Zero waste en organic eten: de beste local hotspots in Parijs

12:27

Staat er een weekendje Parijs op de agenda? Maak het dan extra gezellig én lekker door een bezoekje te brengen aan deze food spots. Organic, lokaal of zelfs zero waste: in Parijs is er genoeg aanbod. Hier een paar persoonlijke favorieten van een local.

1. Mûre
Ik begin direct met mijn favoriet: Mûre. Dit ietwat verstopte cafeetje is een favoriet onder Parijzenaren en tijdens lunchtijd is het dan ook dringen voor een plekje. Maar als je dan eindelijk op de zachte bank kunt neerploffen, is het het wel waard! Alles hier is huisgemaakt, met verse, lokale en biologische producten. Iedere dag plaatst Mûre op haar facebookpagina het menu van de dag, met alles wat in het seizoen is. Als je binnenkomt, bestel je bij de balie een lekkere zelfgemaakte taart, een weckpotje met yoghurt of een assiette met een mix van salades, quiche en couscous. De prijzen zijn voor Parijse begrippen héél aantrekkelijk: je hebt al een voor- en hoofdgerecht voor €10,- en kunt een assiette bestellen voor €14,-. Ook fijn: als je uit het ruime assortiment thee bestelt, krijg je verse blaadjes. Nog leuker: Mûre composteert, weckt en recyclet alles, dus ik ook nog eens zero waste proof! 

 6, rue st. Marc (bij metro Bourse/Grand Boulevards)
maandag t/m zaterdag van 8:30 - 17:00
www.mure-restaurant.com2. Le Bichat
Dit is ook zo'n leuk verstopt cafeetje dat niet onopgemerkt is gebleven onder de locals. Vooral in het weekend is het echt een kwestie van vechten  voor een plekje, maar het is het óh zo waard. Bij Le Bichat is alles biologisch én zelfgemaakt. De groenten liggen in de winkel in kratten en langs het plafond lopen planken met weckpotten vol ingemaakte bonen en groenten. Hoe tof is dat! Bestel een bol (vegetarisch voor zeven euro) en geniet van een schaal met rijst, groenten, salade en lekkere toppings. Het fijnste plekje in het restaurant is boven, waar je op zachte kussens gehurkt aan een tafeltje over de rest van het restaurantje uitkijkt.

11 rue Bichat (Metro République)
iedere dag van 9.00-23.00: zo fijn!
www.facebook.com/restolebichat

3. Café Smörgås
Als je in Scandinavische sferen wilt ontbijten, dan is Café Smörgas de place to be. Op een paar minuten lopen van Place de la République zit dit Zweedse pareltje verstopt. Het café hoort bij de naastliggende winkel la Tresorerie, waar ze allerlei mooie designspullen hebben á la Dille & Kamille. wij genoten van twee tartines met biologische toppings (amandelpasta, hmmm), versgeperst sap en een heerlijk kopje thee. Als je in de middag komt, kun je dit uitbreiden met een kop zelfgemaakte soep van de dag, uiteraard ook helemaal biologisch. De prijzen zijn goed, tussen de 7 à 10 euro, en de sfeer is klein, gezellig en Scandinavisch. Één nadeel: je wordt heel hebberig van het interieur, want alles is bij de buren te koop.

11, rue du Château d'eau
ma-zo 8.00 - 17.00
www.latresorerie.fr/cafe-smorgas

4. Coutume cafe
Twee vestigingen, ééntje in het Finse instituut en ééntje bij Sèvres-babylone. En dat is maar goed ook, want Coutume is populair én lekker. Ik vind vooral de locatie bij Babylone erg tof, met een industriële uitstraling en een heerlijk lunchmenu met soep en een hoofdgerecht voor maar veertien euro. Getest en gekeurd door mijn kritische ouders.  In het weekend kun je er beter niet komen, want dan moet je érg lang wachten op een tafeltje. Extra pluspunt: érg lekkere koffie en lekkere citroencake!

47, rue de Babylone
ma-zo 10.00-19.00
www.coutumecafe.com5. Le café Suédois
 Onderdeel van het Zweedse cultuurcentrum, midden in le Marais en met sandwiches en kaneelbroodjes op de menukaart. Heerlijk om je even terug te trekken met een kopje thee voor maar twee euro, terwijl je door le Marais struint op zoek naar leuke vintage items.

11, rue Payenne
ma-za 10.00-18.00
www.si.se/Paris/Francais


6. Musée de la vie Romantique
Een verstopt pareltje is dit gratis museum in Montmartre. Op loopafstand van metrostation Blanche of Pigalle waan je je even in een minidorpje. Bezoek eerst het museum, maar loop dan snel door naar de supermooie zinkgroene serre met thee, taartjes en heel veel hipsters. De tuin is in de zomer echt genieten, maar helaas vinden de Parijzenaren dat ook!

16, rue Chaptal
www.vie-romantique.paris.frEn deze plekjes zijn ook heel fijn: 

 - Exki: wél biologisch, maar niet zero waste, want je krijgt alles in wegwerpverpakkingen. Exki zit overal door Parijs verspreid, dus als je spontaan een biologisch taartje of bakje couscous wilt hebben is dit een prima idee.

- Holybelly: dé plek voor een heerlijk ontbijtje. Bij Holybelly wisselt de kaart iedere maand, maar als je de kans krijgt om de pannenkoeken te proeven, moet je die zéker pakken! Héérlijk.- Odette: voor een snelle choux à la Crème bij de Notre Dame. Niet goedkoop, maar wel een must eat tijdens een weekendje Parijs én lekker dicht bij een hotspot.

- Sésame: yes, weeer een biologisch restaurant bij het Canal St. Martin. Hier kun je een flesje Bionade bestellen of een bagel of stukje biologische quiche eten, terwijl je je in één van de populairste buurten van Parijs bevindt. What's not to like?

- Ten Belles: omdat het hier zo klein is, raad ik dit plekje vooral aan voor een snel kopje koffie met een muffin bij het Canal St. Martin. Echt een plek voor locals en bekend om haar goede koffie.

Deze plekjes moeten nog door ons getest worden (updates volgen dus snel):

- Lily of the Valley: het indrukwekkende plafond vol planten is sowieso al Instagramwaardig. Dit cafeetje heeft helaas maar twee tafeltjes, dus zul je óf op een gunstig tijdstip moeten komen óf take out moeten bestellen. Thee is prijzig, zes euro, maar schijnt wel érg de moeite waard te zijn. En had ik al iets over het plafond gezegd? Ah...


- Pancake Sisters: als Nicky weer in Parijs is, gaan we hier zéker naartoe. Ook fijn voor als je een glutenallergie hebt, want er staan glutenvrije pannenkoeken op het menu.

- Folks & Sparrows: deze staat al heel lang op de wishlist, maar iedere keer als ik een bezoekje wil brengen aan Folks & Sparrows is het stamp- en stampvol. Sandwiches zitten bovendien verpakt in een papiertje, maar als je gewoon een stukje cake sur place bestelt, is dat probleem verholpen!

 - Fée Nature: toen we aankwamen, waren ze dicht. Maar na even naar binnen gegluurd te hebben wisten we dat we terug moesten komen. Biologische huisgemaakte taarten en verse thee.. Ja, daar moeten we zeker nog een keer naartoe.

- Marlette: de bakmixen van Marlette zijn in bijna alle biowinkels te koop, maar ze hebben ook hun eigen cafeetje aan de rue de Martyrs. Brownies, cupcakes, muffins... anyone?

- Point Éphémère: het is vooral een muziekhal met toffe concerten van onbekende bandjes, maar het bijhorende Thai food restaurant wordt door iedereen aangeprezen.


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook