Zero effort: emaillen pan

17:04


Toen mijn pan heftig begon te roken en een giftige geur achterliet, had ik de hint snel begrepen: mijn anti-aanbaklaag was kapot. In Parijs heb ik een gemeubileerd appartementje, dus mijn pan zat bij de inboedel inbegrepen. Omdat ik geen zin had om op de Franse huisbaas te wachten, besloot ik zelf maar een nieuwe pan te kopen. Maar welke pan kies je dan? 

Normaal is dit echt een product waar je niet over nadenkt. Maar na wat research is het toch wel degelijk van belang welke pan je aanschaft. Mijn keuze viel uiteindelijk op een emaillen pan. In dit artikel leg ik uit waarom. De meest voorkomende pan is tegenwoordig de 'standaard'koekenpan met anti-aanbaklaag. Ondanks dat er veel onduidelijkheid is over de (on)veiligheid van deze soort pannen, levert een klein beetje Googlen al veel informatie op. De anti-aanbaklaag is vaak gemaakt van teflon, een soort plastic. Nu weet je inmiddels waarschijnlijk wel hoe wij over plastic in het algemeen denken, maar deze plasticlaag heeft ook nog specifieke eigenaardigheden. Het smeltpunt van teflon ligt namelijk op 327 graden, maar het materiaal verandert al van structuur wanneer het 150 graden bereikt. Dit verklaart ook de beschadigde anti-aanbaklaag. Je kunt dit proces een beetje verminderen door houten keukentools te gebruiken en altijd op laag vuur te bakken, maar is dat ideaal? Blijkbaar niet, want inmiddels is er een nieuw alternatief op de markt: thermolon. Dit materiaal smelt bij 450 graden en wordt milieuvriendelijker geproduceerd maar is wel.. van plastic. 

 Na iets verder Googlen kwam ik al gauw terecht op veel fora die de gietijzeren pan aanprezen. De reviews zijn goed en ook het materiaal is superduurzaam (een gietijzeren pan gaat een leven lang mee) maar helaas zijn deze pannen écht een investering. Met mijn studentenbudget en kleine koffer heb ik dit alternatief dus even van mijn lijstje geschrapt. Als ik weer in Nederland woon, ga ik dit wel weer overwegen. Maar goed.. terug naar de kern: ik moet een pan hebben! Met mijn eisenlijstje (goed, betaalbaar, niet superzwaar of supergroot) ging ik de stad in. Uiteindelijk viel mijn oog op een emaillen pan. En waarom heb ik nu juist deze aangeschaft? Deze pan is gemaakt van 'glaspoeder' en porseleinaarde. Het fijne is dat de pan erg licht is en dus geen anti-aanbaklaag heeft. Helaas heeft mijn pan wel een plastic handvat, maar er zijn ook heel veel andere soorten en maten verkrijgbaar. Natuurlijk heeft mijn pan ook nadelen: hij is erg kwetsbaar. Daarentegen heeft hij wel als voordeel dat je hem in de oven kunt zetten (maar dan zonder plastic handvat uiteraard!). 

Kortom: de ideale pan vinden is zo makkelijk nog niet. Anti-aanbakpannen en gietijzeren worden vaak geprezen om hun lange levensduur. Op dit punt scoort het kwetsbare email niet erg hoog. Ik heb uiteindelijk toch voor dit materiaal gekozen, vanwege de prijs-materiaal verhouding. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van verschillende materialen? In dit bestand staat alles superhandig opgesomd!

You Might Also Like

3 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook