Een weekendje Nijmegen zonder afval

07:00


Mocht iemand je vragen "Wat zijn leuke duurzame en zero waste verantwoorde hotspots in Nijmegen?", vraag diegene dan maar een superdik notitieboek te pakken. Want óh my óh my! Wat een toffe stad is Nijmegen en wat is zero waste leven hier mákkelijk! Een verslag van een weekendje in het paradijs voor duurzame hipsters. 

Wij brachten twee dagen zonder en één dagje mét regen door in de oudste stad van Nederland en konden allebei maar één conclusie trekken: Nijmegen is léúk en Nijmegen is perfect voor mensen met een duurzaam hart. Vanuit onze Bed & Breakfast (B&B de Prince in de oudste winkelstraat van Nijmegen) konden we overal naartoe wandelen. Volgende keer gaan we liever bij Incredible slapen, want dat zag er héél leuk uit - maar was helaas al volgeboekt. Toch hadden we bij onze B&B (met ontbijtje bij de Bagels&Beans inbegreoen) ook een heel fijn verblijf.
1. Crudo
Laat ik beginnen bij de absoluut beste hotspot voor zero wasters: Crudo. In dit raw/vegan koffietentje is namelijk een complete bulkwand neergezet met couscous, kokosflakes, rijst, noten... alles voor een zero waste boodschappenervaring. Omdat het centrum van Nijmegen echt heel klein is vergeleken met Amsterdam, kun je er dus ook zo langswandelen en je snacks halen. Maar je kunt natuurlijk ook blijven zitten voor een vegan koffie met een raw chocotaartje (die ik behoorlijk kan aanraden). De koffie was goed en het personeel vriendelijk. De inrichting is een mix van IKEA, vintage en praktisch. Niet helemaal mijn smaak, maar de zero waste wand deed me dat echt héél snel vergeten: hier wil ik vaker heen! Sterker nog: ik ben zo enthousiast, dat ik een speciaal blogje aan deze zero waste shop ga wijden.


Je vindt Crudo op de Burchtstraat 126. Op dinsdag en zondag is de winkel gesloten. 


2. Van Nature
Als je dan toch bij Crudo bent en net een lekkere koffie met taartje op hebt, kun je meteen de leukste duurzame winkel van Nijmegen binnenlopen: Van Nature. Deze winkel doet me denken aan het Faire Oosten in Amsterdam, maar dan groter. In het duurzame warenhuis zijn onder andere duurzame kleren van o.a. Armedangels, People Tree en huismerk Vannature te koop en kun je ook terecht voor emaillen pannen, beeswraps, Humble Brush tandenborstels, bamboe rietjes en snijplanken, de mooiste kleden (helaas te groot om mee naar huis te nemen - maar hier zou ik zo voor terugkomen), tuinspullen en Waka Waka lampen. 

Ik kan hier echt uren doorbrengen en ook mijn vriend was vrijwel meteen om. Met een tas vol duurzame kleren (ik twee basic shirts, hij een trui en twee bloesjes) liepen we héél voldaan de ruim opgezette winkel weer uit. Ook leuk: in de zaak zit ook een duurzame kapper gevestigd, dus mocht je nog wat aan je coupe willen doen, kun je hier ook terecht.


Het leuke van de winkel is dat het geen stoffig grijze zaak is, maar eindelijk de uitstraling heeft die je van een duurzame winkel wil zien: hip, open, clean en gewoon heel erg verleidelijk. Misschien dat de mintgroene muren (mijn absolute lievelingskleur) mijn mening iets doen vervormen. 


Je vindt Van Nature tegenover hotel Incredible op de Burchtstraat 126. Houd er rekening mee dat de winkel op zondag dicht is, net als het merendeel van de winkels in Nijmegen. 


3. Sid & Liv
Ook voor biologische lunchtentjes hoef je in Nijmegen niet heel hard op zoek te gaan. Wij stilden de eerste dag onze behoorlijke trek bij Sid&Liv; een leuk tentje in een achterafstraatje met hippe winkeltjes en een leuke sfeer. Ondanks dat er bakken met regen waren voorspeld, konden we in de supersfeervolle stadstuin zitten, waar ook een miniperenboomgaard is. Tussen de peren, lampjes en lantaarntjes (en wespen!) genoten we van een rijkelijk belegde boterham voor een Amsterdamse prijs. We betaalden ongeveer tussen de 7 à 8 euro voor een boterham, maar dan heb je wel een eerlijk broodje en een gevulde maag!
Sid&Liv vind je in de Van Welderenstraat op nummer 95. Voorin de zaak is een klein winkeltje met leuke hebbedingetjes (posters, kaarten, theedoeken, servies) en bijna al het interieur is te koop. 's Avonds verandert Sid&Liv in Vänner: een restaurant dat ook graag producten uit de regio serveert. 


4. Fika
Een andere koffiezaak/lunchtent die je niet over mag slaan is Fika: hier worden traditionele Zweedse Smörgasbroodjes en Kanellbullar geserveerd en kun je genieten van een goed bakje koffie. Wij wipten alleen even binnen voor een koffie en een jus d'orange, maar wat we voorbij zagen komen zag er behoorlijk smaakvol uit. De zaak is bovendien echt heel fijn Scandinavisch ingericht en alleen daarom hoort het in het lijstje thuis. Extra fijn: in Nijmegen kregen we bij elk kopje koffie een los koekje: geen onnodig klein plastic verpakt stroopwafeltje dus!

Voor rietjes en roerstokjes moet je wel oppassen, want deze zijn eigenlijk altijd al in het glas gestopt én van plastic. Het blijft soms dus toch lastig om volledig plasticvrij te zijn, maar als je goed oplet is het hier zeker mogelijk. Je vindt Fika (met onverpakt koekje) in de Van Broeckhuysenstraat 5. De zaak is pas sinds 1 juni 2015 open, dus je kunt erop rekenen dat het behoorlijk druk is! 


5. Voorheen Slagerij de Jong
Omdat we zo heerlijk veel gegeten hebben, ga ik meteen door naar de volgende foodie hotspot. 's Avonds genoten we op het terras van Voorheen slagerij de Jong (hoe ironisch; het pand was vroeger een slagerij) van een heerlijke vegetarische driegangenmaaltijd voor twintig euro. Alles bij Voorheen is zoveel mogelijk biologisch en lokaal en dat resulteerde in een lekker paprikasoepje, een bordje met risotto en een hartige muffin en een goddelijk vegan chocoladetaartje. Je moet wel even goed zoeken, want Voorheen zit midden in een woonwijk verstopt, in het upcoming Nijmegen Oost. Maar als je je plekje dan gevonden hebt en geen moeite hebt met het 'eten wat de pot schaft' principe kun je hier héél lang natafelen tussen de locals.


Helaas zat mijn hartige muffin in een papieren wikkel, maar omdat de servetten in een bakje op tafel staan (en ik deze dus niet hoefde te gebruiken en er zeker van was dat hij ook niet werd weggegooid) vind ik het niet heel erg. Bovendien wisselt het menu dagelijks, dus zul je vaak genoeg totally zero waste hier aan tafel kunnen! Je vindt Voorheen van woensdag tot en met zondag in de Van ‘t Santstraat 86. 


6. De Biologische markt
Ik zei het aan het begin van het artikel al, maar ik moet het toch nog even herhalen: zero waste in Nijmegen is mákkelijk! Naast de geweldige bulkwand van Crudo, kun je namelijk (aan de overkant van de straat) iedere zaterdag terecht op de biologische zaterdagmarkt. Hier verkoopt men niet alleen onverpakte groenten en fruit, maar kun je ook losse kruiden en couscous kopen en een heerlijk vers brood van Le Perron meenemen. 

Zowel jonge als oude bezoekers van de markt lopen met hun eigen linnen tasjes over de markt te struinen om hun wekelijkse boodschappen te verzamelen. De mannen staan verlekkerd bij de kip- en vleeskraam en de vrouwen kijken twijfelend naar de groene plantjes en stekjes.


Omdat we eigenlijk overal uit lunchen en eten geweest zijn, hebben we alleen een kartonnen doosje met aardbeien op de markt gekocht. Als ik in Nijmegen zou wonen of hier in de buurt zou kamperen, zou ik het echter wel weten. Je vindt de markt elke zaterdag van 8.30 tot 16.00 op et Kelfkensbos; het plein voor Museum Valkhof. 

Ook leuk: 
Naast de hiervoor genoemde hotspots en duurzaam verantwoorde places to be, bezochten we nog veel meer leuks in Nijmegen. 

7. Smaakrijk
Heerlijk biologisch lunchen in de stadstuin of op het terras in de winkelstraat. Vooral het warme broodje met geitenkaas en tomaatjes viel erg in de smaak. Lange Hezelstraat 12


8. Honigcomplex
Door een hoosbui naar een industrieterrein lopen klinkt niet heel romantisch, maar als je daarna een onwijs lekker bakje koffie in een omgebouwde garage kunt doen is het eigenlijk helemaal niet verkeerd. In het omgebouwde Honigcomplex vind je tot 2020 creatieve bedrijven, clubs, een dansstudio en toffe eettentjes. Wij gingen naar First Things First en spiekten daarna nog even naar binnen bij Meesterproef. De industriële en rauwe setting doen ieder hipsterhart harder kloppen. Met zomerweer waarschijnlijk nog mooier. Waalbandijk 14.

 9. Sussies Vintage
Niet mijn stijl - veel bloemetjesjurken en wikkelrokken - maar wel heel sfeervol is vintagewinkel Sussies in de Lange Hezelstraat. Dit kleine vintagewinkeltje is betaalbaar én zit tegenover een platenzaak, waardoor je ongestoord rond kunt neuzen terwijl je vriend elpeetjes luistert. 


10. Make My Day
Ietwat dure kleding, heel veel cactussen en supertoffe ouderwetse posters vind je bij deze kleding/koffiezaak met kapsalon. Een typische concept store waar je alles wilt hebben en met lege handen de deur uit gaat. Hoewel ik toch spijt ga krijgen dat ik de kurken wereldkaart niet heb gekocht.. Stikke Hezelstraat 65

11. Dille & Kamille
In de Lange Hezelstraat en altijd een bezoekje waard. Hier kun je onder andere terecht voor bamboe bestek, glazen potten en alles wat je eigenlijk het liefst meteen in je keuken wilt zetten. 
 
Hier gaan we volgende keer zeker heen: 
Drie dagen is niet genoeg om alles in Nijmegen te ontdekken! Dit staat daarom nog op onze wishlist: 

12. The Fuzz
Een hipster vintage koffiezaakje dat er erg gezellig uitzag toen we er langs liepen. Vintage interieur en goede lunch. Van Broeckhuysenstraat 17

13. Restaurant Wally
Dit burgerrestaurant schijnt een hele goede vegaburger te combineren met een verse coleslaw en frites. Klinkt echt niet verkeerd. Hertogstraat 47

14. Ieder z'n vak
Deze winkel was helaas wegens vakantie gesloten, maar zag er erg gezellig uit. Iedereen kan een 'vak' op de plank huren en daar zijn spulletjes verkopen, wat een leuke mix aan originele tweedehands en nieuwe items oplevert. 

15. Waud
Zoveel mogelijk lokaal en bio en in een wat sjieker jasje dan Voorheen: voor Waud komen we vast nog een keer terug. Van 't Santstraat 137

16. Tati
Zelfgemaakte taartjes in een vintage interieur. Need we say more? Koolemans Beynenstraat 80.

17. Munt saladebar
Ik ben fan van Sla en snap daarom ook niet waarom ik niet een klein gaatje overhield om langs Munt te gaan. De salades klinken te gek! In de Betouwstraat 28.

18. Bakker Arend
Als het op zaterdag zó druk is, kán het eigenlijk alleen maar goed zijn. Biologische bakker in de Lange Hezelstraat.  

You Might Also Like

7 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook