Foodfestivals: frustrerend of fantastisch?

15:38


Eerder schreven we al een blogpost over picknicken en foodfestivals naar aanleiding van een bezoekje aan Rollende Keukens. Bij Lepeltje Lepeltje, TREK en Amsterdam Kookt (we waren er op 2 augustus) merkten we dat onze tips niet overal toepasbaar zijn. Onze ervaring na een zomer vol foodfestijnen én wat we volgend jaar beter gaan doen. 

Dit jaar hebben we heel wat lekkere festivals mee mogen maken. Zo waren we bij Lepeltje Lepeltje in Zwolle, TREK in Amsterdam, Rollende Keukens, Amsterdam Kookt, het catalogusevent en pikten we de Pure markt en Roots festival in Frankendael mee. De sfeer was overal fantastisch en ook met het weer hadden we ontzettend veel geluk. Nouja, bijna altijd dan.


Bestek
Bij ieder festival had ik mijn bestek mee. Sinds ik bamboe bestek heb gekocht bij Dille&Kamille maak ik me veel minder zorgen om bliepende beveligingsscanners of boze controleurs. Toch moet ik wel oppassen dat mijn lepel, vork of mes niet wordt meegenomen en weggegooid door een enthousiaste schoonmaker. Het lijkt namelijk wat op bamboe wegwerpbestek, dat je (gelukkig) bij sommige trucks krijgt. Wat ons opviel is dat veel meer foodtrucks hier tegenwoordig gebruik van maken, maar dat bij ijs- en fruitkraampjes hier echt nog nooit van gehoord lijken te hebben. 

Servies
Dit is een lastige. Natuurlijk kun je je eigen bakje meenemen, maar een bamboe bordje wordt zo weggegooid. Daarom probeer ik vaak te kiezen voor kraampjes waarbij bamboe of composteerbare bordjes worden gebruikt. Bij Welovegreen hoefde ik daar niet op te letten, want daar was al het servies en bestek composteerbaar (geweldig), maar op Amsterdam Kookt vergiste ik me en bestelde vriendlief vegetarische loempiaatjes in een plastic bakje. We delen altijd alles, zodat we extra veel kunnen proeven, dus ook ik was schuldig!


Drinken
Ook water blijft helaas niet vanzelfsprekend op een festival. In de brandende hitte doe je mij veel plezier met een flesje koud water, maar dan wel het liefst mijn flesje, en niet een wegwerpflesje Chaudfontainer voor 3,50 euro. Op Lepeltje Lepeltje, TREK en Rollende keukens kregen we ons eigen Dopper mee, maar op Amsterdam Kookt werd strenge beveiliging aangekondigd (die achteraf enorm mee leek te vallen). Zeker met warme temperaturen vind ik het overigens schandalig dat je moet betalen voor water. Tappunten met kraanwater, dankjewel! Onze oplossing? Een Ecocup (je betaalt statiegeld voor een gerecycled glas dat je vervolgens mee naar huis neemt als souvenir) met appelsap. Iets meer dorstlessend dan bier. 

Eten
Ja, daar gaat het natuurlijk om! Na een genant moment bij onder andere de frozen yoghurt kraam:
"Ik hoef geen vorkje"
"Huh? Wat zeg je?" 
"Euh.. ik hoef geen lepeltje, haha sorry"
"Geen lepeltje? Hoe ga je het eten dan?"
"Ik heb er zelf eentje, kijk"
"Oh... oke....." *pakt plastic lepeltje uit bakje en gooit het weg, doet vervolgens wel een lepeltje in het bakje van mijn vriend"

ben ik overgestapt op een nieuwe strategie. Volgend jaar ga ik mijn eigen servies meenemen, maar dit jaar heb ik vooral goed gekeken in wat voor bakjes of bordjes het voedsel werd uitgeserveerd. 


Tips voor een toffe dag
 1. Kies voor vega! Gelukkig zijn bij veel foodtruckfestivals al veel vegaopties én vegakraampjes te vinden die een lekker en duurzamer alternatief bieden dan alle burgers en pulled pork. Bovendien vullen de vegahapjes minder heftig dan een bonk vlees dus kun je meer proeven (en daar kom je uiteindelijk voor, zoveel mogelijk proeven!). Zo had ik onder andere een heerlijke maiskolf met kokos, chili en koriander, een wrap met avocado, frambozen en geitenkaas, een Dutch weedburger van zeewier, een auberginedip uit Beirut, champignons in bierbeslag en oh... er is zoveel lekkers! 
 2. Wees snel en alert. Roep meteen dat je je eigen bestek bij je hebt, anders ben je te laat. Zucht..
 3. Observeer en leer. Na een paar seconden zie je vaak al food uitgeserveerd worden en weet je dus in wat  voor bakje je het kunt verwachten. Kies voor de trucks die gebruik maken van papier, bamboe of composteerbaar karton voor het uitserveren van hun food. Ziet er ook nog veel leuker en fotogenieker uit. 
 4. Neem je waterflesje mee. Hoe dan ook, wat de beveiliging is echt minder streng dan ze zich voordoen. En ook al kun je hem niet navullen; wat water tussen de andere drankjes door is echt wel even lekker! Ook handig om je bestek tussendoor af te spoelen. 
 5. Servetjes heb je niet nodig. Vaak krijg je een hele stapel servetten terwijl je er niet om hebt gevraagd. Geef ze terug of laat even zien dat je zelf een katoenen servetje bij je hebt. Gewoon niet knoeien is het beste ;) 
 6. Geniet! Ik kon natuurlijk uren doorzeuren over de loempiaatje in het plastic bakje, maar ik kan het ook van me afzetten en genieten van het weer, mijn gezelschap, de muziek en de heerlijke sfeer. En ja, dan kies ik toch maar het laatste! 
En dan is het verder gewoon genieten.. !

  Deze foto's zijn gemaakt tijdens Amsterdam Kookt.

  You Might Also Like

  0 reacties

  Contact

  Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

  Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

  Facebook