DIY naai je eigen to go bestekzakje

09:20


We schreven eerder al over de bamboe besteksetjes die we altijd in onze tas hebben zitten. In deze post laten we zien hoe je eenvoudig zelf een wasbaar bestekhoesje maakt.

Wat heb je nodig?
-        Een stukje stof (wij kozen voor neutraal katoen, maar alles kan) dat ongeveer twee keer zo lang is als je bestek en anderhalf keer zo breed als je bestek wanneer het naast elkaar ligt met ongeveer een centimeter tussenruimte
-        Een naaimachine / naald en draad
-        Spelden

Stap 1: de basis
Wanneer je de stof op maat hebt geknipt, moet je deze eerst rondom afzomen. Wij kozen voor een zoom van ongeveer een centimeter, maar je kunt ook kiezen voor een strakke rolzoom. Als je dat mooi vindt (en recht kunt naaien) kun je een contrasterende kleur garen gebruiken. Je kunt ook kiezen voor een stofje met een leuk motiefje. Zelf houd ik meer van Scandinavisch geïnspireerde simpelheid, dus koos ik voor donkerblauwe stof met donkerblauwe garen.

Stap 2: afspelden
Leg je bestek iets boven het midden van de stof met ongeveer een centimeter tussenruimte. Vouw de onderhelft omhoog, zo dat het ongeveer driekwart van je bestek bedekt. Speld dit af. Let op dat je niet alleen de zijkant afspeldt, maar ook tussen je bestek een of twee spelden doet. Op die manier naai je voor je lepel, mes en vork elk een apart vakje, waardoor je bestek perfect blijft zitten.

Stap 3: naaien
Naai de contouren van je bestek zoals je die net hebt afgespeld. Als je de stof eerst even over de vouwlijnen strijkt, krijg je een strakker resultaat. Maar no judgement here als je dat te veel moeite vindt.
Doe nu het bestek in het zakje en vouw de bovenkant om, deze hoeft niet helemaal tot de onderflap te komen, maar wel een aantal centimeter van de bovenkant van het bestek bedekken. Zet de bovenkant met twee spelden aan de zijkant vast en naai de flap vervolgens tot halverwege vast. Zo blijft je bestek goed in het zakje zitten, maar kost het straks ook geen enkele moeite om het eruit te halen.
Stap 4: meenemen
Je bestekzakje is klaar! Nu hoef je je bestekset nooit meer thuis te laten, yes! Het is handig om twee exemplaren te maken, zodat je er altijd eentje in je tas kunt doen en om kunt ruilen voor een schoon exemplaar wanneer je vies bestek mee terugneemt.

Heb jij zelf altijd bestek in je tas?

You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook