Aleppozeep als shampoo

11:47

We schreven al eens dat shampoo, zéker in verpakking, niet goed is voor jou en niet voor het milieu. Daarom ging ik aan de slag met DIY shampoo, maar na een paar weken mijn haar met roggemeel te hebben gewassen was ik daar ook wel een beetje klaar mee. De nadelen die we omschreven (rogge in je haar en all over de douche) worden steeds vervelender. Dus exit roggemeelshampoo. Baking soda had ik eerder al besloten niet te gebruiken en omdat mijn haar niet wassen toch echt geen optie is, moest ik op zoek naar een alternatief.

Dat vond ik in zeep, aleppozeep.

Blokken zeep zijn goed voor van alles: ter vervanging van je doucheschuim, om make-upremover van te maken, als ingrediënt voor afwasmiddel, maar dus ook als vervanging voor shampoo. Je kunt absoluut niet elke zeep zomaar in je haar smeren, maar pure biologische Aleppozeep of Castille Soap (beiden worden gemaakt van olijfolie) werken prima.

Ik waste mijn haar een aantal maanden met een blok Aleppo. Het werkt belachelijk simpel: je maakt het blok zeep nat en wrijft het over je haar óf je wrijft het flink tussen je handen en verdeelt het 'schuim' vervolgens over je hoofdhuid. Goed uitspoelen en that's it.

Het enige nadeel is dat zeep niet bepaald een antiklitshampoo is. Dat is in mijn geval makkelijk op te lossen: ik laat mijn haar opdrogen en haal er vervolgens moeiteloos een kam doorheen. Maar naspoelen met een conditioner (appelciderazijn verdund met water bijvoorbeeld) raad ik mensen met lastiger haar wel aan.

Na een paar weken merk ik dat mijn haar toch droog aanvoelt. Ik was daarom nu mijn haar met een shampoobar, maar ik sluit niet uit dat ik af en toe nog teruggrijp op Aleppozeep.

You Might Also Like

4 reacties

 1. Aleppozeep verkopen ze hier niet, jammer, zou die zeep ook wel eens willen gebruiken.
  Ik heb, net als jij, het geluk niet echt een conditioner nodig te hebben. Af en toe een masker met eigeel doe ik wel, zeker in de winderige dagen.
  Benieuwd of deze zeep een blijvende optie voor je gaat zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vaak verkopen ze Aleppozeep bij bio- of natuurvoedingswinkels (die van mij komt van Biomarkt in Amsterdam), maar de zeep is ook online te krijgen. Ik zal mijn ervaringen over een paar weken weer delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi

   Online heb ik ze gevonden, nadeel is dan die verzendingskosten, ... Voor een biowinkel moet ik ongeveer een half uur rijden. Wie weet deze zomer, dan gaan we al eens wat vaker naar de stad... Voorlopig is Zwitsal de minst agressieve zeep die ik kan vinden in onze buurtwinkels, maar wie zoekt die vindt...
   Leuk dat je een update gaat posten.
   Groetjes

   Verwijderen
 3. Ik heb naar aanleiding van deze post een blokje aleppozeep gekocht, maar ik ben er niet tevreden over. Ik krijg mijn haar er niet schoon mee en de zeep ruikt ook niet erg lekker. Dus vandaag maar even naar de Lush gegaan voor een shampoo-bar. En voor de overgebleven aleppozeep ga ik proberen een andere toepassing te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest