Plasticvrij picknicken

20:08

Als er ook maar een klein beetje zon voorspeld wordt, trommel ik iedereen op voor een picknick. Voor mij bestaat er weinig beters dan een dag in het park, op het strand of in het bos met gezellige vrienden, eten en (enigszins) lekker weer. Maar hoe zorg je ervoor dat de picknick ook nog eens zero waste verloopt? Nou... met deze tips én recepten!
Dit bericht verschijnt ook als gastblog op www.opgemarkt.nl

Bestek en beker
Als ik op een zonnige dag het park rondkijk, zie ik óveral plastic bekers. Natuurlijk, ze zijn superhandig, maar ze zijn totaal niet zero waste en dat is jammer. Omdat ik mijn vrienden niets wil verplichten, zorg ik dat ik altijd sowieso voor mezelf de juiste voorbereiding heb getroffen. Zij kunnen vervolgens zelf bepalen of ze plastic bekers meenemen en ik zal ze er geen moment op aanspreken, maar ik vind het heel fijn om zelf plasticvrij de picknick door te komen. Daardoor heb ik altijd een zakje met bestek bij me (vaak meerdere messen, want er zijn vaak meerdere kaasjes, dips en hummusjes aanwezig) én ik stop mijn superlichte emaille mok in mijn tas, die ik uit de kringloop heb gevist. Prima voor wijn, water of een lekker fris drankje! Ook ideaal: een aluminium kampeermok. Die is zelfs net zo zwaar als plastic, maar oneindig te gebruiken. O.a. verkrijgbaar bij Decathlon. Plastic wegwerpbordjes? Nee joh! Aluminium kampeerbordjes óf een aluminium bakje (handig, dan kan er niets van je bord vallen en heerlijk licht) zijn een prima alternatief.Foodprepping
Plastic bakken vol pasta, zakken chips, kleine hapjes in plastic bakjes... eten meenemen is vaak een tricky bezigheid. Toch is het prima mogelijk om plasticvrij eten mee te nemen: investeer in glazen flessen (dit kunnen gewoon omgespoelde flessen pastasaus zijn), aluminium bakjes of de wat duurdere RVS bento boxes. Heb je een cake gebakken? Wikkel hem in een linnen servet en doe hem bovenin je tas! 

De allerfijnste picknicks zijn degene waarbij iedereen iets meeneemt. Maar hoe zorg je ervoor dat je eten meeneemt zonder plastic verpakking te hoeven gebruiken? Hieronder wat tips en inspiratie!

Homemade hummus
Heerlijk bij een vers stokbrood van de (biologische) bakker: hummus. Deze spread is supermakkelijk te maken. Wij hebben een heerlijk recept op het blog staan, waarbij je gegarandeerd bent van succes in minder dan tien minuten. 


Megamugcake
Deze gezonde cake is de grote broer van ons mugcake recept en een favoriet onder mijn vrienden. Ik verdubbel de porties (of verdriedubbel het, net hoeveel mensen we verwachten) en bak de 'cake' in een glazen schaal. Als de cake is afgekoeld wikkel ik hem in een servet en bind ik er een touwtje om. Ziet er nog leuk uit ook!Wil je je mugcake liever warm meenemen? Zorg dan voor een goede thermoschaal, die bij veel kampeerwinkels is te kopen. Een handdoek kan je cake ook warmhouden, als je hem er direct na het bakken inwikkelt. Geen aluminiumfolie nodig dus.

Pretty popcorn
Skip de chipszakken en kies voor zero waste chips uit de bulkwinkel of nog simpeler: zelfgebakken popcorn. Ik naam mijn popcorn mee in een gebruikte papieren zak van een broodje dat ik bij de bakker kreeg. Ik was te laat om te zeggen dat ik geen zakje hoefde, maar op deze manier kan ik de zak nog eens gebruiken. Wat ook prima werkt is natuurlijk een linnen of katoenen zakje.


Wijntje
Hm.... warme zonnige dagen vragen om een glas lekkere wijn. Kies voor een fles met een kurken dop en wikkel hem in een theedoek om hem veilig te vervoeren. Ik gebruikte het lusje van de theedoek om de fles vast te maken. 

Ook lekker: 
- Zelfgemaakte couscoussalade in een glazen mason jar
- Vers brood met avocado in een aluminium lunchbox
- Een frisse salade met dressing in een mason jar
- Of toch een versgebakken chocoladetaart met maar drie ingrediënten die je al in huis hebt?
- Niet aan te raden voor té warm weer, maar wel lekker: homemade chocola 

Zin om te picknicken in een mooi natuurpark? Zaterdag 20 juni organiseert Opgemärkt een duurzame en Scandinavische Midzomerpicknick nabij Haarlem!

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook