout. 

Maple, Pawlie en Betty gebruiken wél de PeeWee bak (Maple is de enige die hem mét deksel wil) en we zijn er nog steeds super tevreden over. Schoonmaken is super simpel en we hebben veel minder kattengrit nodig. 

Omdat Purrlock diabetes heeft gekregen moet hij vaak naar de dierenarts. Toen we een 2e kat namen, besloten we een nieuw reismandje te kopen. We kozen voor een - helaas plastic - exemplaar dat superfijn in het gebruik is. Je hoeft de kat er niet van voren in te stoppen, maar kunt hem/haar er van bovenaf 'in laten glijden'.  Dat maakt het een stuk makkelijker! Hier kun je het reismandje bestellen

Qua voer krijgen Maple, Betty en Pawlie biologisch dierenvoer, van onder andere Dano, Yarrah of Edgar Cooper. We bestellen dit in bulk op Zooplus. Wil je daar ook bestellen? Door deze link te gebruiken krijg je 10% korting op je bestelling bij Zooplus. Ze hebben daar ook PeeWee bakken en heel veel andere items voor je kat. 

Dit artikel bevat affiliate links. Wij krijgen een hele kleine commissie als je iets via onze link op Bol.com koopt. Jij betaalt nooit iets extra. 

You Might Also Like

6 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook