Mr. Purrlock Holmes: het onderzoek naar de zero waste kat

08:58


Oké, een kat is niet per definitie zero waste. Sterker nog, een kat is eigenlijk best wel 'vervuilend'. Denk aan de plastic verpakte brokjes, kattenbakvulling en plastic speeltjes. Gelukkig vonden wij zero waste friendly alternatieven, waardoor onze nieuwe huisgenoot stijlvol en duurzaam bij ons kan komen wonen.

Krabpaal
De krabpaal voor Purrlock kochten we tweedehands via marktplaats, en he likes it! Er staan veel kattenpalen op Marktplaats en deze kostte maar een tientje. Bovendien valt hij door de grijze bekleding niet zo op, want mooi is anders.. Kattenspeeltjes
Do it yourself is de oplossing! In plaats van dure plastic speeltjes toverden we een oude pollepel met wat restjes wol om in een fijne speelstok (niet dat onze dikzak van spelen houdt, maar dat terzijde..). Het muisje hebben we gekocht en bestaat uit raffia en sisal, dus is ook prima zelf te maken. Glijbanen, mandjes, hokjes...
Er is zo onwijs veel onzin op de markt voor kattenliefhebbers. Oké, wij worden ook wel verleid door alle superschattige dingen die de kat écht nodig lijkt te hebben, maar het is beter om in huis kleine hoekjes en verstopplekjes te maken, zodat de kat zélf op ontdekkingstocht kan gaan. Je heet immers niet voor niks mr. Holmes..  

Kattenvoer
Dit is een lastige, omdat onze kat last heeft van blaasgruis. Daarom zijn we gebonden aan een bepaald soort voer dat helaas niet biologisch is en niet in een papieren verpakking komt. Daarom kopen we extra grote pakken waar we hopelijk lang mee doen. Ook kattengras is een prima natuurlijk middel voor je kat. Purrlock knabbelt er af en toe op en kan zo haarballen voorkomen.  

Voerbakjes
Nee, we hoeven echt geen plastic bling bling voederbakje; een simpel RVSkommetje does the trick! We hebben ze op verschillende plekken in huis staan, zodat er altijd voldoende water beschikbaar is en door het RVS voelt het water wat kouder aan - althans, dat hopen we dan maar.  


Kattenreismand
Om Purrlock op te halen leenden we een kattenmand van onze ouders. Een plastic mand, dat wel. Omdat zij ook nog steeds een kat hebben en we de geleende mand dus niet kunnen houden, hebben we inmiddels zelf een exemplaar aangeschaft. Tweedehands via Marktplaats én van Riet met een stalen voorkantje. No plastic here! 


Kattenbakvulling
Het liefst zouden we een RVS kattenbak hebben, maar omdat we deze nergens konden vinden en het ook niet ideaal is als Purrlock in een kartonnen doos moet plassen, hebben we een PeeWee kattenbak aangeschaft. We plaatsen hier binnenkort een blog over (inclusief ervaringen), maar de biologisch afbreekbare korrels van Zweedse houtzagerijen lossen op als zaagsel, die vervolgens via een 'vergiet' in de bodem naar beneden zakken. Zo heb je (naar het schijnt) 90% minder kattenbakvulling nodig én heb je geen schadelijke milieu-implicaties van de korrels.You Might Also Like

6 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook