Een plasticvrije badkamer

14:01


In Parijs liet ik je al even in mijn kamer kijken en zag je waarschijnlijk dat mijn badkamer niet heel uitgebreid was (lees: een douche, that's it). Terug in Amsterdam werd ik dan ook meteen geconfronteerd met hoe 'erg' mijn oude levensstijl was: mijn badkamer stond vól! Tijd voor een declutering, ofwel een grote schoonmaak van mijn wastafel.

Het eerste wat ik naar de kringloop bracht waren mijn onzinnige toiletartikelen, waaronder (te dure) shampoo, haarkrullers, parfum die ik nooit draag, haarstukjes die ik nooit in doe (en met mij korte haar ook niet meer in kan) en plastic haarborstels en kammen die ik in Parijs heb vervangen voor een houten exemplaar.  

Dit vind je nu nog op mijn wastafel:
 • Glazen potje met baksoda met kurken dopje. Te gebruiken als deo, tandpasta en handig als travel size voor op reis
 • 1 Parfumflesje van Gucci. Gekocht toen de drogist failliet ging voor 10 euro en hij raakt maar niet op.
 • Bakeliet safety razor. Hoe fijn dat is lees je hier
 • Twee lippenstiften. Één van boho cosmetics en ééntje van Avril, een Frans biomerk, gekregen voor Sinterklaas. Mijn mascara en eyeliner heb ik meestal in mijn tas zitten. Fietsend door de regen en wind naar je werk is namelijk een stuk minder charmant met eyeliner tot op je enkels. 
 • Een oogschaduwduo van Hema. Heb ik al erg lang en wil maar niet opraken. Ga ik vervangen voor boho of zelfgemaakte oogschaduw met cacao
 • Een herbruikbaar wattenschijfje. Deze is, vanwege non-waterproof make-up, nog schoon en uitgewassen. Als je waterproof make-up gebruikt wordt hij zwart (maar is hij nog wel te gebruiken).
 • Een wimperkrultang. Al jaren mijn vriend als ik iets krullende wimpers wil en de schrik van Nicky, die hem ab-so-luut niet wil uitproberen.
 • Een nagelknippertje. Fijn dat er nog dingen in de winkel die standaard niet van plastic zijn en jaren meegaan!
 • Een houten haarborstel en houten kam. De kam is zó chill als je krullend, klittend haar heb en de borstel is prima als je even wat statische pluis wilt wegpoetsen.
 • Een bamboe tandenborstel. Ik vervang hem om de paar maanden en vind hem geweldig! 
 • Een tube biologische tandpasta. Voor bezoek die niet van baksoda houdt en om af en toe zelf mee af te wisselen. 
 • Een pilstrip. 
 • Een flacon foundation van Yves Rocher. Ik ben vaak te lui om het op te doen, maar mijn rode huid heeft het soms wel écht nodig
 • Twee fairtrade pareloorbelletjes voor de zeldzame momenten waarop ik oorbellen draag
 • Een goldplated kettinkje van Agatha met een Eiffeltorentje. Gekocht tijdens een taalcursus in Parijs en nog steeds mijn favoriete (en duurste - lees 40 euro) sieraad. 
 • Tandenstokers in kartonnetje; ik moet echt weten waar mijn ouders deze vandaan hebben gehaald! 
 • Tandenfloss die ik niet gebruik, omdat ik een draadje van mijn beugel heb. Geen idee wat deze hier eigenlijk doet!
 • Een blok zeep in een glazen bakje (waar ooit een cheesecaketoetje in zat, maar dat terzijde)

Tijdens mijn opruimwoede besloot ik alles in bamboe bakjes te stoppen, wat er écht meteen een stuk beter uitziet. Bovendien ligt het dan nog steeds in het zicht, waardoor ik word gedwongen om mijn spullen op te ruimen of weg te doen.


Spullen die ik minder vaak nodig heb, heb ik in mintgroene bakjes uit de koopjeshoek van IKEA gestopt. Er zaten wat deukjes in de bakjes; who cares? Met mijn onhandigheid was dat evengoed wel het geval geweest. In de bakjes zitten onder andere wat medicijnen, een pot olijfcrème van de Bodyshop, een mooncup en wat elastiekjes. in de bakjes onder mijn wasbak zitten extra handdoeken (voor bezoek), een föhn en stijlset en wattentipjes en maandverband dat ik nog had. Ik probeer zelf twee handdoeken te gebruiken. Van mijn moeder heb ik twee grote fairtrade biokatoenen handdoeken gekregen en ik kan niet wachten om de rest van de lelijke felle kleurige handdoeken de deur uit te doen!


Natuurlijk zijn er nog een aantal dingen die ik niet nodig heb of kan vervangen, maar ik ben al erg blij met mijn badkamer nu in vergelijking toen ik naar Parijs vertrok. Ik kan uren op blogs en Pinterest kwijlen bij foto's van natural beauty routines, maar ik weet van mezelf dat ik toch echt wel een beetje make-up en verzorging nodig heb. Daarom heb ik nog niet al mijn make-up de deur uit gedaan bijvoorbeeld, en kam ik ook nog steeds mijn haar, als ik daar zin in heb.

Naast de hiervoor genoemde dingen vind je in mijn badkamer nog twee badkamermatjes, een waszak, douchegordijn, RVS rekje voor handdoeken, shampoobar in een blikje, rituals badschuim (gekregen en aan het opmaken), een plastic flufspons (deze wil ik nog vervangen voor een sustainable exemplaar), gerecycled wc-papier en twee op te maken flessen luchtverfrisser en biobleek. 

Hoe ziet jouw badkamerinventaris eruit? 


You Might Also Like

6 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook