Wat we nu al merken van klimaatverandering

16:38


Heb je ook de artikelen van de bosbranden in Californië voorbij zien komen? Viel het je ook op dat de haring dit jaar later verkrijgbaar was dan normaal? Of zag je dat bericht over een overstroming in een ontwikkelingsgebied?  Allemaal gevolgen van klimaatverandering. Je denkt het misschien niet altijd, maar klimaatverandering is nu bezig en we voelen direct de impact.

Toen ik in de Champagneregio in Frankrijk was, werd het me heel erg duidelijk. Tijdens een bezoek aan een champagneproducent werd mij verteld dat de druivenoogst gewoonlijk in september plaatsvindt. In de laatste jaren is het echter zo snel warm, dat de oogst de laatste tijd naar augustus wordt verplaatst. Een direct gevolg van klimaatverandering, aldus de producent, en onwijs vervelend vanwege het toeristische seizoen in de streek. Na mijn bezoekje zette dit me aan het denken. Wat zijn nog meer voorbeelden van directe impact van de opwarming van de aarde?

Niet veel later werd er zo een voorbeeld op mijn bord geschoven: de haringvangst. Op de radio vertelde chefkok Rudolph dat de haringvangst dit jaar een weekje was uitgesteld, omdat er niet genoeg plankton in de zee was. "Jammer, maar dan moeten we maar een weekje wachten" zei de reporter, waarop Rudolph antwoordde "Ja, maar je wilt ze wel zo lekker mogelijk eten". Wat me opviel aan het item was dat de oorzaak van het ontbreken van plankton totaal niet genoemd werd. Inmiddels weten we dat door de grote plasticsoep die zich in alle oceanen bevindt, er meer plastic dan plankton in de zee bevindt. 

De documentaire Disruption, waar we al eerder over schreven, ondersteunt mijn argument: iedere ramp die we nu meemaken heeft directe betrekking tot klimaatverandering. En dat beperkt zich niet alleen tot haringvangst of champagne, maar is veel groter: overstromingen, bosbranden, krimpende eilanden, migratie... Ken jij nog voorbeelden van directe klimaatimpact? En vind je dat het in het nieuws vaker genoemd moet worden? 

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook