Stylish de herfst in met een zinken regenpijp

21:16

In het rijtje 'Dingen waarvan ik me niet besef dat het eigenlijk altijd van plastic is' hoort de regenpijp ongetwijfeld thuis. Sterker nog: ik heb eigenlijk nog nooit ver een regenpijp nagedacht én het is me stiekem ook nooit opgevallen hoe lelijk ze eigenlijk zijn. Mijn ouders zijn gelukkig wel een stuk oplettender. Toen hun regenpijp dus aan vervanging toe was, twijfelden ze geen moment en verruilden ze hun goedkope pvc buis in voor een glanzend zinken exemplaar. En met de herfst in zicht is dat geen slecht idee, want we zijn inmiddels al weer aardig wat buitjes tegengekomen!

Regenpijpen zijn er in allerlei maten en soorten. De diameter van de pijp hangt af van de hoeveelheid water die de pijp moet vervoeren: voor iedere vierkante meter dakoppervlak moet 1 cm² regenpijpdoorsnede worden geïnstalleerd, aldus Wikipedia. Kies dus nooit een pijp die te smal is, want dat kan verstopping veroorzaken.


Een regenpijp van zink was vroeger heel normaal. Sinds de prijs van zink is gestegen en de kosten van kunstof (te) laag zijn, zijn echter veel buizen vervangen voor een pvc exemplaar. Met de daling van de zinkprijs (en de stijging van de kosten voor aardgas, om plastic te maken) in de afgelopen jaren is het gelukkig weer een aantrekkelijker alternatief geworden. En dat is maar goed ook, want zink is niet alleen hartstikke mooi, maar kan ook oneindig worden gerecycled. 


Vroeger werd nog wel eens beweerd dat door het jarenlange gebruik van zink de bodem zou zijn verontreinigd in stedelijke gebieden. Dit schijnt niet zo te zijn, aldus Wikipedia. Omdat ik geen regenpijpexpert ben, moet ik dus maar voor waar aannemen. Ik kan wel toevoegen dat plastic regenbuizen vaak broos kunnen worden, waardoor het plastic (aan de onderkant van de pijp) af kan brokkelen en in de grond terecht kan komen. Ook niet ideaal lijkt mij! Voor de onderkant van de pijp, bij de straatkant, kan een verzinkte stalen buis dus niet alleen  extra versteviging bieden, maar ook plasticafbreking voorkomen. 


Wat vind jij van een zinken regenpijp? Is het de moeite waard om hierin te investeren, of is het puur uit esthetisch oogpunt een slim idee?

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook